Hyvästele kirkollisvero [Päivä 12: 1000 ESH]

Mihin kirkon rahat menevät? (Lähde: evl.fi)
Mihin kirkon rahat menevät? (Lähde: evl.fi)

Ennenkuin varsinainen säästövinkki alkaa, niin kiitän Markusta ihan näin julkisesti kunniasta päästä kynäilemään hänen blogiinsa Saiturin säästövinkin.

Olkaa hyvät!

Koska Suomessa asuu suuri määrä tapakristittyjä, jotka eivät asiaa juuri häitä ja hautajaisia pidemmälle mieti, mutta säästövinkkejä etsitään sitäkin kuumeisemmin, on 1000 euron säästöhaaste mielestäni juuri oikea paikka tälle

Jätetään siis teologia sikseen ja keskitytään faktoihin. Valinnanmahdollisuus ja sen vaikutukset on tässäkin asiassa hyvä tuoda esiin.

Kirkosta eroaminen on rahallisesti varsin kannattavaa. Jos otetaan esimerkkinä vaikkapa mediaanipalkkainen ( 2200 € / kk ) ev.lut. henkilö joka asuu Tampereella, säästää hän tällä toimenpiteellä vuositasolla 283,55 euroa selvää rahaa. Mitä suurempi palkka, sitä enemmän tietenkin säästää.

Pariskuntien kohdalla säästö on tietenkin kaksinkertainen, eli 567 euroa. Sillä saa jo paljon aikaan. Erityisesti lapsiperheiden kannattaa asiaa harkita vakavasti, sillä lasten elättäminenhän ei tunnetusti halpaa puuhaa ole. Jos vielä asuntolaina on kaupanpäällisinä, niin helpotusta on luvassa.

Yksittäiselle keskivertohenkilölle tulee siis lähes 30 % säästötavoitteesta täyteen pelkästään yhden nettilomakkeen täyttämisen ansiosta. Kuluvan vuoden 2009 verotukseen nyt lähetetty irtisanomisilmoitus ei kuitenkaan enää vaikuta, vaan verorasitus poistuu kohdaltasi vasta ensi verovuoden alussa.

Eroaminen on äärimmäisen helppo ja erittäin konkreettinen tapa vähentää verotaakkaansa, joten ei muuta kuin lomaketta täyttelemään. Toimenpiteeseen kuluu noin 2-5 minuuttia. Asiaan voi tutustua lisää täällä.

Vaikka olisit uskovainenkin, mutta rahatilanne tiukalla, niin muista että aina siihen yhdyskuntaan voi liittyä myöhemmin takaisin ja jatkaa veron maksamista sitten kun tilanne paremmin antaa myöten.

Tämän vinkin kirjoittanut Saituri on 28-vuotias Tampereen Hervannassa asuva eteläpohjalainen mies. Blogissaan Saituri antaa vinkkejä järkevään säästämiseen. Saituri kertoo itsestään seuraavasti:

Innoituksen säästö- ja henkilökohtaisen talouden asioista saarnaamiseen olen saanut pitkälti 90-luvun lamasta; erityisesti siitä miten se kaatoi perhefirmamme ja millaisiin toimenpiteisiin se hengissä pysymiseksi pakotti. Toisaalta olen myös nähnyt tämän itkun ja hampaiden kiristyksen toisen puolen ja käytännössä oppinut miten sieltä suosta noustaan takaisin ylös, ja ennen kaikkea miten suojaudutaan niin että sinne suohon ei alunperinkään joudu tarpomaan.

Saiturin blogi löytyy osoitteesta http://saituri.wordpress.com.

10 kommenttia

  1. Uskovaisuus ja jumalaan uskominenhan ei ole mitään sellaista, mitä pitäisi todistaa kuulumalla johonkin instituutioon. Eli se ei ole myöskään mikään erityinen syy tai edes pakote kuulua kirkkoon.

  2. Kun kirkollisveroasia tuli pohdittavaksi, miksei mietintämyssyyn voisi ottaa myös muita veroja ja maksuja. Miksi niitä on pakko maksaa?

  3. Tottakai on viisasta tuijottaa oman lompakkonsa vahvuutta, mutta ennen kirkosta eroamista pyytäisin miettimään sitä kaikkea, mitä kirkko hoitaa ammattitaidolla: siirtymäriitit kehdosta hautaan, sielunhoito sairaaloissa ja vankiloissa, perheneuvonta, mielekkäät ja suht´turvalliset harrastukset lapsille, nuorille ja vanhuksille (me uraputkessa juoksevathan emme kaipaa mummupiiriä tai kuorolaulua, vielä) Unohtamatta diakoniatyötä, sellaisten auttamista, joita yhteiskuntakaan ei auta.
    Mielenkiintoista on myöskin se, että sitten kun on hätä, kirkolta pyydetään kriisiapua ja rukoushetkiä onnettomuuksien uhreille ja omaisille. Voisi sanoa, että ellei kuolemaa, hätää ja tuskaa olisi, ei kirkkoakaan olisi.

  4. Jatkan tuohon sopivan laiha lompsan kommenttiin:

    Seurakunnat tarjoavat todella paljon erilaista toimintaa mm. lapsiperheille. Siinä vaiheessa kun esim. lasten leirille ilmoittaudutaan ja ilmoittautujalta kysytään, onko seurakunnan jäsen, tulee yleensä kauhea poru, kun ei kuulutakaan kirkkoon. Seurakunnan jäsenet ovat tietysti etusijalla mm. leireille.

    Totta kai täytyy maksaa jäsenyydestä, jotta saisi palveluita. Sen takia kunnallisveroakin maksetaan. Onpa kiva laittaa lapset ilmaiseksi kouluun ja vielä saada heille siellä kouluruokailukin. Kannattaa miettiä joskus omaa nenäänsä pidemmälle. Mitä suurempi kirkon jäsenkato on, sitä vähemmän palveluita tarjotaan. Tarjonta loppuu ensimmäiseksi niiltä, jotka eivät maksujaan maksa.

  5. Itse en ole uskonnollinen en uskova enkä juuri välitä uskonnoista/kirkoista.

    Oikeastaan halveksin niitä.

    Mutta silti lahjoitan 240€/v kirkon ulkomaanavulle enkä eroa kirkosta johtuen sen suurista positiivisista puolista. Ei siis minua vaan yhteisöä ja sen heikoimpia kohtaan.

  6. Älykkäät ihmiset lahjoittavat hyväntekeväisyys rahansa SPR:lle tai Greenpeacelle tai vastaavalle ja jättää tämän kirkko turhakkeen oman onnensa nojaan. ”Turhuuksien rovio” eli kirkko ei kaipaa fiksua ihmistä.

  7. Ei voida myöskään jättää huomoimatta kirkkojen hoitamaa hautausmaata sekä hautauspalvelua. Tietenkin kaikki kirkosta eronneet haluavat polttohautauksen, eikö totta? Ehkä heidät pitäisi jopa velvoittaa siihen, koska he eivät osallistu kirkkorakennusten (siunauskappeli=ruumishuonetila) sekä hautausmaiden ylläpitoon.

    Uskonnollisuudesta riippumatta, kirkkorakennukset ovat Suomen historiallisesti vanhimpia rakennuksia, joita myös kirkko hyvin hoitaa sekä säilyttää historiaa.

  8. Kuten monet ovat ylempänä eri tavoin puolustaneet kirkollisveroa, olen myös samaa mieltä. Elämässä on äärimmäisen säästämisen lisäksi tärkeää hyvä mieli ja omatunto. Joten, jos muun elämisen saa maksettua, maksan myös mielelläni kirkollisveroa.

    Silti – voidaan kysyä, että pitäisikö kirkon tarjota enemmän nykyaikaista levähdyspaikkaa nykyajan ihmisille? Monissa maissa ei ole kirkollisveroja ja silti, tai juuri siksi, kirkolla menee hyvin. Tällöin pääosa tuloista tulee kolehdeista ja edellyttää, että kirkko tarjoaa ihmisille kiinnostavia palveluja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.