Näin saat raha-asiasi kuntoon

Elämää ilman murheita
Elämää ilman murheita

Vuosi vaihtui. Lupasit laittaa raha-asiasi kuntoon. Tässä vinkit, joilla onnistut.

Selvitä tilanteesi

Kerää kuitit talteen ostoksistasi kuukauden ajan. Näin saat selville mihin rahasi menevät. Usein jo tämä helpottaa ahdistusta.

Rakenna 1000 euron vararahasto

Laita 1000 euroa syrjään äkillisiä menoja varten. Ilman vararahastoa pienetkin yllättävät kulut tuhoavat taloutesi.

Tuhannen euron vararahasto pitää saada kasaan alle kuukaudessa. Jos et voi säästää tuhatta euroa palkastasi, hanki lisää tuloja tai myy tarpeettomia tavaroitasi. Jos et jaksa mennä kirpputorille, myy rojusi netissä.

Kun 1000 euroa on kasassa, laita ne erilliselle käyttötilille. Käytä näitä rahoja tarvittaessa äkillisiin menoihin.

Maksa pois kulutusluottosi

Jos sinulla on kulutusluottoja, hankkiudu eroon veloistasi.

Kulutusluottojen korko on 15-40 %. Jos joku lupaisi sinulle sijoittamillesi rahoille 15-40 % varman tuoton, mitä tekisit? Laittaisit rahasi siihen. Kulutusluottojen maksaminen pois on paras sijoitus minkä voit tehdä.

Aloita velkojen maksaminen pienimmästä lainasummasta. Tätä kutsutaan lumipallomenetelmäksi.

Matemaattisesti laskettuna lumipallomenetelmä on järjetön. Velkavaikeuksissa ei kuitenkaan ole kysymys matematiikasta vaan psykologiasta. Lumipallomenetelmä toimii. Käytä sitä. Mikään ei voita sitä oloa kun voit kuitata yhden velan kokonaan maksetuksi.

Jos sinulla on säästöjä, käytä säästösi velkojen maksamiseen.

Rakenna 3-6 kuukauden menoja vastaava vararahasto

Kun olet maksanut korkeakorkoiset lainasi pois, rakenna vararahasto.  Vararahasto on erillinen säästötili. Rahaston rahat on tarkoitettu äkillisiä menoja varten.

Vararahastoon laitetaan 3-6 kuukauden menoja vastaava summa rahaa. Rahaston suuruus riippuu tulojesi vakaudesta. Jos olet vakituisessa työssä, kolmen kuukauden vararahasto voi olla riittävä. Jos tulosi ovat epävarmat, tee vararahastosta suurempi. Oman vararahastoni suuruus on 10 000 euroa.

Kun sinulla on vararahasto, on elämäsi stressittömämpää. Jos pesukoneesi hajoaa, voit ostaa uuden käteisellä.

Valitse tavoitteesi

Olet maksanut velkasi pois. Sinulla on vararahasto. Onnittelut! On aika aloittaa säästäminen.

Toiset ottavat heti tavoitteeksi taloudellisen riippumattomuuden. Taloudellinen turvallisuuskin voi riittää. Joidenkin mielestä sopiva säästämistavoite on kolme miljoonaa dollaria. Toisten mielestä rikkaan raja on 15 miljoonaa euroa käteistä. Jotkut laskevat säästämistavoitteen iän perusteella.

Aloita miettimällä omia arvojasi. Säästäminen on asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen. Et voi saada kaikkea. Säästökohteen pitää olla tärkempi kuin asiat, joista säästät.

Tein tällaisen itsetutkiskelun vuoden 2010 kesällä. Johtopäätökseni oli, että haluan ostaa asunnon käteisellä. Asetin tämän tavoitteekseni. Pääsin omaan tavoitteeseeni.

Automatisoi säästämisesi

Budjetit ovat ärsyttäviä. Suosin tietoista kuluttamista. Voit katsoa mallia omasta tietoisen kuluttamisen suunnitelmastani.

Kun palkka tulee tilillesi, maksa ensin itsellesi. Yritä säästää 15 % tuloistasi eläkepäiviä varten.

Jos sinulla on haasteita tietyn menoerän kanssa, perusta sitä varten oma tili. Minulla on avovaimoni kanssa erillinen ruokatili. Meillä molemmilla on tilille erilliset pankkikortit. Maksamme kaikki ruokaostokset tältä tililtä. Nuoret voivat perustaa oman tilin baarissa käymistä varten.

Karsi tarvittaessa kulujasi

Jos alat karsia menojasi, aloita lopettamalla turhat tilauksesi. Näiden vaikutus on nopea ja pysyvä. Tilauksien sijaan kannattaa suosia á la carte -menetelmää.

Säästäminen on aina mahdollista niin, että et osta mitään. Menot voi tiputtaa nollaan. Pakollisia menoja ei ole olemassa. Joskus on järkevää olla ostamatta.

Itse en halua siirtyä omavaraistalouteen. Pyrin ostamaan fiksummin. Olen vakuuttunut, että mitä vain voi ostaa 30 % halvemmalla.

Ruokaostoksissa voi säästää paljon rahaa. Ala pitää elintarvikkeiden hintakirjaa. Syö vähemmän lihaa. Osta kaupan omia merkkejä. Osta bulkkitavaraa. Vertaile yksikköhintoja. Käy kaupassa täydentämässä varastoja.

Opettele myyjien käyttämät psykologiset kikat.

Ps. Jos teet budjetin, älä tee budjetistasi liian tiukkaa. Olen tehnyt budjetin tekemisen avuksi talousarviopohjan. Budjetin tehtyäsi alat ehkä miettiä onko budjettisi tyypillinen. Vastauksen löydät viitebudjeteista. Jos olet yksinhuoltaja, katso tämä linkki.

Hanki lisää tuloja

Vaurastuminen on seurausta muiden ihmisten auttamisesta.

Myy omaa osaamistasi. Jaa osaamistasi. Muista kuitenkin, että osaaminen itsessään on arvotonta.

Tapoja saada lisää rahaa on äärettömästi.

Älä pelkää rikastumista. Älä ajattele, että raha on pahasta. Tutustu rikkaiden ihmisten tapaan ajatella rahasta.

Tee raha-asioiden opiskelusta hauska harrastus

Talousasiat ovat mielenkiintoisia. Tilaa muutama hyvä kirja oman talouden hallinnasta.

Opettele sijoittamisen perusasiat. Tutustu erityisesti sijoituksien allokointiin. Allokointi on hankala sana, mutta määrittelee yli 100 % sijoitustesi tuotosta. Ymmärrä sijoittamisen ja keinottelun ero. Kullan ostaminen ei ole sijoittamista. Jos mietit osakerahastoihin sijoittamista, tutustu selviytymisharhaan.  Se auttaa sinua ymmärtämään miksi osakemarkkinoiden keskituotto ei ole 8 %.

Älä sijoita tuotteisiin joita et ymmärrä. Rikkaille suunnatut sijoitustuotteet ovat hölynpölyä. Niissä on todennäköisesti korkeat kulut. Indeksirahastot voivat olla hyvä vaihtoehto. Valitettavasti indeksirahastojen valitseminen on hankalaa.

Sijoittaminen ei ole pakollista. Jotkut miljardöörit pitävät rahansa käteisenä. En ole sijoittanut osakkeisiin yli 20 vuoteen. Nukun yöni hyvin.

Anna omastasi muille

Vaurastuttuasi anna omastasi muille. Mikään ei voita antamisen iloa.

5 kommenttia

 1. Hei,

  Löysin blogisi viime syyskuussa ja jäin koukkuun heti. Olen juuri AMK:sta valmistunut 24-vuotias, joka on aloittelemassa työelämää kunnolla. Vielä ei ole kokopäivätöitä, mutta on töitä kuitenkin. Minä olen koko elämäni saanut kuulla kuinka säästäminen on mahdotonta, jos tuloja ei ole erityisen paljon ja toisaalta vaikka säästämiseen on kannustettu niin siihen on aina suhtauduttu negatiivisesti. Ja lähtökohtaisesti kaikki ovat olleet sitä mieltä, ettei minun tarvitse säästää kovin paljoa rahaa ennen kuin tuloni ovat riittävän suuret.

  Kuitenkin tämän ja parin muun blogin innoittamana (saituri, p.ohatta) innostuin raha-asioista ja aloin nähdä ne erityisen mielenkiintoisina. Innostuin myös säästämisestä, jonka aloitin kunnolla lokakuussa. Nyt vuodenvaihteessa olen saanut säästöön 1300e. Onnistumisen tunne on saanut mielenkiintoni rahaa kohtaan lisääntymään entisestään ja koko ajan tavoitteeni muuttuvat hieman suuremmiksi.

  Kiitos kun jaksat pitää yllä tätä blogia. 🙂

 2. Kiitos tästä kokoelmasta! Löysin monta hyvää postausta, jotka ovat jääneet aiemmin huomaamatta. Inspiroivaa tekstiä muutenkin.

 3. Sinulla ei ole lapsia. Se käy selville tekstistäsi. Asiat muuttuu, kun on muitakin kuin minä tai me.
  Silloin elämä voi olla tuollaista, aika mustavalkoista, nyyttien mukana elämä muuttuu värikkääksi. Silloin siihen tulee myös ”pakollisia menoja, joita ei voi olla”.

  1. Luulen, että käsitit tuon kohdan vähän väärin.

   Sanoin tuossa tekstissä, että menot voi tiputtaa nollaan jos haluaa. Maailmassa on miljardeja ihmisiä, joilla ei ole mitään. Jos ei ole mitään, ei ole menojakaan. Myös näillä ihmisillä on lapsia. Suomessakin on lapsiperheitä, jotka elävät omavaraistaloudessa. Tämä on mahdollista. Pakollisia menoja ei ole olemassa. On vain menoja, joita pidämme pakollisina.

   Jos sinulla on lapsia ja koet siksi, että jotkut menot ovat pakollisia, on tämä oma päätöksesi. Siinä ei ole mitään väärää.

   Jos haluat vaurastua, suosittelen kuitenkin, että sisäistät tämän asian. Olet itse päättänyt, että nuo menot ovat pakollisia. Vaikka sinulla olisi lapsia, voit myös päättää, että nämä menot eivät ole pakollisia. Edelleenkin omavaraistalous on mahdollista ja vielä parisataa vuotta sitten Suomessakin elettiin näin. Miksi se ei olisi mahdollista nytkin?

   Sanoin kuitenkin myös, että en itse halua elää omavaraistaloudessa saatika tiputtaa menojani nollaa. Oma valintani on ostaa asiat fiksummin, jolloin saan ne 30 % halvemmalla. Koska saan ne 30 % halvemmalla, jää minulle 30 % ylimääräistä rahaa.

   Vielä uudelleen: en käskenyt lopettamaan kulutusta tai siirtymään omavaraistalouteen. En tee itsekään näin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.