Astetta ovelampi lehtimyyjä

Sain äsken puhelun lehtimyyjältä, jonka argumentointi oli harvinaisen ovelaa ja sitkeää. Minulle on tullut tällainen soitto jo kerran aiemminkin ja on oikeastaan sääli, että en saanut tuota puhelua nauhoitettua. Myyjä kertoi, että koska olen ollut niin hyvä Sanoma Magazines -yrityksen asiakas, voin valita neljästä eri lehtivaihtoehdosta viiden kuukauden lehdet ja ne ”eivät maksa yhtään mitään”. Lisäksi saisin päälle jonkun tilaajalahjan ja näistä viiden kuukauden lehdistä sekä tästä tilaajalahjasta ei tulisi minulle laskua ”kuuna kuunan päivänä”.

Tässähän ei tietenkään ollut kysymys mistään lahjasta vaan siitä, että saisin 12 kuukauden lehdet tilaamalla viiden kuukauden lehdet veloituksetta. Nämä puhelut alkavatkin olla koko ajan yhä ovelampia ja ovelampia. Viiden kuukauden lehdille, jotka eivät ”maksa yhtään mitään kuuna kuunan päivänä” on hankala sanoa ei.

Kuuntelin tuota myyntipuhetta niin tarkasti kuin kykenin ja hyvin rimaa hipoen siinä mentiin. Suomessahan on olemassa lainsäädäntöä, jonka mukaan sanaa ”ilmainen” saa käyttää ainoastaan silloin, jos tuote on täysin ilmainen. Esimerkiksi ”ilman eri maksua” on aivan laillinen tapa sanoa, että tuotteen saamiseksi täytyy maksaa jostakin muusta asiasta. En sitten tiedä, miten tuo ”eivät maksa yhtään mitään” -lauseen kanssa lienee. Sanaa ”ilmainen” ei kuitenkaan tuon puhelun aikana kuulunut.

Toisaalta, jos tästä joku kuluttaja nyt sitten valittaisikin, hän voisi todennäköisesti palauttaa nuo lehdet ja saada rahansa takaisin ilman kysymyksiä. Suurin osa meistä kuluttajista on kuitenkin niin mukavuudenhaluisia, että jos kerran ostamme jonkun kestotilauksen, emme pura sitä oikeastaan ikinä.

Täytyisi melkein selvittää, että saisiko tuohon puhelimeen jonkun ohjelman, jonka avulla noita puheluita voisi nauhoittaa ja laittaa vaikka tänne blogiin kuunneltaviksi.

19 kommenttia

 1. Sain itsekkin tänään samaa sisältöä olevan puhelun. Näitä puheluita tulee yllättävän paljon ja aina kerrotaan kuinka hyvä asiakas olen heille ollut, vaikka en koskaan ole mitään tilannut. Puhelut ovat tulleet MediaPex Oy:stä tai VoiceMarketing Oy:stä.

  Aikaisemmin on käytetty sellaista taktiikka, että palkitaan osallistumisesta kyselyyn. Kun koittaa kysellä että mikähän kysely se on ollut, niin joka kerta tulee epämääräisiä selityksiä. Sen jälökeen siirrytään taas toistamaan, että tästä on nyt merkitty sinulle huima et mitä ei kannata jättää käyttämättä 🙂

  Kohtuu ärsyttäviä puheluita joka kerta.

 2. Antti-Juhani: Hyvä tieto!

  vesa: Minunkin korvaani kalskahti tuo, että olen ollut heille hyvä asiakas. En muista, että olisin ikinä tilannut Sanoma Magazinesilta muuta kuin näytenumeroita. Toisaalta tiedän aiempin kokemusteni perusteella, että Sanoma Magazines käsittelee ilmaiset näytenumerotilaukset normaaleina tilauksina. Tämäkin kaveri tiesi kertoa, että olen tilannut joskus Auto Bildin ja tästä minut halutaan palkita. Tuo mainospuhe olisi varmasti tehonnut paremmin ja kuulostanut vähemmän epäilyttävältä, jos olisin tuon lehden oikeasti tilannut.

  Erityisen hämääväksi oikeiden tilaajien kannalta nämä puhelut tekee se, että Sanoma Magazines palkitsee tilaajiaan ihan oikeasti ilmaisilla lehdillä aina välillä. Tässä tavallaan pelataan nyt sillä, että monet varmasti luulevat, että tässä on kyseessä ihan oikeasti ilmainen lehti ”niin kuin viimeksikin”.

 3. Myyvät myös ”vain postituskulujen hinnalla”. Sekin on laiton tapa. Eivät voi myydä mitään niin, että puhelin vastaanottaja luulee, että jokin on vastikkeeton, ei varsinkaan minkään kyselyn, tutkimuksen tai lahjan perusteella.

  Olen kaksi kertaa näistä itse ilmoitellut Kuluttajaviranomaiselle ja aina on tullut Kuluttajaviranomaiselta vakuutteluja, että lehtialan kanssa tehdään yhteistyötä väärien markkinointitapojen pois kitkemiseksi. Aina vaan sitä tapahtuu silti, ensimmäinen kerta oli 2007 ja nyt 2010 samasta talosta tuli soittoa.

  Voin lähettää Kuluttajaviraston ja lehtitalon mailivastaukset huomenna tarkasteltavaksi.

 4. Minimalistille tuli vastaavanlainen puhelu heinäkuun lopussa.. http://minimalistisuus.blogspot.com/2010/07/tilaako-minimalisti-lehtia.html myyntipuhe vaikutti samankaltaiselta.

  Kirjoituksesta löytyy vinkkejä miten peruuttaa Sanoma Magazinesin lehtitilaukset. Infoa on myös miten tilaukset määräaikaistamalla pystyy tilaamaan lehtiä huomattavasti edullisemmin saaden mukaan myös tilaalalahjoja.

  Kyseisten myyntipuheluiden kuuleminen nauhalta olisi loistavaa. Myyntipuhelut tulevat usein yllättäen tuntemattomasta numerosta ja alkaa monesti epäselvästi, jolloin ei ymmärrä heti mitä asia koskee.

 5. Minusta on vähän hassua, että joku ottaa nämä puhelut tosissaan. Eihän ilmaisia lounaita ole, tuskin mikään lehtitalo haluaa tarjota asiakkaalleen ilmaista puolen vuoden jaksoa.

  Järki käteen. Jos puhelinmyyjä soittaa ja tarjoaa jotain, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, miksi edes jatkaa puhelua. Itse tiedän hyvin heidän markkinointikikkansa ja lopetan puhelun heti alkuvaiheessa, vaikkakin jäisivät jauhamaan, että ilmaista olisi…

 6. Samoja ajatuksia täällä,
  Usein, kun jotain ilmaiseksi tarjotaan, yritän siihen johonkin väliin saada sanotuksi että olen jo tähän ikään mennessä oppinut, että mitään ei ilmaiseksi saa. Tosin, usein on tuo kaupustelu puhelimitse on niin kiihkeää, ettei siinä varsinaiselle kohteelle elikkäs asiakkaalle juuri jää mahdollisuutta kommentoida.
  Itse en lyö luuria kiinni kenenkään korvaan. Päinvastoin, yritän mahdollisimman rauhallisesti ja asiallisesti saada k.o. myyjän tajuamaan, etten TODELLAKAAN aio ostaa mitään juuri nyt. Joskus ymmärtävät nopeasti, jotkut aloittavat n. 3 kertaa saman litanian… No, ajattelen sen niin, että työtään tekevät.

 7. Sain myös vastaavan puhelun muutama viikko sitten. Aluksihan se kuulosti ihan hyvälle. Tosin se kuulosti niin hyvälle, että arvelin homman kusahtavan siinä vaiheessa kun kysyn: ”Maksaako tämä siis minulle mitään? Tuleeko lasku?” Niinkuin kusahtikin sitten.

  Mielestäni tuo taktiikka meni hieman turhan pitkälle ostajan harhauttamisessa. On arveluttavaa että lakia kierretään ja kaarretaan ja venytetään näin paljon. Se antaa epärehellisen kuvan koko lafkan toiminnasta (tässä tapauksessa siis lehtitalon, koska sitä myyjää tuskin ikinä muistan jälkeenpäin).

  Olisi kyllä hyvä saada nauhalle jotain ja kuunnella mikä niillä on tarkalleen meininki noissa. Mitenhän näissä menee lainsäädäntö, saako puheluita nauhoittaa ilmoittamatta siitä toiselle osapuolelle?

  Isukki @ Kaikenhuippu

 8. olen ollut puhelinmyyjänä sekä sanoma magazinilla sekä yhdessä alihankkijafirmassa. Molemmissa paikoissa kiellettiin esim. pelkkien postikulujen hinnalla/puolet ilmaiseksi tms. myynti. Sanomilla puhelut nauhoitetaan, jotta pomo voi valvoa, onko lehdet myyty oikeilla ”perusteilla” (onko kerrottu kesto/määräaikaistilaus, hinta, koska alkaa jne). Mutta tuolla alihankkijafirmassa (ainakin tuolla missä itse olin) myyjien ikä oli 15-20, ja myyntitaktiikka välillä hyvinkin hämärää… Puhelut soitettiin ties millä vanhoilla nokian kapuloilla, eikä niitä kukaan valvonut. Oli myös näitä tapauksia, jotka myivät aivan hurjia määriä ja ensimmäisen palkkapäivän jälkeen jäivätkin pois (kun olivat myyneet milläkin taktiikalla ja saaneet mukavat taskurahat)…

 9. Minimalistille soittanut puhelinmyyjä oli oletettavasti alihankkija firmasta. Sanoma Magazinesin tulisi olla huolellisempi miten alihankkija firmat hoitavat markkinointiaan.

  Kun asiakasta lähestytään ilman heidän toivomustaan ja käytetään heidän kallista aikaansa ei tulisi vilpillistä markkinointia sallia.

  Rahaa voi saada lisää muttei aikaa. Monesti puhelinmyyjät kuluttavat täysin ei toivotoilla asioilla jopa 30 minuuttia.

  Isukki: Jos potentiaalisia asiakkaita saa häiritä ilman heidän pyyntöään ja myydä agressiivisesti valheellisilla myyntipuheluilla.. Ei kai kyseisten puheluiden nauhoittamisessa ole mitään väärää? On osoittaa ainakin miten myyjä on valehdellut kun sinulle tulee tilaus, jota et ole oikeasti tilannut.

  t. Minimalisti

 10. Sain viime viikolla todella ärsyttävän puhelin mediapex tai mediaplex myyjältä. Myyjä kysyi onko minuutti aikaa ja kertoi tekevänsä tutkimusta mikä lehti on mielestäni hyvä. Olen erittäin kriittinen puhelinmyyjiä kohtaan, mutta suostuin koska luulin että kysymyksessä on sisältötutkimus, ilman aktiivista myyntiotetta. Hyvin nopeasti tajusin kysymyksistä mihin homma johtaa. Kysyttiin kolmea neljää lehteä ja sai vastata onko hyvä vai huono mielestäni. Menin mukana koska myyjä lupasi kuukauden lehdet Aku Ankkaa, joka on tullut ennenkin maksuttua. Vitutus alkoi oikeastaan siitä, aluksi tietysti kun tajusin että puhelinmyyjä kusetti, mutta seuraavaksi siitä että halusi antaa 6 kuukauden lehdet myös ilmaiseksi ja muutaman kerran tinkaamalla selvisi tietystsi että itse maksat sen toisen 6 kuukautta. Kaveria oli täyttä limanuljaskaa ilman että hänestä sai minkäälaista otetta. Heti tuli puhelun jälkeen mieleen että onko oikein kusettaa markkinointitutkimuksella ja sekoittaa se tällä tapaa myyntiin?

  Ja nimimerkki Joo-o:lle joka yllä kommentoi että ”Minusta on vähän hassua, että joku ottaa nämä puhelut tosissaan” – puhelut tulevat yleensä pyytämättä ja yllättäen (niinkuin toki kaikki puhelut) ja niistä pyrkii nopeasti eroon. Minua vituttaa sisältöä enemmän, että joudun käyttämään omaa aikaani (enemmän kuin minuutti) ja keskeyttämään tekemiseni sillä hetkellä ja keskustella jonkun tuntemattoman kusipään kanssa. Lue kusipää=sellainen joka ei kuuntele, ammattitaitoisia myyjiäkin on toki olemassa.

 11. Kommentti astetta ovelampaan.. Itselleni on kanssa tullut jos jonkinlaista myynti puhelua, mutta ehdottomasti paras kokemus sattui tässä ehkäpä pari vuotta sitten kun minulle yritettiin myydä taisipa olla elisa kännykkä liittymää, ja tarina alkaa.
  Puhelimessa nuori nais ääni kyseli olisinko kiinnostunut nykyistä edullisemmasta kännykkäliittymästä,johon vastasin että tottahan toki rahan säästöstä olen kiinnostunut.(ihmettelin oikein itsekkin tavanomaista myönteisempää suhtautumistani) Nuori naisääni jatkoi luvaten, jos jaksaisin kuunnella häntä noin kaksi minuttia voivansa lähes taata että jatkossa puheluni ovat edullisempia. Kuuntelin tuon kaksi minuttia jä ääni teki minulle liittymä tarjouksen ja kysymyksen mitenkäs jatkamme.Väliaika tietona on kerrottava että tuo nuoren naisen ääni oli sellainen sormensa ympärille kietova , se oli iloinen ystävällinen ja aivan selvästi koin kauniit hymyilevät kasvot edessäni ,vaikka en tietenkään mitään nähnyt mutta sellainen kuva minulle välittyi,, noh jatketaan. Vastain myyjälle että kun kaverin toimii DNA:n orkanisaattiossa ja häneltä olen kaikki puhelin juttuni hankkinut niin soittaisin hänelle ja kysyisin hänen mielipidettään asiassa, ja ehdotin uutta yhteyden ottoa parin päivän kuluttua.Soitin kaverilleni ja sain kuulla että saamani tarjous on tämänhetkistä DNA sopimustan edullisempi mutta kaverini sanoi voivansa sen nyt nippa nappa vääntää edullisemmaksi kuin elisan tarjous.Parin päivän kuluttua sain puhelun ja ”enkeli ääni” kysyi mitäs nyt sitten tehdään.Vastasin hänelle että kaverini teki mitä teki. Seuraavaksi ”enkeli ääni”
  kysyi muistaisinko mitä hän oli paripäivää sitten sanonut,empä sitten siinä ”päässyt kärryille” ja ”enkeli ääni” auttoi ja kertoi sanoneensa että jos jaksaisin kuunnella häntä pariminuttia voivansa lähes taata että jatkossa puheluni ovat edullisempia ja lisäsi sitten kysyen etteikö hänen lupauksensa näin ollen tullut täytetyksi, vaikka hän ei kauppa kanssan saanutkaan. Minun oli tietenkin myennettävä että hän oli täysin oikeassa ja täyttnyt lupauksensa.Vielä on lisättävä tähän lopuksi että näiden loppu kommenttienkin aikana äänessä ei ollut havaittavissa minkäänlaista pettymystä tai harmistumista , vain näkymätöntä hymyä. Jos jostain voi sanoa että ” myyntimies”
  ”luojan armosta” niin tässä oli jotain hyvin läheltä sitä.
  Kysymyksessä lienee ”tekniikka laji” ja uusinta ”hyökkäyksessä” olisin todennäköisesti melkolailla aseeton.

 12. Yleensä merkitsen saamanikaltaiset sähköpostitutkimukset roskapostiksi mutta jostain mielihäiriöstä johtuen otin osaan erääseen tutkimukseen. olisiko ollut joku etuklubi tai joku muu, en nyt muista.

  jokatapauksessa siinä kerrottiin että jos tutkimukseen osallistuu niin saa ilmaisen yllärilahjan 🙂 web-lomake vaikutti ihan ok:lta ja täyttelin lomakkeen. sitten tuli yllärin vuoro…. monen monta kertaa täytyi klikkailla sivulta toiselle että pääsi näkemään lahjan…. noh.. ylläri oli se että lahja oli effin wilkinson sword partahöylä (mikä sinänsä on paras höylä päällä maan) joka on jo muutenkin ”ilmainen” näytteenä toki postimaksut lisätään ja kestotilaajaksi ”pääsee”.

  pointti tässä oli se että kuinka nuo keksivätkin härskisti muiden yritysten ns. tutustumistarjoukset omia ”omiin nimiinsä” . eli olkaa tarkana noissa.

 13. Olin puhelinmyyjänä noin 2kk. Palkka noin 400€ koko aikana. Asiakkaat aivan ihania suomalaisia ihmisiä, joita tuntui pahalta häiritä. Mutta firma itsestään täysin välinpitämätön työntekijöistään, joista suurib osa olikin iältään 20 molemmin puolin. Mitään palkkalaskelmaa en ikinä saanut. Olen ammattiliitossa oleva ammattilainen. mutta he eivät kunnioita tehtyjä lakeja ja sopimuksia. Nyt jäi viimeinen palkka saamatta, kun meni asiat lopultakin työnantajan kanssa ristiin.
  Olen jo hieman vanhempi työntekijä.

 14. Madiaplex on soittanut jo 5 kertaa vajaan kahden viikon aikana kielloista huolimatta. Tästä lähtien en osta mitään puhelinmyynnistä ja ilmoitan aina syyksi että inhoan Mediaplexiä.
  Älkää tekään ostako heiltä mitään niin saadaan tuo epärehellinen toimija nurin.

 15. Voi hyvät ihmiset ! Tässä puhelinmyyjänä voin kertoa teille pari faktaa:
  1. Meillä mediapexillä EI käytetä sanaa ilmainen ellei tuote ole OIKEASTI
  ilmainen. Mahdollista on että esim. kun tilaat 5 kk Aku Ankan saat
  ILMAISEKSI 3 kk Roope-Sedät. Mutta ei ole mahdollista, että saat ilmaiseksi
  esim. 12 kk Me Naiset. Järjenkäyttö on sallittua…

  2. Soitamme vain entisille tilaajille, joten jos nimesi on kontakteissamme niin
  OLET aiemmin tilannut jotakin/sinulle on tilattu lahjaksi jotakin. Soitamme
  siis aiemmille tilaajille joten on täysin normaalia sanoa puhelimessa, että
  ”aiemman tilaajan etuna…”

  3. Ei kannata lyödä luuria heti, koska tarjoukset voivat olla oikeasti hyviä.
  Totuus on, että puhelinmyynnistä ne parhaat tarjoukset tulevat. Tällä hetkellä
  kun vertailen netissä oleviin hintoihin niin puolet halvemmalla saa meidän
  kautta. Jotkut ihmiset vaan vihaa puhelinmyyjiä ihan periaatteesta ja siksi
  ei anna edes tilaisuutta kertoa asiaansa.

  4. Mediapex Oy:lla JOKAINEN PUHELU NAUHOITETAAN. Mahdollisissa
  ongelmatilanteissa myyjän nauha kuunnellaan ja asia selvitetään. En usko
  että nykypäivänä yksikään myyjä Pexillä toimii sääntöjen/lakien vastaisesti
  ellei sitten väkisin halua työtänsä menettää.

 16. Mediapex Oy on nykyisin vain aputoiminimi joka kuuluu Buusteri Oy:n alle.
  Eli nyk. Buusteri on sama toimijaa…

  Minulle ollaan tämän kesän aikana soitettu useita kertoja ties mistä telemarkkinointi puljuista. Useasti yhä edelleen vedotaan, että saat lehden vain kotiin kuljetus hinnalla (eli itse lehti olisi ilmainen). Ensi kerralla en tätä kyllä päästä kuin koira veräjästä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.