Amerikkalainen kestovaippojen ja urheilurintsikoiden puhdistusvinkki

Luin pari päivää sitten eräästä kuntoiluaiheisesta Facebook-ryhmästä amerikkalaisten käyttämän tavan urheilurintaliivien ja kestovaippojen puhdistamiseen. Amerikkalaiset kutsuvat tätä nimellä stripping. En muista ikinä lukeneeni tästä suomeksi enkä tiedä mitä tämä tekee vaatteille.

Meillä on käytettynä ostettuja kestovaippoja, joita emme ole ottaneet vielä käyttöön. Emme saaneet osaa imuista puhtaiksi. Luin pari vuotta vanhan Yleisradion uutisen, jossa bakteeriopin professori sanoi:

Toisaalta, jotta kaikki virukset, bakteerit ja itiölliset bakteerit tapettaisiin, tarvittaisiin yli 120 asteen lämpötila ja painehöyry. Tämä on yksi syy siihen, miksi pitäisin esimerkiksi kestovaipat itselläni, en jakaisi niitä muille enkä ottaisi muiden tuotteita käyttööni.

Olisikin hyvä löytää äkkiä toimiva vinkki näiden puhdistamiseen.

Näiden amerikkalaisten vinkkien soveltamisessa Suomeen on kuitenkin useita ongelmia:

  1. Aineiden saatavuus. USA:ssa suosittu booraksi on meillä luokiteltu vaaralliseksi aineeksi. Calgon ja Tide -pesuaineita ei myydä Suomessa.
  2. Eri valmistusaineet. Vaikka ainetta myytäisiin Euroopassa samalla nimellä, sen sisältö voi olla täällä eri. Tämä voi olla vaarallistakin sillä joitakin siivouksessa yleisiä kemikaaleja ei saisi sekoittaa keskenään.
  3. Puhdistusaine on liian voimakas. Osa blogien siivousvinkeistä tekee puhdasta jälkeä nopeasti. Aine voi olla kuitenkin niin voimakas, että puhdistettava pinta tai tuote tuhoutuu nopeasti.

Oma lukunsa ovat vinkit, jossa jotakin kotoa tuttua ainetta käytetään ”ekologiseen” siivoamiseen. Nämä vinkit ovat hauskoja mutta niissä on helppo mennä metsään.

Tämä stripping on ongelmallinen kaikilla kolmella tavalla. Laitan tämän kuitenkin tähän ihan vain siksi jos joku osaisi kertoa miten tätä voisi soveltaa turvallisesti täällä Euroopassa.

Kaikki aineet yhdessä -metodi

Tämän vinkin on USA:ssa tehnyt tunnetuksi gocleanco-niminen siivousvinkkejä jakava Instagram-sivu. Ohje löytyy hänen tarinoistaan nimellä Stripping.

Ohje:

Sekoita o,5 dl booraksia, 0,5 dl pesusoodaa, 0,5 dl calgonia ja reilu annos Tide-pesuainetta. Laita kylpyammeeseen tulikuumaa vettä. Laita vaatteet veteen ja sekoita sekaan ainekset ja sekoita vaatteita 4-6 tunnin välein. Valuta vesi pois ja pese päätteet normaalisti pesukoneessa.

Suomessa ei ole myynnissä käytännössä mitään näistä neljästä aineesta.

Rocking Green -puhdistusaine

Toinen USA:ssa suosittu vinkki on liottaa vaippoja Rocking Green -merkkisessä pesuaineessa. Tämä vinkki on edellistä selväjärkisempi.

1. Liota vaippoja kuumassa vedessä useita tunteja ilman pesuainetta. Voit tehdä tämän päältä täytettävässä pesukoneessa, pesualtaassa, vesiastiassa tai kylpyammeessa.

2. Seuraa tätä ensimmäistä liotusta pesukoneellasi useilla pesuilla, jossa peset vaatteet kuumassa lämpötilassa ja huuhtelet ne kylmällä vedellä. Älä käytä pesuainetta. Tämä auttaa irrottamaan kaiken pinttyneen vaatteistasi.

3. Liota vaatteita 55-65 -asteisessa vedessä. Lisää veteen 4 rkl Funk Rock -tuotetta (riittää 20 kestovaipalle). Suorita tämä vaihe vain, jos yrität poistaa kankaista niihin kertynyttä ammoniakkia.

4. Suorita yhden tunnin Funk Rock-liotuksen jälkeen täysi säännöllinen pesurutiini:

  • Lyhyt pikapesu käyttäen herkkien vaatteiden tai pikapesuohjelmaa.
  • Kuuma pesu normaalilla määrällä pesuainetta.
  • 1-2 huuhtelua kylmällä vedellä.

5. Kuivaa kuten normaalisti.

Tähän pesurutiiniin kuluu paljon aikaa. Tämä on tarkoitettu hyvin itsepäisen lian irroittamiseen lisäämällä hyvän pesutuloksen viittä eri osatekijää:

  • aika
  • lämpötila
  • sekoittaminen
  • vesi
  • pesuaine

Rocking Greenin sivuilta löytyy paljon lisäohjeita kestovaippojen puhdistamiseen. Tämä pesuaine on siis kehitetty nimenomaisesti kestovaipoille.

Vaatteiden liottaminen pesusoodassa

Suomessa helpommin sovellettava vinkki on liottaa vaatteita pesusoodassa ja kuumassa vedessä ennen pesukoneeseen laittamista.

Etikan lisääminen huuhteluveteen

Tämä menee vähän kategoriaan ”yltiöekologiset vinkit, joista voi olla haittaakin”. Ideana on lisätä huuhteluveteen hieman etikkaa. Tämä onnistuu helpommin päältä täytettävällä pesukoneella.

Vaippojen peseminen astianpesuaineella

Tässä vaipat pestään pesukoneessa pienellä määrällä Fairyn tyyppistä astianpesuainetta. USA:ssa suositellaan Dawn-merkkistä astianpesuainetta. Tämän sanotaan irrottavan vaipoista rasvan ja proteiinin. Tämän vinkin ongelma on että lopputuloksena voi olla rikkinäinen pesukone.

Tässä nämä amerikkalaiset vinkit. Kuulisin mielelläni jos näistä on eurooppalaisia, tolkullisia sovellutuksia.

 

2 kommenttia

  1. ”Etikan lisääminen huuhteluveteen. Tämä menee vähän kategoriaan “yltiöekologiset vinkit, joista voi olla haittaakin”. Ideana on lisätä huuhteluveteen hieman etikkaa. Tämä onnistuu helpommin päältä täytettävällä pesukoneella.”
    Ei mitenkään yltiöekologista. Pyykinpesuaineiden teho perustuu niiden emäksisyyteen. Kun viimeisessä huuhteluvedessä on etikkaa, se pehmentää pyykin. Etikka on paitsi ekologisempi myös tekstiileille hellempi vaihtoehto kuin huuhteluaine. Huuhteluainetta ei saa käyttää tekstiileille, joissa on elastaania, mutta etikkaa voi käyttää niillekin. On olemassa myös hajustettua pyykkietikkaa, mutta tavallinen väkiviinaetikka laimennettuna ajaa saman asian. Koska kyse on vauvapyykistä, en käyttäisi mitään hajusteita pesu- tai huuhteluvedessä.

  2. Vanha kunnon mäntysuopa on kokeilemisen arvoinen. Ihan vaan vettä ja reipas loraus mäntysuopaa ämpäriin ja siihen ne pyykit likoamaan vuorokaudeksi, sitten huuhtelee enimmät saippuat pois ja pesee normaalisti pesukoneessa (kestovaipat 90°C ohjelmalla). Kannattaa valita säilöntäaineeton mäntysuopa/mäntynestesaippua ainakin kestovaippaimuille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.