Kämppä viileämmäksi ilman konkurssia

Ilmastointilaitteita ikkunoissa (Flickr: yezi9713)
Ilmastointilaitteita ikkunoissa (Flickr: yezi9713)

Suomeen on iskenyt kovin helleaalto kymmeniin vuosiin. Helleaallon seurauksena asuntojen sisälämpötila voi nousta Suomessakin yli 30 asteeseen. Kuumassa asunnossa on ikävä nukkua ja oleskella. Ilmastointilaitteet ja tuulettimet voivat tuoda helpotusta. Helle voi kuitenkin myös sumentaa ajattelua ja laittaa tekemään hätiköityjä ostoksia. Hellettä kestää kuitenkin vain pari viikkoa.

Keräsin Internetistä erilaisia vinkkejä asunnon viilentämiseen mahdollisimman edullisesti.

Lähes kaikki asunnon sähkölaitteet tuottavat myös hieman lämpöä huoneilmaan. Voit vähentää ylimääräisen lämmön syntymistä seuraavasti:

 • vältä lieden ja uunin käyttämistä
 • sammuta lämpöä tuottavat hehkulamput
 • käytä energiansäästölamppuja ja loisteputkia
 • sammuta kokonaan kaikki ylimääräiset sähkölaitteet
 • käytä kannettavaa tietokonetta pöytätietokoneen sijasta

Seuraavana vaiheena on estää lämmön pääsy asuntoon. Asuntoa voi yrittää eristää päivän ajaksi seuraavilla kikoilla:

 • pidä sälekaihtimet kiinni (ja verhot alhaalla)
 • laita ulompiin ikkunalaseihin alumiinifoliota
 • pidä ikkunat ja ovet kiinni päivällä

Illan viilettyä illalla asunnon voi tuulettaa nopeasti läpivedolla. Hyttysten ja kärpästen pääsyä sisään asuntoon voi estää ikkunoihin asennettavalla hyttysverkolla ja oviaukkoihin asennettavilla oviverhoilla.

Helteet ovat tällä hetkellä niin kovat, että ovat harkinneet siirrettävän ilmastointilaitteen ostamista. Siirrettävät ilmastointilaitteet ovat varsin uusi juttu Suomessa. Tämän seurauksena oikeanlaisen laitteen valinnasta löytyy valitettavan vähän suomenkielistä tietoa. En myöskään löytänyt yhtäkään kunnollista vertailua siirrettävistä ilmastointilaitteista. Jos tiedät jonkun tällaisen vertailun, kerro siitä kommenteissa.

Mikäli päädyt ostamaan siirrettävän ilmastointilaitteen:

 • huolehdi, että ulos siirretty lämmin ilma ei pääse takaisin sisään
 • eristä ulosmenevän ilman putki
 • käytä ilmastointilaitteen kosteudenpoisto-ominaisuutta
 • käytä kattotuulettimia tai muita tuulettimia kierrättämään viileää ilmaa asunnossa
 • sulje tuulettimet poistuessasi huoneesta
 • älä tuuleta samaan aikaan kun viilennät asuntoa ilmastointilaitteella
 • viilennä vain tiettyä rajattua tilaa, esimerkiksi makuuhuonetta
 • eristä viilennettävä tila muusta asunnosta

Voit lisäksi asettaa ilmastointilaitteen sulkeutumaan automaattisesti vaikkapa kaksi tuntia nukkumaanmenosi jälkeen.

Hyvä pysyvä ratkaisu asunnon lämpenemiseen on asunnon kunnollinen ja oikea lämpöeristäminen. Tämä vähentää ilmastointilaskua kesällä ja lämmityskustannuksia talvella. Tällaisen kesän jälkeen monet harkitsevat varmasti myös ilmalämpöpumppua tai maalämpöpumppua.

Mikäli asunnossasi on jo koneellinen ilmastointi, voit säästää rahaa asettamalla termostaatin hieman tavallista korkeampaan lämpötilaan. Parin asteen muutos termostaatin lämpötilassa tekee ison muutoksen sähkölaskuun.

Tiedätkö muita hyviä vinkkejä kämpän viilentämiseen? Jaa tietosi kommenteissa!

Muualla verkossa:

9 kommenttia

 1. Monissa halvoissa siirrettävissä ilmastointikoneissa on se ongelma, että ne puhaltaa ilmaa ulos. Näin ollen ilmastointikone todellakin viilentää vain pientä osaa asunnosta ja vetää muihin osiin asuntoa kuumaa ilmaa tilalle sisään. Kannattaa siis ehdottomasti valita laite jossa tätä ongelmaa ei ole. Silloin voi pitää vaikka ovea auki ja muut huoneet jäähtyvät tai edes kuivuvat siinä samalla.

 2. Ostin jo pari vuotta sitten siirrettävän ilmastointilaitteen ja nyt tänä kesänä se on ollut todella tarpeen.Laitteen asensin erilliseen huoneeseen ja poistoputken laiton tuuletusluukkuun tiiviin sovitelevyn kanssa, raitisilmaputken laitoin seinän läpi makuuhuoneeseen.Kylläpä on hyvä nukkua viileässä makkarissa ja kun ovea pitää auki laite jäähdyttää mukavasti myös vieressä olevaa olohuonetta. Lämpötila asettuu olohuoneessa n. 5 astetta ulkolämpötilaa alemmas, ei sen enempää,sillä laitteen teho ei riitä kun ilmeisesti n. 30 m2: tilan jäähdyttämiseen.Pelkän makkarin voi jäähdyttää selaiseksi kun haluaa, laitteeseen voi näppäillä halutun lämpötilan.Laitteen hinta oli silloin 70 euroa, uutena se myyjän mukaan oli ollut 400 euroa ja jäänyt käsiin kun myyjä ei pystynyt järjestämään ilmanpoistoa.

 3. talvitäkki verholaudan päälle ja verhoksi tai vanupäiväpeitto ja yksiön lämoötila laski 40 25 asteeseen eikä maksa yhtään mitään

  1. Tarviihan se peitto ensin hommata ja sit polttaa koko ajan valoja kun ei pimeessä näe mitään, joten maksaa sekin jotain ja lämmittää kämppää.
   25 astetta on vielä aika kuuma, paitsi jos tietysti vertaa saunaan niin viileähän se on…

 4. Jätin omassa ratkaisussani noiden foliosuikaleiden väliin pienet raot, joista valo pääsee sisään. Kun tarvitsen lisää valoa, käytän 11 watin loisteputkea.

 5. Siirrettävän koneen poistoputki kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä ja suorana, jotta kone toimisi tehokkaasti, eikä mitään ritelikköjäkään ole hyvä olla putken päässä tukkeena.

  Putken voi eristää vaikkapa kääräisemällä vaikka jonkin viltin sen ympäri.

 6. Veljelläni on tyypillinen yksikerroksinen 70-80 luvun taitteen omakotitalo. Kuumina kesäpäivinä sisätilat lämpesivät tukalan kuumiksi, kunnes hän hoksasi avata päätykolmioissa olevat luukut yläpohjaan. Musta peltikatto hautoi nimittäin melkoiset lämmöt välipohjaan, joka stten säteili villojen läpi alas. Yläpohjan tuuletus luukut avaamalla päivän ajaksi sai selkeästi viileämmän asunnon illaksi. Jäähdytystarve väheni melkoisesti.

 7. Hei! Kun seuraava helleaalto (toivottavasti!) taas iskee, niin köyhän miehen ilmastointilaite syntyy siten, että puuvillainen verho tai lakana tms. vedetään avoimen ikkunan/oven eteen KASTELTUNA ja laitetaan läpiveto kulkemaan märän kankaan läpi.
  Meillä olohuoneen ikkunaseinä suoraan etelän puolelle, joten märkä lakana on vedetty raollaan olevan pihaoven eteen ja se on alaosasta laitettu ämpäriin jossa on vettä ja sitä kastellaan suihkepullolla ylhäältä alkaen.
  Pohjoisen puolella oleva makkarin ikkuna on myös auki ja siinä on kasteltu verho joka tiputtaa ylimääräiset vedet ikkunalaudalla olevaan uunipeltiin. Ja sälekaihtimet on kiinni!
  Viilentää 3-7°C ulkolämpötilasta ja tuulesta riippuen… Illalla toimii paremmin!

 8. nimim. ”aavikolta opittua” suosittelee simppeliä haihdutusjäähdytystä, jonka haittana kuitenkin on ilmankosteuden nouseminen. Tämä vähentää saavutettua hyötyä kun iholta haihtuminen vähenee.

  aavikko-olosuhteisiin tehdään myös parempia haihdutusjäähdyttimiä, joissa lämmönvaihtimella estetään sisäilman kostuminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.