Reseptilääke voi olla kalliimpi (ja muita kummallisuuksia)

Reseptejä ja lääkkeitä
Reseptejä ja lääkkeitä

Kävin äsken apteekissa hakemassa allergialääkkeitä. Opin tässä yhteydessä että reseptillä ostettuna lääke voi tulla kalliimmaksi.

Pääasiallisena syynä tähän on toimitusmaksu, joka veloitetaan jokaisesta lääkemääräyksestä. Toimitusmaksun suuruus on 2,39 euroa. Esimerkiksi tuo ostamani Lomudal on halvempaa ostettuna suoraan kuin resepillä.

Toinen mikä tähän vaikuttaa on että vuoden alusta Kela-korvauksissa on 50 euron omavastuu. Kela-korvaus on yleensä 40 %. Jos tuo omavastuu ei vuoden aikana ylity, voi olla että lääkkeet kannattaa ostaa ilman reseptiä.

Kolmas kohdalle osunut ilmiö oli että esimerkiksi Kestine-allergialääkkeen vahvempi versio ei ole Kela-korvattavaa. Reseptini on juuri tähän vahvempaan versioon. Tässä tapauksessa olisi paljon halvempaa ostaa reseptillä 10 mg versiota ja ottaa niitä kaksi kappaletta kuin 20 mg versiota.

Hieman samanlainen ilmiö on noissa Lomudal-silmätipoissa. Jostakin syystä jota en voi ymmärtää Kela-korvauksen saa vain kerta-annoksista.

Ja ihan viimeisenä tuli tietenkin se että reseptit ovat harvoin ilmaisia, varsinkin jos niitä varten pitää maksaa lääkärin käyntimaksu.

2 kommenttia

  1. allergialääkkeissä on se juttu, et isompaa erää ei saa kerralla yhdestä paikasta ostettua. Sit pitäis ostaa noin viikottain…tai käväistä eri apteekeissa

  2. Tässä tulee kyllä esille myös terveydenhuoltohenkilökunnan ammattitaito, että osaavatko he huomioida nämä erikoisuudet. Meillä yleisin lääke, jota ei reseptillä kannata ostaa, on Primaspan, ja tästä yleensä jo heti sanon potilailelle, että resepti on enemmän muistutukseksi, mutta sitä ei kannata käyttää. Oma lääkärini myös Kestinen heti kirjoitti 10 mg 1-2 tablettia kerran päivässä, kun kerroin käyttäväni yleensä 20 mg päivässä (tosin joskus vain 10 mg). Lomudalkin tuli kerta-annoksina, tosin sitä en ole nenäsuihkeen saatuani juuri tarvinnut. Luulen, että Lomudalin korvattavuuteen voi myös vaikuttaa se, että kerta-annos pipettien lääkeaineen vahvuus on suurempi kuin noissa pulloissa myytävän (40 mg/ml vs. 20 mg/ml).

    Lääkkeiden korvattavuuksista ja hinnoista löytyy laskuri Kelan sivuilta (https://easiointi.kela.fi/laakekys_app/LaakekysApplication?kieli=fi) ja sitä suosittelen kyllä käyttämään. Sieltä huomaa esimerkiksi, että kuvassasi oleva Lomudal 20 mg/ml 5 ml pullo maksaa ilmeisesti 6,03€. Toisaalta kun vertailemme 10 ml pakkauskokoa, näkyy että vastaava Lecrolyn 20 mg/ml 10 ml pullo maksaa 6,00€ eli isompi pakkaus on itseasiassa halvempi, jos ostaa vastaavaa valmistetta. Täältä näkyy myös, että mikäli haluaisit välttämättä Kestineä 20 mg tabletteina, kannattaisi lääkärin kirjoittaa vastaava Kestox 20 mg, koska se on peruskorvattava. Se tulisi myös hieman halvemmaksi, sillä Kestox 20 mg 100 tablettia maksaa 24,39€ kun taas 2 pakettia Kestine 10 mg 100 tablettia maksaa 13,94€ * 2 = 27,88€ (tähän en laskenut korvauksia mukaan). Välillä tämä lääkkeiden maailma on ihmeellinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.