Tee autostasi taloudellisempi [Päivä 1: 1000ESH]

(Flickr: malias)
(Flickr: malias)

Tervetuloa 1000 euron säästöhaasteen ensimmäiseen päivään.

Tämän päivän tavoitteena on tehdä autostasi taloudellisempi. Valitsin ensimmäisen säästövinkin kohteeksi auton siksi, että auto on yksi suurimpia kotitalouksien menoeriä. Kaiken lisäksi Suomessa autoilu on vielä erityisen ankarasti verotettua.

Tämän päivän vinkkinä ei kuitenkaan ole omasta autosta luopuminen vaan auton tekeminen taloudellisemmaksi. Auton tekeminen taloudellisemmaksi onnistuu parilla yksinkertaisella keinolla.

Vähennä ilmanvastusta

Jos autosi katolta löytyy taakkatelineet tai suksiboksi, joita et juuri nyt käytä, laita ne varastoon. Takkatelineet ja suksiboksi lisäävät auton ilmanvastusta ja sitä kautta polttoaineen kulutusta.

Varmista, että renkaiden ilmanpaine on oikea

Rengaspaineissa valmistajan ilmoittaman suosituspaineen voi Autoliiton mukaan ”ylittää noin 0,3–0,5 barilla. Suurempaan paineeseen täytetty rengas rullaa helpommin ja säästää siten polttoainetta. Tämä pätee erityisesti talvirenkaisiin. Eri rengastyypeistä kitkarenkailla on pienin vierintävastus, joten kitkat kannattaa polttoainetalouttakin ajatellen vaihtaa ajoissa alle, kun syksyn ensimmäiset liukkaat kelit tulevat. Muista mitata rengaspaineet aina kylmästä renkaasta”.

Älä kuljeta turhaa painoa

Tyhjennä auto ja takaronkki tarpeettomasta tavarasta. Jos autossasi on painava vararengas, harkitse sen korvaamista paikkausvaahdolla.

Puhdista ilmastoinnin ilmanottoaukoista lehdet ja roskat

Ilmastoinnin käyttö voi lisätä polttoaineen kulutusta jopa 8 %. Puhdista ilmastoinnin ilmanottoaukoista säännöllisesti lehdet ja muut ilmanvaihtoa haittaavat roskat pois.

Kenkien kopistelu turhasta lumesta talvisin ennen autoon nousemista on tehokas tapa vähentää ilmastointia kuormittavaa ylimääräistä kosteutta autossa.

Lisää tietoa autoilun kustannusten vähentämisestä:

Oman autoilun kustannuksia voi yrittää hahmottaa Autoliiton sivuilta löytyvien autoilun kustannustaulukoiden ja -laskurin avulla.

Etkö omista autoa?

Mikäli asut pääkaupunkiseudulla ja käytät auton sijasta julkisia kulkuneuvoja, harkitse YTV:n suoraveloituslipun hankkimista. Suoraveloituslippu:

 • säästää aikaa, sillä se on voimassa pysyvästi, eikä kausilippua tarvitse käydä lataamalla kioskilla
 • säästää merkittävästi rahaa, sillä joka 12. kuukausi on ilmainen
 • tuo säästöä myös siitä, että suoraveloituslippu on voimassa myös yöbusseissa aamukahden jälkeen. Yöbusseissa muunalisen kausilipun omistaja joutuu maksamaan aina normaalin 4 euron maksun.

Suoraveloituslippuvinkin lähettänyt Kimmo S. kertoo:

Esimerkiksi meillä kahden hengen seutulippuja käyttävässä perheessä säästö on melkein 170 euroa vuodessa.

Suoraveloituslipun eräpäivän voi itse valita. Sen voi siis laittaa vaikkapa palkkapäiväksi, jolloin tilillä on varmasti rahaa. Kiitos tästä vinkistä, Kimmo S.

8 kommenttia

 1. Renkaiden kopistelu turhasta lumesta…
  Pitäisi varmaankin olla Kenkien kopistelu

 2. Kyllä juu, kenkien kopistelu, ei renkaiden kopistelu. Kylläpäs tuli kummallinen kirjoitusvirhe 🙂

 3. Hyviä vinkkejä..muutamia sellaisia mistä ei itse olis tajunnut

 4. Mä kopistelen melkein renkaatkin 😉 Talvikaudella harjaan autoni usein kahdesti. Jos töistä lähteissä on lunta kertynyt auton päälle harjaan sen tietenkin puhtaaksi. Kun ajan kotiin autokatokseen harjaan toisen kerran, koska liikenteessä pöllyää lumi ja sitä on esim takaikkunassa. Samalla puhdistan harjan varrella lokasuojat. Autoni roiskeläpät ja lokasuojat ovat oikeita lumen ja jään kerääjiä – turhaa painolastia. Jos lämpötila on vähänkin yli nollan, niin silloin perusteellinen auton puhdistus lumesta ja jäästä, niin on taas siistimpi ja kevyempi auto.

 5. Onneksi oma autoni on kevyt, halpa ja taloudellinen! Tosin tämän vinkin siivittämänä vein peräkontista Ikea-kassillisen romua pois, jonka oli määrä päätyä varastoon… Turhaan kassi siellä seilaa. Komensin myös isääni tyhjentämään autonsa mökkinsä raksatavarasta, eiköhän ne säily mökin tai kodin varastossakin 🙂

 6. Autoilusta ja sen hinnasta sen verran:

  Auto on elämäni välttämättömyys, sillä kuljetan kaiken mitä koko Suomen halki menevillä matkoillani tarvitsen. Työmatkoissa huomennakin tulee ajettua n 350 kilometriä.
  Auto on työn ohella olennaisesti myös mm viileä varastoni, jossa tälläkin hetkellä on muutama litra puusta poimittuja suomalaisia syysomenoita termokassissa.
  Omenoita ja manteleista natustelen ajaessani.. hyvä pieni jokapäiväinen välipala joka unohtuisi (ja ne omenat pilaantuisivat) jos kantaisin ne sisälle kuten useimmat tekevät.
  Autossa on myös lisävaatteeni -takkini ja vaihtokenkäni, jos sää yllättäen muuttuu lumisemmaksi / kylmemmäksi / kuraisemmaksi / aurinkoisemmaksi, missä päin maata sitten milläkin kerralla olenkin.. Vararengas on korjausvaahdoin ohella, olisi hieman hankalaa odotella jossain Keski-Suomessa korjausfirman avautumista kun työt alkavat aamulla Lapissa 400 km päässä ja en saisi vaihdettua rengasta enkä uskaltaisi ajaa loppumatkaa pikakorjatulla versiolla.

  Tavaroiden autossa pitäminen on edullisempaa kuin kaikkien niiden elämää helpottavien asioiden ostaminen aina uudelleen joka kerta, kun tarvitsisin niitä. Miksi jättäisin olennaista tavaraa kotiin kaapintäytteeksi, kun tarvitsen ne mukana?
  Katson Hgissäkin mihin autoni pysäköin ja tähän mennessä autooni on menty kerran kun takaikkuna jäi liian auki, eikä se varas sieltä löytänyt mitään olennaista, kun eivät kenenkään vaatteet tms. toisille kelpaa (ellei jätä esim nahkatakkia näkyville).

  Tyhjän siisti auto kertoo vain siitä että sen omistajalla on varaa olla anaaliretentiivinen kun hänen jokainen päivänsä on samanlainen eikä siinä ole suuria muutoksia rutiineihin, joihin kyseisen pitäisi varautua.

  Tuo mainittu 5 % polttoainelisää on paljon vähemmän kuin kustannukset siitä että joudun ostamaan uudet hanskat/ sukat/ lampun / saappaat/ jääkaapin tms pitääkseni riittävän valikoiman elämää helpottavia tavaroita mukana.

 7. Hei todistus laina-Uskomatonta , mutta TOTTA . Tiesin, että mr. loistava, jonka nimi Christian BARTHE ranskan kansalaisuus, joka auttaa ihmisiä tekemällä lainat ja joka on myöntänyt minulle lainan 45,000 euroa ostaa talon, että minun täytyy maksaa yli 40 vuotta, ja korko tarpeen sen osa 3% minun laina-ajan. 72 tuntia, olen saanut rahaa ilman pöytäkirja minun pankkitilille. Tarvitaan henkilökohtainen luotto -, pankit kieltäytyvät myöntää sinulle lainaa, puhua hänen kanssaan ja sinä tulet olemaan tyytyväinen, mutta ole varovainen, että et maksaa lainat.
  Tässä on hänen sähköposti : christo.barthe@gmail.com
  Ps: pass viesti auttaa niitä, jotka tarvitsevat…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.