Terveyshömppä [OTM: Talousmoka #2]

Olet parantunut
Olet parantunut

Tämä blogijuttu jatkaa listaani pahimmista oman talouden mokista.

Yksi varsin yleinen talousmoka on erilaiseen terveyshömppään mukaan meneminen.

Tämän juttusarjan alkuperäisessä inspiraatiossa mainittiin esimerkkinä painonpudotusohjelmat.

Muita esimerkkejä terveyshömpästä ovat erilaiset huuhaa-hoidot (homeopatia, yksisarvishoidot, tietyt terapiat), kuukausimaksulliset lisäravinteet sekä ennustajat.

Kaikille näille on yhteistä että näissä käytetään hyväksi heikkoja ja sairaita.

Parhaimmassa tapauksessa terveyshömpästä voi saada jonkinlaisen plasebo-vaikutuksen kuten hetkellisen mielihyvän tunteen eikä se aiheuta vahinkoa. Pahimmillaan terveyshömppä vaarantaa terveyden suoraan.

Terveyshömpän hankala puoli on että sen välttely on hankalaa. Monet todelliseen terveyshömppään menneet tajuavat vasta vuosien kuluttua virheensä. Paitsi että tässä ajassa on ehtinyt kulua tarpeettomasti rahaa, todellisen hoidon saaminen on voinut viivästyä.

Terveyshömpästä on olemassa myös arkisempia muotoja. Monien yksittäisten tuotteiden terveysväitteet ovat tekaistuja. Monivitamiinit voivat olla turhia ja jopa vaarallisia. Lasi viiniä päivässä ei oikeasti ole hyväksi.

Oli miten oli, terveyshömppä nousee toistuvasti esiin yhtenä pahimmista taloudellisista virheistä.

 

3 kommenttia

 1. Ihminen kaikkinensa, myös siis aivonsa ja koko kehonsa, mielensä jne. on todella monimutkainen. On parempi, että ennen kuin julkaisee mitään yksioikoista, opiskelee ihmisaloja vuosia. Itse tunnen vain vilpittömiä auttajia.

  Suuntauksia on monia (itsellenikin eksoottisia). Joidenkin suuntausten kanssa toki olen hieman varovaisempi, jollen ole ehtinyt perehtymään suuntaukseen paremmin.

  Maailmalla liikkuu toki psykopaatteja, jotka usein toimivat ihmissuhdealoilla. Joten huolella tulee hoitajansakin valita (kuten pappinsa, lääkärinsä, pomonsa…). 🙂

  1. Osalla näistä auttajista voi olla vilpitön halu auttaa. Valitettavasti vilpitön halu ei tee heidän hoidoistaan toimivia.

   Mielestäni tässä on hyvä analogia lentokoneesta. Haluatko mennä enemmin lentokoneeseen, jonka pilotti on opiskellut lentämistä vai lentokoneeseen, jonka pilotilla on vilpitön halu lentää?

   Mitä tulee ihmisalojen opiskeluun, meillä on jo paikka, jossa terveyttä opiskellaan: lääketieteellinen tiedekunta yliopistossa. Meillä on myös mekanismit selvittää että toimiiko jokin hoito vai ei.

   Esimerkiksi homeopatia on osoitettu täydeksi pupuksi. Sitä kylläkin saa harjoittaa siksi että veden juomisesta (joita homeopaattiset lääkkeet ovat) ei ole näin pieninä annoksina ihmiselle vaaraa.

   Ei silti, harrastan kyllä itsekin joitakin hoitomuotoja, joilla ei ole varsinaista tehoa. Näiden osalta pitää hyväksyä että kyse on enemminkin viihteestä kuin omaan terveyteen panostamisesta. Joskus täytyy kuitenkin pysähtyä miettimään että pitäisikö sittenkin hoitaa asiaa oikeasti….

   Näihin terveysasioihin liittyen hyviä resursseja Suomessa ovat yleisten terveyteen liittyvien aiheiden ja väitteiden osalta professori Juhani Knuutin blogi (http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/) sekä erityisesti liikunnan osalta sisätautien erikoislääkäri Jan Sundellin Facebook-sivut (https://www.facebook.com/JanSunDrBody).

 2. Pitää paikkansa! Kaikki tuommoiset ’puoskarit’ pitäisi kieltää, elleivät sitten halua vilpittömästi auttaa ja sitten tarjoavat apuaan ilmaiseksi. Turhaa rahastusta ja ihmisten hyväuskoisuudella leikkimistä minunkin mielestä. nimim. viereltä seurannut miten läheistä vietiin ja on nyt hirveissä taloudellisissa vaikeuksissa näiden tämmöisten takia 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.