Ilmastointi päällä vai ikkunat auki?

Ilmastointi toimii
Ilmastointi toimii

Tämän kesän osalta pahimmat helteet ovat jo takana, mutta vielä viime viikolla pelkkä ulkona oleskelu sai hien valumaan. Minulle viime viikon pahin päivä tämän suhteen oli tiistai, jolloin olin Vantaalla asiakaskäynnillä. Aamuinen junamatka oli vielä siedettävä, mutta Tikkurilan asemalle hieman ennen aamukymmentä saapuessani farkut alkoivat olla jo tukalan kuumat. Odotin, että taksimatka Tikkurilan asemalta asiakkaan luokse olisi tuonut tähän hieman helpotusta, mutta vaikka kuski piti etuikkunaa auki, oli taksi-Mersun takapenkki melkoinen pätsi.

Matka oli sen verran lyhyt, että en viitsinyt pyytää kuskia laittamaan ilmastointia päälle, mutta matkan jälkeen aloin pohtia, että säästikö kuski tuossa oikeasti rahaa. Ilmastoinnin pitäminen päällä kuluttaa toki polttoainetta, mutta olen myös kuullut, että ikkunoiden pitämisellä auki on sama vaikutus.

Unohdin jo koko asian, kunnes luin tänään junassa J.D. Rothin Your Money -kirjaa, josta löytyi vastaus juuri tähän kysymykseen. Kyseisen opuksen mukaan nyrkkisääntö on, että taloudellisin tapa viilentää autoa on kaupunkiajossa ikkunoiden pitäminen auki ja matka-ajossa ilmastoinnin käyttäminen. Tämä vastaa varsin hyvin havaintojani suomalaisten taksikuskien tavoista.

Löysin vielä netistä Tuulilasin tekemän testin ilmastointilaitteen vaikutuksesta kulutukseen, joka tuo tähän vielä lisäselvyyttä. En ollut tätä itse edes ajatellut, mutta ilmastoinnin käyttäminen lisää tietenkin kulutusta suhteellisesti huomattavasti enemmän nimenomaan kaupunkiajossa. Tuulilasin testin mukaan bensakäyttöisen VW Golfin kulutus kasvoi kaupunkiajossa 1,5 litraa satasella ja matka-ajossa 0,5 litraa satasella ilmastointia käytettäessä. Dieselauton kulutus taas kasvoi kaupunkiajossa 2,1 litraa satasella, mutta matka-ajossa vain 0,2 litraa satasella.

Tuulilasi osaakin kertoa toisen hyvän nyrkkisäännön, jonka mukaan ilmastoinnin käyttäminen kuluttaa polttoainetta noin 0,4 litraa tunnissa. Matematiikan huomioiden tämä on huomattavasti fiksumpi tapa ajatella asiaa kuin tuo kulutuksen lisääntyminen sadalla kilometrillä.

Lopuksi vielä sellainen huomautus, että ihmisen pään hermot eivät erityisemmin tykkää kylmästä viimasta. Opin tämän kantapään kautta ajaessani keväällä hetken aikaa ikkuna auki ulkolämpötilan ollessa tuollaiset 14 astetta. Vaikka minulla oli ikkuna auki vain noin kilometrin verran, oli avonaisesta ikkunasta tullut kylmä viima tarpeeksi saamaan aikaiseksi äkisti alkaneen todella voimakkaan pääkivun, jonka lääkäri diagnosoi pari päivää myöhemmin kolmoishermosäryksi. Tuo särky on äärimmäisen harvinaista, mutta kohdalle sattuessaan sitten todella, todella turhauttavaa.

7 kommenttia

 1. Olen itsekin toisinaan pohtinut, kannattaako ilmastointia pitää päällä. Omassa autossani polttoaineen kulutus kasvaa myös litran verran satasella, jos ilmastointi huutaa täysillä. Olen pitänyt ulkolämpötilan 20 asteen lukemaa rajana, jolloin kytken ilmastoinnin päälle.

 2. Mythbusters tutki tuon, mutta tosiaa ne tutki sen ajamalla tietyllä rataa ympäri, eivät testanneet kaupunkiajoa, joten tuo saattaa pitääkin paikkansa että matka-ajossa ilmastointi ja kaupunkiajossa auki, tosin tulee pakokaasut sisään.

 3. Jätit mainitsematta miksi ikkunoiden pitäisi olla kiinni kovemmissa nopeuksissa? Eikö ole taloudellisempaa pitää ilmastointi silloinkin pois päältä ja ikkunat raollaan?

  Vedon aiheuttamista niskakivuista kirjoitellaan, mutta omalla kohdalla tuo asia ei vaikuta.

  Jos ilmastointia on pakko käyttää niin se on taloudellisempaa korkeammissa nopeuksissa, koska laitteen tehontarve kasvaa, jos lämmön ulkoilmaan luovutuskapasiteetti ei ole maksimaalisessa käytössä. Ihan sama kuin pakastin-/jääkaapeilla.

 4. Finoxyn tavoin uskoin aina olevani immuumi vedolle. Viime kesänä helteillä ajoin Tampere-Helsinki välin pitäen koko matkan reipasta ilmavirtaa käsivarsiin ja kaulaan. Seuraavana aamuna sitten oli pakko tunnustaa, että en ihan immuuni ollutkaan.

  1. Täydennän vielä näkemystäni. Minulla tuo ei asiaan vaikuta siksi että kipu tulee riippumatta siitä että onko ikkuna auki. Ihan sama että olenko lentokoneessa, bussissa tai missä tahansa autossa. Aina kipeytyy olkapäiden asennon takia.

 5. Pitää ottaa huomioon myös se, että laite putsaa ilmaa jonnin verran ja kuivattaa sitä myös. Itse pidän ilmastointia päällä kesät talvet koska ikkunat pysyvät paremmin kuivina sisältä ja jaksaa paremmin kun ilma on kuivempaa.

 6. Ikkunoiden aukipito lisää ilmanvastusta, joka siis matkanopeudessa aiheuttaa enemmän polttoaineenkulutusta kuin ilmastointi.

  Ikkunoita en pidä auki kuin kuumalla kelillä tosi lyhyillä matkoilla. Kyllä raitisilman puhallus ylensä riittää, ei noita helteitä etenkin kesän ulkopuolella niin kovasti ole. Kun ikkunat on kiinni niin lisäbonuksena ilma on suodatettua. Itse käytän aina aktiivihiilisuodatinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.