Lentokentän Duty Free -ostokset

Duty Free -ostoksia (Kuva: Arne Hückelheim)
Duty Free -ostoksia (Kuva: Arne Hückelheim)

Duty free -myymälät ovat erityisesti lentoasemilta löytyviä kauppoja, joiden nimi tulee siitä, että niissä tehdyistä ostoksista ei tarvitse maksaa tiettyjä viranomaismaksuja tai veroja. Ostosten verottomuus perustuu siihen, että ostokset viedään ulos kyseisestä maasta. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat verottomia silloin lennon määränpää on EU:n ulkopuolella, Ahvenanmaalla tai Kanariansaarilla.

Joillakin mailla kuten Suomella on kuitenkin sääntöjä siitä, että kuinka paljon maahan palaava matkaaja voi tuoda tavaroita tullessaan Suomeen. Esimerkiksi Nokian entinen toimitusjohtaja sai 31 000 euron sakot jätettyään tullaamatta 11 000 euron arvoiset ostoksensa Sveitsistä.

Palasin itse eilen kotiin Barcelonasta. Koska alkoholi on Espanjassa verojenkin kanssa huomattavasti halvempaa kuin Suomessa, tarkoituksenani oli tuoda reissultani tuliaisena litran pullo Grant’s Family Reserve -viskiä. Koska en halunnut tuoda pulloa ruumaan laitettavassa matkalaukussa, ostin tuon viskipullon Barcelonan lentokentän Duty Free -kaupasta. Yleensä lentokentän Duty Free -kaupoista ostettaessa ostos pakataan erityiseen suljettuun muovipussiin. Barcelonassa näin ei tehty, mutta koska minulla oli lentoyhtiön sähläyksen vuoksi jo kiire lähtöportille, en huomannut koko asiaa. Yleensä tällä ei edes ole väliä ellei Duty Free -kaupan jälkeen ole vielä turvatarkastusta.

Lensin Suomeen Air Berlin -lentoyhtiöllä Berliinin Tegelin kentän kautta. En ollut aiemmin lentänyt Tegelin kentän kautta joten en tiennyt, että Tegelin kentällä ei voi (ilmeisesti) siirtyä jatkolennolle poistumatta turvatarkastusalueelta. Huomasin tämän ja yritin kysyä asiasta virkailijalta ennen turvatarkastusalueelta poistumistani, mutta alueella missä olin ei ollut yhtäkään virkailijaa. Kysyin asiaa heti portin toisella puolella olevalta virkailijalta. Hän kertoi minulle, että pullon vieminen koneeseen voisi olla mahdollista, mutta minun pitäisi kysyä asiaa C-terminaalista, josta lentoni oli lähdössä.

Kuten arvata saattaa, C-terminaalin käveltyäni sain kuulla, että en saisi viedä Barcelonasta ostamiani Duty Free -ostoksiani koneeseen, sillä ostoksiani ei oltu sinetöity Barcelonassa. Ajatus kohtuullisen arvokkaan viskipullon heittämisestä roskiin tuntui niin turhauttavalta, että yritin jopa katsella ympärilleni ja katsoa, että josko kyseisessä terminaalissa olisi ollut joku palaava matkustaja, joka olisi huolinut tämän viskipullon. Terminaali oli kuitenkin aivan tyhjä lukuunottamatta yhtä Air Berlinin virkailijaa, jolla oli ilmeisesti viskiä aivan tarpeeksi kotonakin.

Olen tässä tänään yrittänyt miettiä, että kannattaako näitä Duty Free -ostoksia tehdä ollenkaan silloin, jos lentää jatkoyhteydellä. Olen nimittäin nähnyt useamman kerran kun joltakin muulta suomalaiselta matkustajalta on viety Duty Free -ostokset jatkoyhteyden turvatarkastuksessa. Erityisesti mieleeni on jäänyt eräs kerta, kun suomalainen lapsiperhe oli ostanut suuren määrän makeisia tuliaiseksi lapsilleen ja vaihtoyhteyden lentokentän turvatarkastuksessa turvamies vei kirjaimellisesti tikkarin lapsen kädestä.

Yksi keino voisi olla pyytää aina, että Duty Free -ostokset pakataan tällaiseen sinetöityyn muovipussiin. En ole kuitenkaan ollenkaan varma, että saako tällaista sinetöityäkään pussia viedä turvatarkastuksesta läpi kaikilla kentillä. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän sivuilla sanotaan näin:

Jos vaihdat konetta, anna kassalla kaikki matkaliput lopulliseen matkakohteeseen asti. Helsinki-Vantaan myymälät pakkaavat jatkolentojen nestemäiset ostokset EU-määräysten mukaisesti. Jos vaihdat konetta EU-maiden ulkopuolella, selvitä etukäteen omalta lentoyhtiöltä, millaiset nestesäännöt kyseissä maassa on. Nestesäännöt voivat olla erilaiset kuin EU-maissa.

EU:n sisällä lentokonetta vaihdettaessa pitäisi siis riittää, että Duty Free -ostokset on pakattu erityisten EU-sääntöjen mukaisesti. Henkilökohtaisesti taidan jättää jatkossa Duty Free -ostokset tekemättä jos matkaani kuuluu vaihtoyhteyksiä.

2 kommenttia

  1. En ole ostanut verovapaita ainakaan jos joutuu vaihtamaan konetta.
    Niin monet kerrat olen nähnyt muiden ostosten jäävän vaihtokentälle. (Seuraakohan kukaan mitä niille tapahtuu, kun kuittiakaan ei anneta)

  2. Tämä on vaan niin tuttua. Ja ihmislapsi ei opi ensimmäisellä kertaa. Barcelona via Copenhagen hävisin Cavaa ja huippua oliiviöljyä ja Istanbul via Köpis hävisin Konjakkipullon. Ja sinetin lyöjää ei löytynyt mistään. Mutta edullisemmaksi se kuitenkin tulee maksaa vaikka ylikuormasta ruumassa kuin heittää roskiin lekat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.