Todellinen koronatilanne Suomessa nyt

Olen seurannut viimeisen kahden viikon ajan huolestuneena Suomen koronatilastojen kehittymistä. Absoluuttiset luvut ovat edelleen pieniä mutta kasvutahti on hurja. Heinäkuun alusta alkaen uusien tartuntojen määrä on tuplaantunut viikottain.

Taloustieteilijänä tiedän kuinka arkijärjen vastaista ekspontentiaalinen kasvu on. Alussa luvut ovat absoluuttisesti pieniä. Yhtäkkiä ne ovat valtavia.  Tämän vuoksi ei pitäisikään tuijottaa absoluuttisia lukuja vaan kasvunopeutta.

THL:n johto on väittänyt että syytä huoleen ei ole. Tiedot kuulemma päivittyvät viiveellä, joten kasvutahti vain näyttää pahemmalta kuin se on. Keväällä viive oli jopa yli kuukauden.

Olen eri mieltä. Tietojen päivittyminen viiveellä on katastrofaalista.

Tilastoinnin viiveen lisäksi meillä on kaksi muutakin viivettä. Taudinkuvaan kuuluu että tauti alkaa pahentua vasta toisella viikolla. Lisäksi testien valmistumisessa ja varmentamisessa voi kestää muutamia päiviä.

Nyt meillä onkin tilanne, jossa meillä on eksponentiaalinen kasvu sekä viiveitä.

Näiden viiveiden seurauksena suomalaisten tilannekuva on täysin väärä. Tämän seurauksena suomalaiset käyttäytyvät huolettomammin kuin pitäisi.

THL:n johtaja sanoi että meidän pitäisi käyttää maalaisjärkeä.

Maalaisjärki ei kuitenkaan voi käsittää eksponentiaalista kasvua. Jos eksponentiaalisen kasvun voisi käsittää maalaisjärjellä, meidän ei tarvitsisi asettaa korkeakorkoisille lainoille korkokattoja tai huolehtia siitä kuinka vähän suomalaiset sijoittavat.

Koska tilanne kiinnostaa minua, yritin tehdä Excelissä yksinkertaisen arvion siitä, mikä koronaviruksen todellinen tilanne on Suomessa nyt.

Arvioin viiveen seuraavasti:

  • Ihmiset menevät testeihin 7 päivän kuluttua tartunnan saamisesta. Oireet alkavat ilmeisesti 4 päivän kuluttua, lääkärin lähete saadaan 1 vuorokaudessa ja testiin päästään 2 vuorokaudessa.
  • Testitulokset tulevat 0 vuorokaudessa.
  • Tulosten raportoinnin viive on 7 vuorokautta.

Kokonaisviive on näin ollen 14 vuorokautta.

Arvioin sairaiden määrän seuraavasti:

  • Taudin kesto on 21 vuorokautta.
  • Kuolleisuus todetuista tartunnan saaneista on 4,4 %.
  • Havaitsematta jääneitä sairastuneita on yhtä paljon kuin testeissä havaittuja.

Näistä viimeinen arvio on konservatiivinen. Tässä kannattaa huomata että THL on esittänyt että todellinen sairastuneiden määrä voi olla jopa kymmeniä kertoja suurempi kuin testeissä havaittu.

Laitoin nämä luvut Exceliin ja lopputulos on alla.

Laskelmia koronatilanteesta

Näillä oletuksilla Suomeen tulee uusia tartuntoja tällä viikolla (27.7.2020 – 2.8.2020) 960 kappaletta. Todellinen tartuntojen määrä olisi n. 7-kertainen THL:n raportoimaan tietoon nähden.

Jos kasvutahti pysyisi samana, meillä menisi 100 000 sairaan raja rikki jo viikolla 38 eli 14. syyskuuta alkavalla viikolla.

Tämä ei ota huomioon sitä että aikuiset palaavat kohta töihin, lapset päiväkoteihin ja kouluihin ja hallitus on sallimassa massatapahtumat.

Tämä ei tietenkään ole mikään epidemiologinen malli.

Mielestäni perusviesti kuitenkin pätee. Maalaisjärki johtaa harhaan tilanteessa, jossa tartunnat pääsevät tuplaantumaan kahdesti ennen kuin saamme siitä tiedon.

Jos havaitsematta jää sama määrä tartuntoja kuin niitä havaitaan, viikottaisten tartuntojen todellinen määrä on kahdeksan kertaa raportoidun suuruinen.

Todellinen kauhuskenaario on että hallitus käyttäisi raportoitujen kuolemien määrää päättäessään milloin maskisuositus annetaan.

Hallituksessahan voidaan ajatella että maskien käytöstä tulee yleisesti hyväksyttävää kun viikottaisten raportoitujen kuolemien määrä olisi yli 50 henkilöä.

Tässä vaiheessa meillä olisi kuitenkin Suomessa jo yli 200 000 tartunnan saanutta. Hallituksen viivyttelyn hinta olisi satoja ihmishenkiä.

Mielestäni vähin mitä Sanna Marin voisi tehdä heti tänään on että hän järjestäisi tiedotustilaisuuden ja sanoisi suomalaisille, että maskit toimivat.

Suomi on tällä hetkellä viimeisiä maita maailmassa, joka ei suosittele maskien käyttöä.

Maskien käyttöpakot maailmalla
Maskien käyttöpakot maailmalla

Kyllä, ymmärrän. Tähän vaikuttaa se että tilanteemme on vielä toistaiseksi hyvä.

Tästä huolimatta on käsittämätöntä että suomalaisille ei ole kerrottu että maskit auttavat.

Se että jotkut suomalaiset journalistit edelleen esittävät että maskien hyödyistä olisi tieteellisten asiantuntijoiden keskuudessa erimielisyyttä on häpeällistä.

Ps. En ole epidemiologi enkä lääkäri. Lisäksi laskelmissani voi olla virheitä. Jos spottaat sellaisen, laita kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.