10 yllättävää mikromuovin lähdettä

Mikromuovin lähde
Mikromuovin lähde

Huomasin tänään (kiitos, Mona) Kemikaalicocktailin postauksen tupakantumpeista. En tätä tiennyt mutta tupakantumppi muuttuu luonnossa mikromuoviksi. Tämä oli aika yllättävä tieto.

Koska en saanut oikein unta, selvittelin lisää näitä mikromuovin lähteitä.

(Yritän välttää näitä ituhippijuttuja tässä blogissa mutta aina välillä joku sisäinen pikku viherpipertäjä pulpahtaa minussa pintaan.)

Pesuainetabletit

Pesuainetabletit voivat sisältää samoja mikromuoveja, joiden käyttö kosmetiikkatuotteissa on kielletty.

Keinokuituvaatteet

Moni on varmasti kuullut että fleece-vaatteista irtoaa mikromuoveja. Mutta tiesitkö, että keinokuituvaatteiden myrkyt päätyvät sisäilman kautta elimistöömme?

Vauvojen puhdistuspyyhkeet

Vauvojen puhdistuspyyhkeet ja meikinpoistopyyhkeet ovat merkittävimpiä viemäritukosten aiheuttajia. Ja kyllä, ne ovat mikromuovin lähde.

Appelsiinit

Appelsiinit ja muut sitrushedelmät suojataan synteettisellä vahalla, joka sisältää mikromuoveja. Nämä synteettiset vahat tulivat minulle aivan puskista.

Teepussit

Tämä oli jotakin mitä en todellakaan tiennyt. Olen aina olettanut että teepussit ovat paperia. Teepussit onkin rakennettu yleensä polypropyleenillä. Tästä johtuen teepussit eivät kompostoidu.

Juon vihreää pussiteetä joka aamu. En todellakaan arvannut että tuosta syntyisi muovijätettä.

Glitter

Glitterissä yhdistyy monta huonoa asiaa. Se on valmistettu hankalista muoveista (PET ja PVC) ja se on valmiiksi pieninä muruina. Lisäksi se päätyy suoraan vesistöön ihmisten pestessä käsiään ja kasvojaan glitteristä.

Autojen renkaat

Kun auton renkaat kuluvat, kulunut kumi jää teiden varsille. Tämä on loogista. Yllättävämpää voi olla että merien mikromuovista jopa 10 % on peräisin autojen renkaista. Renkaiden lisäksi muovia päätyy vesistöihin myös jarrupaloista.

Maalit

Maaleista suuri osa on akryylimaaleja. Kun maalit kuluvat, niiden muovi päätyy maaperään ja vesistöihin.

Pehmolelut

Varsinkin pienet lapset saavat elimistöönsä paljon mikromuovia. Tämä johtuu siitä että lapset viettävät paljon aikaa lattialla. Mikromuovin lähteitä huoneilmassa ovat keinokuituvaatteiden lisäksi keinokuituiset huonekalukankaat sekä lasten pehmolelut. Pehmoleluista päätyy mikromuoveja lasten elimistöön myös lelujen suuhun laittamisen vuoksi.

Merisuola

Mereen päätynyt mikromuovi päätyy ihmisten elimistöön kalan ja muiden merenelävien kautta. Myös merisuolassa on mikromuoveja.

Ps. En tiedä oliko tämä aamukolmeen valvomisen arvoista.

Lähteitä ja linkkejä:

  • https://www.alumniportal-deutschland.org/en/global-goals/sdg-14-ocean/microplastics-oceans/
  • https://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/378/publikationen/texte_64_2015_sources_of_microplastics_relevant_to_marine_protection_1.pdf
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664766/
  • http://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20181116STO19217/microplastics-sources-effects-and-solutions
  • https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/food-microplastics-eating-plastic-pollution-environment-a8395556.html
  • https://theconversation.com/youre-eating-microplastics-in-ways-you-dont-even-realise-97649
  • https://theconversation.com/ten-stealth-microplastics-to-avoid-if-you-want-to-save-the-oceans-90063 (tärkein lähde)
  • https://www.weforum.org/agenda/2018/06/microplastic-pollution-in-air-pollutes-our-lungs/

 

Yksi kommentti

  1. Onko vastuullinen toiminta ja kuluttaminen sekä ympäristöarvojen esillä pitäminen todella ituhippeyttä ja viherpiperrystä vai meidän jokaisen perusvelvollisuus? Itse ajattelen, että kestävä kehitys ja ekologisuus ovat taloudellisten valintojen yksi tärkeimmistä arvoista. Kulutamme yhteisiä luonnonvaroja. Blogisi kuvauksessa säästäminen on tavoite. Säästää voi muutakin kuin rahaa. Kiitos, että nostit tärkeän aiheen esille, vaikka viherpiperryksestä puhuminen hiukan vähättelevän mielikuvan minulle nostikin pintaan. En usko sen olleen sinun tarkoituksesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.