Vuoden viimeisen päivän verosuunnittelu

Yksi osinkoa vai palkkaa -laskelma
Yksi osinkoa vai palkkaa -laskelma

Vuoden viimeinen päivä on myös monelle viimeinen päivä vaikuttaa tämän vuoden verotukseen. Menneinä vuosina monet piensijoittajat myivät omistuksiaan vuoden viimeisenä päivänä ja ostivat niitä sitten takaisin heti seuraavana päivänä. Tästä seurasi ainakin aikoinaan jonkinlaisia veroetuja.

Itse en omista kuin kaksi aiemman työnantajani (puhelinyhtiö) osaketta, joten en ole näitä juttuja paljon tutkinut.

Yksi hyvä vinkki omaa tietokonetta työasioihin käyttäville on, että mikäli olet hankkimassa uutta tietokonetta, voit vähentää sen tämän vuoden verotuksessa mikäli maksat laskun tämän vuoden puolella. Tähän liittyy kuitenkin kaksi tärkeää rajaa eli 620 euron tulonhankkimisvähennyksen raja sekä 1000 euron raja sille, että poistetaanko kone kerralla hankintamenona vai poistoina. Käytännössä useimpien kannattanee pitää huoli siitä, että koneen hinta on alle tuon 1000 euroa.

Käytännössä tämän voi ajatella niin, että jos muita vähennyksiä ei ole, työkäyttöön hankittavasta tietokoneesta kannattaa maksaa jotakin 620 ja 1000 euron väliltä, mutta ei euroakaan alle tai yli. Lisätietoja tästä löytyy Veronmaksajien tiedotteesta aiheesta.

Omassa yrityksessäni työskentelevänä minulla on myös mahdollisuus päättää, että kuinka paljon nostan yrityksestäni palkkaa ja kuinka paljon osinkoa. Kysyin tähän kysymykseen vastausta tilitoimistoltani, mutta valitettavasti he eivät osanneet antaa minulle tähän järkevää vastausta.

Suomen Yrittäjien vuoden alussa antaman tiedotteen mukaan vuonna 2012 nyrkkisääntö olisi, että yrittäjän kannattaa nostaa 28 o00 euroa palkkana ja loput osinkona. Logiikkana tässä on, että 28 000 euron palkasta maksettava vero on alle 24,5 % mikä on yhteisöverokannan taso tänä vuonna.

Tässä nyrkkisäännössä ei ole kuitenkaan huomioitu kaikkia tekijöitä kuten:

  • YEL-maksut ja niistä tehtävät vähennykset
  • Sosiaaliturvamaksut
  • Erilaiset palkansaajan verovähennykset
  • Kirkollisverot
  • Palkan nostamisen vaikutus yrityksen tulokseen

Taloushallinto-lehden vanhassa artikkelissa nostetaan esiin ihan fiksusti, että ennen veroasioita yrittäjän kannattaa huolehtia omasta sosiaaliturvastaan. Itsekin maksoin pitkään vain YEL-maksujen minimin sosiaaliturvan kannalta. Nyt olen kuitenkin nostanut YEL-työtuloni kuitenkin jo sille tasolle, mikä vastaisi omaa palkkaani jos olisin muilla töissä. Eri asia sitten on, että pääseekö näistä YEL-maksuista ikinä nauttimaan eläkkeenä.

Toinen puoli yhtälöä on, että minun pitäisi yrittäjänä miettiä myös sitä, että yritykseni toimintaedellytykset säilyvät. Yritykselle kun on jonkinlaista hyötyä siitäkin, että se kykenee maksamaan laskunsa ja työntekijöiden palkat.

Puhtaiden taloudellisten seikkojen lisäksi tähän palkanmaksuun liittyy myös jonkinlaisia psykologisia tekijöitä. Huomasin esimerkiksi, että kun nostimme palkkaa toisesta osittain omistamastani yrityksestä tuli siitä sellainen olo, että tässähän on saavutettu jotakin. Suuremman palkan nostamisen puolesta voisi puhua myös se, että suuremman palkan nostaminen tekisi minusta säästäväisemmän yrityksen menojen suhteen ensi vuonna. Kun yrityksen kassassa on vähän rahaa, on asioita pakko tehdä enemmän selkänahasta kuin rahaa käyttämällä. Tämä voisi ehkä johtaa suurempaan luovuuteen. Toisaalta taas suurempi määrä rahaa kassassa tuo tiettyä turvallisuudentunnetta sekä pienentää yrittäjänä kokemaani stressiä.

Oman palkkatuloni säädin nyt niin, että tulen nostaneeksi vuoden 2012 puolella palkkoja 25 200 euroa. Täytynee vielä varmistaa tuolta kirjanpitäjältäni, että joulukuun rahat tosiaan tulevat tilille tämän vuoden puolella. Näissä palkoissa kun on tämä juttu, että verovuoden ratkaisee se, että minä vuonna palkka on tilille tupsahtanut. En ole aivan varma siitä, että tarkoittaako tämä sitä, että eri pankeista johtuva parin päivän viive maksuissa voi aiheuttaa sen, että palkka lipsahtaa seuraavan vuoden tuloksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.