ETFmaticin eri toimintamallit

Fiilikseni
Fiilikseni

Minulle soitettiin äsken ETFmaticilta. He halusivat tietää miksi pidin heidän palveluaan sekavana.

Puhelun aikana sain mahdollisuuden kysellä lisää heidän filosofiastaan.

ETFmaticin palvelussa on kolme eri ”tasoa”:

  1. Aloittelijan sijoitussalkku (starter portfolio)
  2. Sijoitussuunnitelma (investment plan)
  3. Kustomoitu sijoitussalkku (custom portfolio)

Aloittelijan sijoitussalkussa jako omaisuusluokkiin on kiinteä. Sijoitussalkkuvaihtoehtoja on kolme. Kirjoitin aiemmin ETFmaticin mallisalkkujen sisällöstä.

Sijoitussuunnitelmassa ETFmatic suosittelee sijoitussalkkua perustuen riskinsietohalukkuuteen, kärsivällisyyteen ja sijoitushorisonttiin. Tässä mallissa jako omaisuusluokkiin on dynaaminen.

Viimeinen vaihtoehto on kustomoitu sijoitussalkku. Tässä mallissa sijoittaja voi itse valita allokaation eri omaisuusluokkien välillä.

ETFmaticin edustajan mukaan tämä malli on tarkoitettu edistyneille sijoittajille, joilla on vahva näkemys markkinoista. Saman edustajan mukaan heillä on asiakkaina esimerkiksi sijoitusalan ammattilaisia Lontoon Citystä, jotka haluavat esimerkiksi alipainottaa kehittyvien markkinoiden osakkeita.

Minulle ei vielä selvinnyt että mitä palveluita tässä viimeisessä mallissa ETfmatic oikeastaan tarjoaa.

Oletin että edistynyt sijoittaja haluaisi robo-advisor -palvelunsa laskevan optimaaliset painot eri omaisuusluokkien perustuen riskinsietokyvyn lisäksi edistyneen sijoittajan näkemykseen eri omaisuusluokkien odotetuista tuotoista sekä keskihajonnasta.

ETFmatic kuitenkin kertoi että edistyneelle sijoittajalle tarjotussa mallissa sijoittaja voi antaa suoraan painot eri omaisuusluokille. ETFmaticin mukaan tämä on se mitä edellä mainitut Lontoon Cityn asiantuntijat haluavat robo-advisor -palvelunsa tekevän.

Yritin kysyä että mitä tapahtuu tämän jälkeen. Onko ETFmaticin pääasiallinen arvo edistyneelle sijoittajalle parhaan indeksiosuusrahaston valinta vastaamaan kutakin omaisuusluokkaa? Onko se tax loss harvesting? Onko se heidän kykynsä tehdä tehokkaammin indeksiosuusrahastojen ostoja? Onko se heidän kykynsä tasapainottaa salkku tehokkaammin kuin mihin edistynyt sijoittaja? Saamani vastaus oli tutustua uudelleen heidän white paper -dokumentteihin eli karkeasti ”Read the fucking manual!

Yritin lisäksi selvittää mikä on ETFmaticin sijoitusfilosofia. ETFmaticin edustaja selitti asian niin että he eivät tee sijoitusneuvontaa (investment advisor) vaan sijoitussalkun hallintaa (portfolio management).

Jos käsitin keskustelun oikein, heidän sijoitussuunnitelmansa (yllä vaihtoehto 2) perustuu moderniin portfolioteoriaan.

Aloittelijan sijoitussalkussa modernia portfolioteoriaa ei kuitenkaan käytetä. Maantieteellinen allokaatio eri osakeindekseihin tulee suoraan eri markkinoiden painosta MSCI:n All World -indeksissä.

Allokaatio korkojen ja osakkeiden välillä taas on aloittelijan salkuissa hyvin suoraviivainen. Tässä mielessä tämä sijoitussalkku vastaa pitkälti tilipankkien tarjontaa Suomessa maltillisine ja aggresiiviisine sijoitusrahastoineen.

Kun kysyin heidän filosofiaansa, vastaus oli että heidän ajatuksenaan on jako omaisuusluokkiin (asset allocation) sekä indeksiosuusrahastojen (ETF) käyttäminen passiiviseen sijoittamiseen (passive investing).

Lisäksi puheeksi tuli uudelleen ETFmaticin palvelut eri maissa. Mitä enemmän tähän tutustuu, sitä enemmän huomaa maakeskeisyyden. ETFmatic tarjoaa verokuoria Briteissä. Heidän tarjoamat indeksiosuusrahastot ovat lähtökohtaisesti puntamääräisiä. Heidän järjestelmänsä ilmeisesti optimoi asioita brittiläisen verotusjärjestelmän mukaisesti.

En tiedä. En ehkä vain oikein ymmärrä logiikkaa jolla ETFmatic toimii. Ehkä he tarjoavat kaikkea kaikille. Ehkä he katsovat tilannetta teknologia edellä. Ehkä heidän tavoitteensa on vain saada mahdollisimman paljon omaisuutta hallintaan.

Onko heidän palvelustaan apua suomalaiselle sijoittajalle? En oikeasti tiedä. En ainakaan itse keksinyt miten ETFmatic voisi auttaa minua.

Ps. Huomasin juuri jotakin. ETFmaticin omien laskelmien mukaan heidän palvelunsa on kustannustehokas sijoitussalkuille joiden koko on alle 90 000 puntaa.

Pss. Veikkaan että ETFmaticin on jossakin vaiheessa pakko selkiyttää palveluaan. Nyt he yrittävät palvella kolmea hyvin erilaista sijoittajaryhmää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.