Näin haet töitä

Kampaus, asu, kukkakimppu, koru...
Kampaus, asu, kukkakimppu, koru…

Koska olen joskus palkannut työntekijöitä, minulta kysytään jonkun verran vinkkejä työnhakuun. Nämä on suunnattu lähinnä korkeakouluopiskelijoille. Ehkä joku muukin saa näistä jotakin irti.

Unohda työkkäri

Työvoimatoimistot välittävät työntekijöitä manuaaliseen työhön, joka ei vaadi suurta älykkyyttä eikä korkeaa koulutusta.

Jos olet korkeakouluopiskelija ja etsit töitä työvoimatoimiston sivuilta, jotakin on vakavasti pielessä.

Tee referenssiprojekti joka osoittaa käytännössä mitä osaat

Osoita osaamisesi konkreettisesti referenssiprojektilla. Ennen vanhaan tällaista taidettiin kutsua kisällinnäytteeksi.

Jos haluat vaikkapa mobiilipelien kehittäjäksi, tee toimiva mobiilipeli.

Teoriassa opinnäytetyön pitäisi olla osoitus opiskelijan osaamisesta. Käytännössä korkeakoulujen opinnäytetöillä ei ole työnhaussa juuri mitään arvoa.

Hae opiskelijajärjestöön

Opiskelija-aktiivin on lähes mahdotonta olla työllistymättä. Jos et jo kuulu sellaiseen, hae johonkin opiskelijajärjestöön. Tämä voi olla vaikkapa killan hallitus, edustajisto tai jokin harrastusjärjestö.

Jos oman alasi opiskelijoilla ei ole kiltaa tai et löydä sopivaa järjestöä itsellesi, perusta sellainen.

Käy rekrytointimessuilla

Rekrytointimessut ovat erinomainen tapa tavata nopeasti suuri määrä potentiaalisten työnantajien edustajia.

Jos omassa koulussasi tai paikkakunnallasi ei järjestetä rekrytointimessuja, mene kuokkimaan muiden koulujen messuille.

Kun keskustelet työnantajien edustajien kanssa, ota heidän nimensä ylös. Pyydä heiltä sellaisten esimiesten nimiä, jotka voisivat palkata sinut. Kun soitat henkilöille joiden nimet sait, kerro sen henkilön nimi jonka kanssa keskustelit jo aiemmin.

Soita työnantajalle

Työhakemusten tekeminen ei ole töiden hakemista.

Jos et ole puhunut palkkaavan esimiehen kanssa puhelimessa tai kasvotusten, et ole hakenut töitä. Olet ainoastaan lähettänyt työhakemuksia.

Ymmärrä että kukaan ei voi lukea ajatuksiasi

Kun haet töitä, olet myymässä itseäsi. Myyjänä sinun pitää tehdä ostaminen asiakkaalle mahdollisimman helpoksi.

Työnantajilla ei ole laitetta, joka lukisi ajatuksesi.

Sinun tulee tuoda itse omat vahvuutesi selkeästi esiin. Sinun pitää puhua eduista, ei ominaisuuksista. Sinun tulee näyttää hyvältä.

Neljällä viidestä työnhakijasta ei ole edellytyksiä saada työpaikkaa. Kunnes olet toisin todistanut, kuulut näiden kelvottomien joukkoon.

Käytä työnantajan omia sanoja

Kun teet työhakemusta, käytä työnantajan omia sanoja. Tee tätä varten taustatutkimusta.

Puhu puhelimessa palkkaavan esimiehen kanssa. Lue yrityksen verkkosivut. Käy lukemassa mitä tässä työpaikassa olevat ihmiset kirjoittavat työstään LinkedIniin. Keskustele tulevien työkavereidesi kanssa alan tapaamisissa.

Kysy hyviä kysymyksiä. Kuuntele mitä ihmiset vastaavat. Ota heidän käyttämänsä sanat ylös ja käytä niitä hakemuksessasi.

Optimoi tarvittaessa hakemus koneita varten

Jotkut isot työnantajat käyvät hakemukset läpi koneellisesti. Jos olet hakemassa vaikkapa PHP-koodariksi eikä hakemuksestasi löydy perusmuodossa termejä PHP5, MySQL ja Ajax, hakemuksesi voidaan hylätä.

Sama pätee työnantajiin jotka käyttävät työnhaussa rekrytointiyrityksiä. Valitettavan usein nämä yritykset vain tarkistavat että työhakemuksesta löytyy oikeat avainsanat. Jos et ole laittanut näitä avainsanoja hakemukseesi, olet ulkona.

Tee jokaiseen työpaikkaan eri hakemus

Työhakemuksen kantava ajatuksena on kertoa tarina, joka selittää miksi sinun koko aiempi elämäsi on ollut valmistautumista juuri tätä työpaikkaa varten. Et voi kertoa tällaista tarinaa lähettämällä saman CV:n ja hakemuksen usealle eri työnantajalle.

Älä ainakaan laita työhakemuksen otsikkoon väärän työnantajan nimeä.

Opettele kirjoittamaan suomea

Monet valkokaulustyöt ovat käytännössä suomenkielisen, kirjallisen tekstin tuottamista.

Jos et osaa kirjoittaa suomea, opettele. Yritä kirjoittaa edes minua* paremmin.

Lähde yrittäjäksi

Lähes jokainen ammatti on jollakin tasolla myyntityötä. Myyntityö taas ei ole kovin kaukana yrittämisestä.

Yksi tapa hakea töitä on töiden hakemisen sijasta myydä omaa osaamista potentiaalisille työnantajille yrittäjänä. Voit mennä jopa niin pitkälle että myyt omaa osaamistasi suoraan työnantajan asiakkaille.

Yritysten raison d’être on loppujen lopuksi… no, annetaan Economist-lehden kertoa:

Suurin osa ihmisistä elää tänä päivänä markkinataloudessa. Suunnitelmatalous muistetaan yhtenä 1900-luvun suurimmista taloudellisista katastrofeista. Tästä huolimatta suurin osa ihmisistä viettää elämänsä työskennellen suunnitelmataloudellisissa byrokratioissa.

[…]

[Ronald Coasen] keskeinen havainto oli että yritykset ovat olemassa koska jatkuva markkinoille meneminen aiheuttaa korkeita transaktiokustannuksia.

Vain kolme aikaavievää toimintoa mainitaksemme täytyy palkata työntekijöitä, neuvotella sopimuksia ja valvoa sopimusten noudattamista.

Yritys on pohjimmiltaan väline pitkäaikaisten sopimusten luomiseen tilanteessa jossa lyhytaikaiset sopimukset ovat liian vaivalloisia.

Jos pystyt tekemään lyhytaikaisen sopimuksen solmimisen vaivalloisen sijasta helpoksi, voit ehkä ulkoistaa oman tulevan työtehtäväsi itsellesi jo ennen työpaikan saamista.

* Terveisiä ankkalammikolta.

Linkit:

Miksi yritykset ovat olemassa? (Economist)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.