Älä takaa tai ota lainaa toisen puolesta [OTM: Talousmoka #1]

Tämä on ensimmäinen vinkki sarjassa, jossa listaan pahimpia oman talouden mokia (OTM).

Sain inspiraation tähän sarjaan thefiguremaker-nimisestä Instagram-tilistä. Tämän tilin ylläpitäjä kysyi seuraajiltaan heidän pahimpia taloudellisia mokiaan.

Kaikkein pahimmaksi ihmisten mainitsemaksi taloudelliseksi mokaksi nousi lainan takaaminen tai ottaminen toisen henkilön puolesta.

Kaikkein surullisimpia olivat tarinat, joissa oli menty takaamaan poika- tai tyttöystävän kulutusluotto.

Finanssivalvontaa lainaten:

Takausta käytetään luoton vakuutena. Takaussitoumuksessa takaaja ottaa vastuun jonkun toisen henkilön ottaman velan maksamisesta. Jos velallinen ei maksa velkaa sovitulla tavalla, velka voidaan periä takaajalta.

Takaaja vastaa sitoumuksestaan periaatteessa koko varallisuudellaan. Takaussitoumuksen antamiseen on syytä suhtautua huolellisesti ja harkiten.

Lainan takaaminen ei ole pelkkä muodollisuus. Lainoille pyydetään takaajaa jos lainan myöntäjä katsoo että on olemassa mahdollisuus että lainanhakija ei pysty maksamaan lainaansa takaisin.

Edelleen Finanssivalvontaa lainaten:

Aina on syytä muistaa, että vakavaraisenkin velallisen taloudellinen asema voi rajusti ja yllättäen heikentyä – tämän varaltahan pankki takauksen haluaa.

Jos poikaystäväsi, siskosi, lapsesi tai puolisosi ei saa lainaa ilman takaajaa, on todennäköistä että sinä joudut maksamaan lainan takaisin.

Lainan takaaminen ei ole vaaratonta silloinkaan jos kysymyksessä on asuntolaina. Nykyisen lain mukaan lainan vakuutena oleva asunto täytyy kyllä myydä ennen kuin lainaa aletaan periä takaajalta. Tästä huolimatta asuntolainankin takaaja voi joutua maksumieheksi:

[Asuntolainojen takaaja ajautuu lainan maksajaksi yleensä tilanteessa], jossa on ostettu kallis asunto alueelta, jossa asuntojen arvo onkin laskenut niin, ettei myyntihinta riitä enää kattamaan lainaa.

Toisten lainojen takaamisen kanssa samaan kategoriaan menee lainojen ottaminen toisen henkilön puolesta.

Ps. Lainojen takaamisen typeryys on tunnettu jo vanhan testamentin aikaan. Sananlaskut 17:18 kuuluu näin: ”Mieletön se, joka lyö kättä ja menee toisesta takuuseen”. 

Yksi kommentti

  1. Hei,

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Tässäpä oli tiivistetysti pähkinänkuoressa olennaista asiaa todella tärkeästä aiheesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.