Kahdeksan tapaa pitää autosi kunnossa

Yhdeksäs tapa: Tankkaa ennen bensan loppumista (Flickr: FaceMePLS)
Yhdeksäs tapa: Tankkaa ennen bensan loppumista (Flickr: FaceMePLS)

Shopsmart-lehden marraskuun 2009 numerosta löytyy kahdeksan pienen asian lista, jotka nyt tekemällä voit välttää kalliit autokorjaamolaskut tulevaisuudessa.

Tarkasta öljyt kuukausittain

Jos autosi alkaa kuluttaa öljyä, on moottorissa todennäköisesti vuoto, joka pitäisi tutkia. Toinen merkki vuodosta on tummat öljytahrat autosi alla.

Tarkista jäähdytysneste

Tarkasta myös jäähdytysnesteen taso samalla kun tarkastat öljyt. Mikäli lisäät jäähdytysnestettä ja sen nesteen pinnan taso tippuu nopeasti, pyydä korjaajaa etsimään vuotoa.

Vaihda öljyt aikataulun mukaisesti

Tarkasta autosi omistajan oppaasta kuinka usein öljyt tulee vaihtaa. Normaaleissa ajo-olosuhteissa öljyt pitäisi vaihtaa n. 10 000 kilometrin välein. Mikäli et huolehdi öljynvaihdoista, moottoriin voi syntyä liejua. Tämä lieju voi estää moottorin voitelun mikä voi tuhota moottorin.

Korjauta kiveniskeymät tuulilasista välittömästi

Mikäli autosi tuulilasin tulee pieni iskeymä kivestä tai irronneesta nastata, korjauta se välittömästi. Useimmat pienet iskeymät on mahdollista korjata ennen niiden kasvamista. Pienestä iskeymä voi aiheuttaa tuulilasiin ison halkeaman. Lisäksi iskeymään kertyvä lika voi aiheuttaa sen, että lasia ei saada enää korjattua ennalleen.

Kierrätä renkaita

Auton eturenkaat kuluvat yleensä takarenkaita nopeammin. Rengasvalmistajat suosittelevat yleensä, että renkaiden paikkaa vaihdetaan noin 10 000 kilometrin välein. Tarkasta myös rengaspaineet säännöllisesti . Liian alhainen rengaspaine voi vähentää renkaan elinikää puolella.

Tarkasta kytkinneste

Tarkasta kytkinnesteen taso kerran kuukaudessa. Jos se on vähissä, lisää sitä. Älä kuitenkaan lisää nestettä liikaa. Vähentynyt kytkinneste on merkki vuodosta vaihteistossa.

Vaihda jakohihna

Vaihda autosi jakohihna huoltoaikataulun mukaisesti. Jakohihna pitää yleensä vaihtaa noin 100 000 kilometrin välein. Joissakin autoissa on jakoketju, jota ei tarvitse vaihtaa koskaan. Ajossa rikkoituva jakohihna voi tuhota auton muita osia ja aiheuttaa tuhansien eurojen tarpeettomat korjauskustannukset.

Tarkastuta jarrusi

Tarkastuta jarrut aina kun kierrärät autosi renkaita noin 10 000 kilometrin välein. Kimeä jarruista kuuluva ininä voi olla merkki kuluneista jarrupaloista.

Olen itse täysin avuton autojen huollon ja korjauksen suhteen ja nämä vinkit perustuvat suoraan Shopsmart-lehden artikkeliin. Kommentit ja korjaukset ovat siis enemmän kuin tervetulleita.

Yksi kommentti

  1. Liian alhaiset rengaspaineet lisäävät polttoaineen kulutusta.

    Jos kytkineste vähenee, ei ongelma varmaankaan ole itse vaihteistossa, vaan se vuotaa muualta. En oo kyllä itsekkään mikään ekspertti tässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.