10 säästövinkkiä jouluksi

Joulun säästövinkki #1: Jouluilo on ilmaista (Flickr: darkismus)
Joulun säästövinkki #1: Jouluilo on ilmaista (Flickr: darkismus)

Joulun ei tarvitse tuhota budjettiasi. Päinvastoin, joulun aika antaa mahdollisuuden säästää huikeasti rahaa.  Olen listannut alle mielestäni parhaat joulun säästövinkit.

1. Selvitä ensiksi mihin sinulla on varaa

Selvitä aivan ensimmäiseksi mihin sinulla on varaa. Avaa verkkopankkisi ja tarkista tiliesi sekä luottokorttisi tilanne. Käytä jouluostoksiin vuoden aikana joulua varten säästämiäsi rahoja. Tammikuun puolessa välissä tuleva ylisuuri luottokorttilasku ja siitä seuraava stressi eivät auta sinua rentoutumaan.

Tyypillinen (väärä) tapa ostaa on päättää ensiksi mitä haluaa ja sitten miettiä, että miten sen voi hankkia halvimmalla. Tee ostoslistasi varojesi mukaan, älä toisin päin.

Varo myös ”osta nyt, maksa myöhemmin” -tarjouksia. Mikäli et maksa laskua eräpäivään mennessä, joudut luottoasiakkaaksi. Kauppojen tarjoamien luottojen todelliset vuosikorot voivat olla huimia. Mikäli ostat joululahjoja luottokortilla, lyhennä luottokorttilasku kokonaisuudessaan heti laskun tultua.

2. Tee ostoslista

Eräs helpoimpia tapoja säästää rahaa ruokakaupassa on tehdä ennen kauppaan menemistä ostoslista. Ostoslistan tekeminen on erityisen tärkeää jouluna, jolloin kaupat ovat tupaten täynnä mahdollisuuksia heräteostoksiin.

Tee ostoslista ruokaostosten lisäksi myös lahjaostoksista. Mieti myös, että mihin kauppaan menet ostoksesi tekemään.

3. Veronpalautukset eivät ole ilmaista rahaa

Veronpalautusrahat eivät ole ilmaista lahjarahaa valtiolta. Olet saanut veronpalautuksia, koska verokorttisi veroprosentti on ollut edellisenä vuonna väärä. Hanki ensi vuoden alussa muutosverokortti, joka vastaa paremmin oikeita tulojasi.

4. Älä tuhoa talouttasi joulun välipäivien alennusmyynneissä

Välipäivien alennusmyynneistä on mahdollista saada tavaroita hyvälläkin alennuksella. Tee kuitenkin jo ennen joulua lista tavaroista, joita aiot ostaa alennusmyynneistä. Vertaile alennusmyynneistä ostaessasi hintoja ennen ostopäätöksen tekemistä. On todella todennäköistä, että saisit alennusmyynnissä olevat tuotteet samaan hintaan tai jopa halvemmalla ympäri vuoden netistä ostamalla.

Tarkasta vielä tiliesi ja luottokorttisi tilanne ennen alennusmyynteihin lähtemistä. Jos sinulla ei ole mitään ostettavaa, pysy kotona.

5. Osta vain yksi lahja jokaiselle

Hyvä, mutta valitettavan harvoin käytännössä toimiva, ajatus on, että kukin suvussa tai ystäväpiirissä ostaa vain yhden lahjan. Päättäkää, että kuka ostaa lahjan kenellekin. Kukin saa vain yhden lahjan, mutta toisaalta jokaisen tarvitsee ostaa vain yksi lahja. Tämä vinkki toimii ehkä parhaiten työpaikoilla.

6. Anna lahjaksi käytettyjä tavaroita

Käytettyjen lahjojen ei tarvitse olla mauttomia. Päinvastoin, ajattele käytettyjä tavaroita vintagena. Harkitse esimerkiksi keräilykirjoja tai panttilainaamosta ostettuja koruja.

7. Anna lahjaksi työlupauksia

Anna lahjaksi lupaus asunnon siivoamisesta, lasten vahtimisesta, lumien kolaamisesta tai koirien ulkoiluttamisesta. Siivous- ja lumityöapu on arvokasta etenkin vanhuksille.

8. Anna lahjaksi jotakin ilmaista

Lahjojen ei tarvitse maksaa mitään. Internet on täynnä erilaisia ilmaistavaroita- ja ilmaisnäytteitä. Katso esimerkiksi listani ilmaistavaroista.

9. Osta lahjat netistä

Halvimmat hinnat löytyvät yleensä verkkokaupoista. Erityisesti elektroniikka ja kirjat ovat huikeasti halvempia netin kautta ostettuina.

Verkosta ostaessasi vertaile hintoja hintavertailusivujen avulla. Älä kuitenkaan lopeta tähän vaan etsi vielä Googlen avulla alennuskuponkeja kyseiseen verkkokauppaan. Jos tarvitset apua halvimman kaupan löytämiseen, kirjoita avunpyyntö Tarkan markan foorumeille.

10. Soita sukulaisille ja ystäville halvemmalla tai jopa ilmaiseksi

Mikäli sinulla on ulkomailla asuvia sukulaisillesi, soita joulutervehdyksesi ilmaiseksi tietokoneen kautta Skypen avulla. Muista myös, että voit soittaa halvalla ulkomaille käyttämällä halvempaa ulkomaan suuntanumeroa. Mikäli olet itse ulkomailla, soita halvalla Suomeen puhelukortin avulla.

Tässä tulevat Tarkan markan Joulun säästövinkit.
1. Tee ostoslista ja pitäydy siinä
Tee ostoslista sekä lahjoista että muista jouluostoksista ja pitäydy siinä. Ennen joulua on todella helppo tuhota koko vuoden budjetti heräteostoksilla.
2. Älä tuhlaa veronpalautusrahojasi
Veronpalautusrahat eivät ole ilmaista lahjarahaa valtiolta. Olet saanut veronpalautuksia, koska verokorttisi veroprosentti on ollut väärin arvioitu. Hanki ensi vuoden alussa muutosverokortti, joka vastaa paremmin oikeita tulojasi. Mieti tällä välin, että mihin sinulla on oikeasti varaa nykyiset velkasi huomikoiden.
3. Osta harkiten joulun välipäivien alennusmyynneistä
Välipäivien alennusmyynneistä on mahdollista saada tavaroita hyvälläkin alennuksella. Tee jo ennen joulua lista tavaroista, joita aiot ostaa alennusmyynneistä. Vertaile hintoja ennen ostopäätöksen tekemistä.
Tarkasta tiliesi ja luottokorttisi tilanne ennen alennusmyynteihin lähtemistä.
4. Tee budjetti ja pitäydy siinä
Joulu ei ole odottamaton menoerä. Käytä jouluostoksiin vuoden aikana joulua varten säästämiäsi rahoja. Pitäydy budjetissasi. Tammikuun puolessa välissä tuleva ylisuuri luottokorttilasku ja siitä seuraava stressi eivät auta sinua rentoutumaan.
5. Osta vain yksi lahja jokaiselle
Päättäkää, että kuka suvussa ostaa lahjan kenellekin. Ihannetapauksessa kukin saa vain yhden lahjan.
6. Osta lahjoja vain lapsille
Joululahjat ovat tärkeimpiä lapsille.
7. Osta käytettyjä tavaroita lahjaksi
Käytettyjen lahjojen ei tarvitse olla mauttomia. Harkitse esimerkiksi keräilykirjoja tai panttilainaamosta ostettuja koruja.
8. Älä anna lahjaksi lahjakortteja
Lahjakorteista kolmannes jää kokonaan lunastamatta. Lahjakorteista ei myöskään anneta vaihtorahaa. Antamalla lahjakortin pakotat ihmisen käyttämään omia rahojaan kauppaan, johon hänellä ei välttämättä ole varaa.
Jos saat lahjakortin lahjaksi ja budjettisi ei salli sen hyödyntämistä, myy se nettihuutokaupassa.
9. Anna lahjaksi itse tehtyjä kuponkeja
Anna lahjaksi lupaus asunnon siivoamisesta, lasten vahtimisesta, lumien kolaamisesta tai koirien ulkoiluttamisesta. Siivous- ja lumityöapu on arvokasta etenkin vanhuksille.
10. Anna lahjaksi jotakin ilmaista
Internet on täynnä erilaisia ilmaistavaroita- ja ilmaisnäytteitä. Katso esimerkiksi listani ilmaista lehtien näytenumeroista tai vinkit ilmaistavaroista Tarkan markan foorumeilta.
11. Osta lahjat verkon kautta
Halvimmat hinnat löytyvät yleensä verkkokaupoista. Erityisesti elektroniikka ja kirjat ovat huikeasti halvempia verkkokaupoissa.
Verkosta ostaessasi vertaile hintoja hintavertailusivujen avulla. Älä kuitenkaan lopeta tähän vaan etsi vielä Googlen avulla alennuskuponkeja kyseiseen verkkokauppaan. Jos tarvitset apua halvimman kaupan löytämiseen, kirjoita avunpyyntö Tarkan markan foorumeille.
12. Älä lähetä joulukortteja postitse
Lähetä paperisen (ja kalliin) joulukortin sijasta ystävillesi ja sukulaisillesi sähköinen joulutervehdys esimerkiksi Facebookin tai sähköpostin kautta.
13. Älä soita sukulaisillesi
Mikäli sinulla on ulkomailla asuvia sukulaisillesi, soita joulutervehdyksesi ilmaiseksi esimerkiksi Skypen avulla. Muista myös, että voit soittaa halvalla ulkomaille käyttämällä halvempaa ulkomaan suuntanumeroa. Mikäli olet itse ulkomailla, soita halvalla Suomeen puhelukortin avulla.
14. Kysy itseltäsi ”Mihin minulla on varaa?”
Ennen joululahjalistan tekemistä kysy itseltäsi mihin sinulla on varaa. Päätä vasta tämän jälkeen joululahja- ja ruokaostoslistasi. Monet meistä päättävät lahjat ensin ja alkavat sitten miettiä, mistä ne voisi ostaa halvimmalla. Tämä on väärä järjestys.

Miten sinä säästät rahaa jouluna? Kerro omat vinkkisi kommenteissa.

4 kommenttia

  1. Mä en ymmärrä miten lahjakortilla muka pakotetaan käyttämään omaa rahaa (siis muuten kuin jos ei osaa valita tasarahalla). Kyllä lahjakortti on parempi vaihtoehto kuin joku muu turha juttu, mitä saaja ei tarvitse/halua. Itse pidän sitä myös parempana kuin rahan antoa lahjaksi: rahat menee vain johonkin, lahjakortilla voi kanavoida vähäsen sitä käyttöä ja sillä hankitaan todennäköisemmin joku lahjan korvike.

  2. Ymmärrän miksi lahjakortit voivat olla hankalia. Itselläkin on sellainen ollut käyttämättä pari vuotta. Tavallaan ne saattavat tuoda paineita ja stressiä, että korttikin pitäisi käyttää ja ei ole ehkä oikeaa tarvetta ko. tuotteeseen. Nuorisolle ne mielestäni toimivat esim. levykaupan lahjakortti on asia erikseen-tietysti sillä edellytyksellä, että ihminen harrastaa musiikin kuuntelua. Lahjakortin saajan mieltymykset täytyy siis myös olla tiedossa, ettei yritetä ohjailla lahjan saajaa jonnekin mikä ei tunnu omalta jutulta. Omalla kohdallani reikihoito lahjakortti on yhä käyttämättä.

  3. Itse ilahdun todella paljon lahjakorteista,ne ovat yksi ihanimmista lahjoista kun pääsee itse valitsemaan mitä ostaa! Ihan kamala ajatus, että joku myy/antaa lahjaksi saadun lahjakortin eteenpäin,kylmä ajatus 🙁

  4. Esimerkiksi siivous lahjana olisi paras mahdollinen. Mitä tavaralahjoihin tulee, yhtä lahjaa parempi periaate on nolla lahjaa. Eivät aikuiset lahjoja tarvitse (paitsi sitä siivousta tietenkin).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.