Säästövinkkejä ulkona syömiseen

Valmiiksi puolitettu pizza
Valmiiksi puolitettu pizza

Löimme kaverini kanssa helmikuun puolivälissä vetoa siitä, että kumpi meistä nostaa kesäkuun alussa enemmän penkistä, vetää enemmän leukoja ja juoksee 100 metriä nopeammin. Haasteen häviäjän oli määrä tarjota voittajalle pippuripihvi ja juomat Hämeenlinnan parhaassa pihviravintolassa. Haasteen lopputuloksena oli minulta revähtänyt vasemman jalan etureisi sekä tasapeli. Tasapelistä huolimatta kävimme kuitenkin reilu viikko sitten juhlistamassa kevään kuntoilu-urakkaa pippuripihveillä.

Pippuripihvit olivat maukkaita ja maksoivat 28,90 euroa per annos. Tämä ei ollut vielä mitenkään erityisen kallista. Jälkiruoat maksoivatkin sitten reilusti enemmän. Suurin osa listan jälkiruoista maksoi 8,80 euroa annokselta. Ottamani keittiömestarin jälkiruokalajitelman hinta oli niinkin huikea kuin 11,90 euroa. Päätimmekin, että kesän kuntoiluhaasteen päättävä ravintolakäynti suoritetaan jossakin muussa maassa kuin Suomessa.

Ravintolaruokailu on siis Suomessa melko kallista ja helpoin tapa säästää lieneekin jättää ravintola kokonaan väliin ja kokata juhla-ateriat kotona. Ravintolareissusta voi kuitenkin selvitä hieman halvemmalla muutamalla kätevällä vinkillä.

Alla joitakin tämän kohtuullisen hintavan ravintolareissun inspiroimia tapoja selvitä ravintolareissusta halvemmalla. Osa näistä vinkeistä on peräisin J.D. Rothin Your Money -kirjasta, osan olen oppinut vuosien saatossa.

Käy ravintolassa lounaalla, älä illallisella

Jos mahdollista, käy ystäviesi kanssa yhteisellä lounaalla. Helsingistä saa monesta paikasta neljän ruokalajin lounaan alle yhdeksällä eurolla.

Syö pieni välipala ennen ravintolaan lähtöä

Jos haluat selvitä ravintolareissusta halvalla, älä mene ravintolaan nälkäisenä. Tämä voi tuntua hieman oudolta neuvolta ottaen huomioon, että ravintolaan mennään syömään. Tämä vinkki sopii kuitenkin hyvin tilanteeseen, jossa ravintolareissulle lähdetään enemmin sosiaalisista syistä kuin nälän karkottamiseksi.

Käytä hyväksesi kimppaostotarjoukset

Varsinkin pääkaupunkiseudulla on mahdollista ruokailla todella edullisesti ravintolassa kimppaostosivustojen tarjouksia hyödyntämällä. Päivän tarjous -tyyppisistä kimppaostosivustoista suurin ja tunnetuin on varmaankin CityDeal *. Lisäksi esimerkiksi Cityshoppari-kortilla * voi ruokailla puoleen hintaan kymmenissä eri ravintoloissa pääkaupunkiseudulla ja isoimmissa kaupungeissa. Perinteisempi versio kimppaostotarjouksista on puhelinluettelon välistä löytyvät etukupongit.

Osta ruoka mukaan

Useimmista kilohinnalla ruokaa myyvistä lounasravintoloista saa kahden hengen lounaan mukaan jopa puolella siitä hinnasta, mitä yhden hengen lounas maksaisi paikalla syötynä. Toki, juomia ei yleensä saa otettua mukaan, mutta maitolitran ostaminen lähikaupasta lounaan kyytipojaksi ei paljoa maksa.

Varmista ennen ruokailun aloittamista miten lasku jaetaan

Olen joutunut monesti tilanteeseen, jossa ruokailun päätteeksi joku on ehdottanut, että otetaan yksi lasku ja jokainen maksaa saman verran tai oman osuutensa mukaan. Varsinkin ulkomailla tämä tapa voi olla myrkkyä kukkarolle.

Tilaa pelkät alkupalat

Suomalaisissa ravintoloissa alkupalojen hinta on yleensä vain puolet pääruoan hinnasta. Joskus kuitenkin pelkkä alkupalakeitto tai pasta riittää hyvin täyttämään vatsan.

Jaa  alkupalat kavereiden kanssa

Valkosipulileivän tilaaminen koko porukalle on klassinen tapa saada pöytään jotakin naposteltavaa pääruokaa odottaessa.

Juo pelkkää kraanavetta (jos mahdollista)

Ravintolat saavat katteensa alkoholijuomista, mutta erityisesti virvoitusjuomista. Pienen limsalasin hinta voi olla ravintolassa hyvinkin yli kolme euroa. Nykyään kannattaa kuitenkin varmistaa veden hinta ennen tilaamista. Monet ravintolat tuovat automaattisesti vedeksi kivennäisvettä, joka on usein aivan yhtä kallista kuin limonadikin. Viikko sitten tekemällämme ravintolareissulla näin ensimmäisen kerran sellaisenkin tempun, että pöytään tuotiin suodatettua kraanavettä pullossa.

Tilaa pääruoka vasta alkupalojen jälkeen

Syö ensin alkupalat ja odottele hetkisen, että kuinka kylläinen olet ennen pääruoan valitsemista.

Tilaa kahdelle vain yksi pääruoka

Olen jo aiemmin kertonut, että minulla ja tyttöystävälläni on tapana tilata yhteisiä ruoka-annoksia.

Ota ylitse jäävät ruoat mukaan kotiin

Tämä temppu toimii hyvin erityisesti pizzerioissa ja tätä voi harrastaa myös lounaspizzan kanssa. En ainakaan itse jaksa enää ikinä syödä kokonaista pizzaa, hyvä kun puolikkaan.

Jätä jälkiruoka väliin

Jälkiruokien hinnat alkavat olla monin paikoin aivan pöhköjä ja tuntuukin siltä, että ne on hinnoiteltu nimenomaan sillä ajatuksella, että asiakkaita kestittäviltä yrityksiltä saadaan napattua mahdollisimman suuret rahat. Viime viikon illallisravintolassamme halvimmat jälkiruoat olivat karvan verran alle yhdeksän euroa!

Tässä itse tietämiäni vinkkejä halvempaan ravintolaruokailuun. Jos tiedät muita hyviä vinkkejä, laita kommenttia tulemaan!

5 kommenttia

 1. Ostaessani esim. kiinalaisesta ravintolasta lounasbuffetista ruokaa kotiin, tavallisesti laatikon saa täyttää itse. Jätän tilaavievät salaatit ja tomaatit pois, keitän riisin kotona ja täytän laatikon mieleisilläni liharuuilla.
  Koskaan ei ole vielä henkilökunta minulle tästä rutissut, mutta hulluutta maksaa keitetystä riisistä n. 10e kilolta.

 2. Tein omaan blogiini vastaavaa juttua ravintolaruokailusta ulkomailla. Muutama vinkki:

  -kannattaa välttää pääkatuja, keskeisiä aukioita ja muita turistirysiä: niiden ravintolat ovat aina kalleimpia, kun taas edullisemmat (ja usein paremmat) ruokapaikat löytyvät sivukaduilta
  -etukäteen voi selvittää opaskirjan/netin avulla edullisten ruokapaikkojen keskittymiä/kaupunginosia sekä sitä, missä paikalliset tapaavat ruokailla
  -ravintolaan ei kannata mennä janoisena, koska ulkomailla vesi ja virvoitusjuomat ovat _vielä_ kalliimpia kuin Suomessa, kun taas alkoholijuomat ovat halvempia. Jano kannattaa siis sammuttaa kaupasta ostetulla vedellä ja tilata ravintolassa vain ruokajuomat.
  -Monet ravintolat mainostavat edullisia kolmen ruokalajin menuita, mutta pöydässä tarjoilija ei hiisku niistä sanaakaan. Se ei tarkoita sitä, etteikö menu olisi tilattavissa; niitä täytyy vain rohkeasti kysyä.
  -Ateriointirytmiä kannattaa miettiä, jos haluaa säästää matkan aikana syömisissä. Runsaalla aamiaisella voi pärjätä myöhäiseen päivälliseen tai aikaiseen illalliseen asti ja skipata lounaan kokonaan. Vastaavasti myöhään nautitun lounaan jälkeen ei välttämättä tarvitse enää illallista. Eri asia on tietenkin se, jos nimenomaan haluaa nauttia herkuttelusta mahdollisimman usein.

  http://meijerielamaa.blogspot.com/2011/06/mukavuudenhaluisen-koyhailijan.html

 3. Ulkomailla, erityisesti siis turistipaikoissa, kannattaa tarkkaan valita ravintolat joissa käy. Itse kiertelen ja katselen, missä ravintolassa paikalliset asukkaat syövät. Tai kysyn neuvoa vaikka hotellin respasta, jos ei muuten tunnu löytyvän. Nämä ovat usein (huomattavastikin) halvempia ravintoloita, tai jos ei halvempia niin ainakin ruoka on parempaa kuin rantakadun ”sisäänheittopaikoissa”. Usein myös juomien hinnat ovat maltillisempia, tarjoilu mutkattomampaa ja muutenkin ilmapiiriltään minun mielestäni viihtyisämpiä. Toki, näissä tarjoilijat harvoin puhuvat suomea… 🙂

 4. Useissa ravintoloissa on erilaisia ’Happy hour’ tarjouksia, esim iltapäivällä -50% tai kaksi yhden hinnalla. Tietoa näistä on kuitenkin saatavilla todella heikosti. Löytyisikö jostain kaupunkikohtaisia listoja tai mihin tällaisia voisi kerätä? Outlet- myymälöistä vastaavia hyviä listauksia löytyy, mutta ei ravintoloista.

 5. Ehkä toimivin vinkki;

  Käy vain harvoin ravintolassa illallistamassa, mutta sitä ylellisemmin.

  Jätä väliin ketjuravintolat, joista saatu makuelämys ei ole kotiruokaa kummoisempi puhumattakaan tunnelmasta. Panosta yksityisiin ravintoloihin, huippukokkeihin ja yksilölliseen tunnelmaan. Suomessa löytyy useita tällaisia paikkoja.
  Esim. jos olet tottunut käymään kerran kuukaudessa ulkona syömässä, vähennä kertoja vain 2 – 4 kertaan vuodessa. Yksi huippu illallinen on n. 90 e / henkilö. Tuttujen ketjuravintoloiden illalliskustannus on n. 35 e.

  Tasokas ravintola elämys; 4 x 90 e = 360 e
  Tavallinen ketjuravintola; 12 x 35 e = 420 e

  + kokemus hyvässä ravintolassa voi karkoittaa matkakuumeet pois..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.