Sähkörullalauta ja neljä muuta auton korviketta

Minulla on jo jonkin aikaa ollut unelmana hankkia itselleni joku sähköllä toimiva kulkupeli oman auton rinnalle (tai jopa korvikkeeksi). Suurin osa autoni käytöstä kun on nykyään noin kahdeksan kilometrin lenkkejä keskustaan ja takaisin.

Listaan näitä nyt näitä katsomiani härveleitä tässä ihan vain siksi jos jollakin teistä olisi heittää hyviä, luovia ideoita tai kommentteja näistä.

Zero sähkömoottoripyörä

Zero sähkömoottoripyörä
Zero sähkömoottoripyörä

Listani kallein vaihtoehto on Zeron sähkömoottoripyörä. Kuvan yksilö on myynnissä 18 950 eurolla. Melko kallista.

Oma tuntumani on että nämä on tehty oikean moottoripyörän korvikkeeksi. Näissä on pitkä toimintasäde, huikea kiihtyvyys ja melkoinen huippunopeus. Kaikki ominaisuuksia jotka eivät kiinnosta minua tippaakaan.

Sähköskootteri

BMW:n sähköskootterin prototyyppi
BMW:n sähköskootterin prototyyppi

Sähköskootteri mopona olisi oikeastaan se juttu minkä haluaisin. Mopon nopeus olisi minulle juuri sopiva. Lisäksi saisin tuon kätevästi parkkiin oven eteen josta olisi näppärä lähteä nopeasti liikkeelle. Ei muuta kuin töpseli irti ja ajoon.

En kuitenkaan ole löytänyt markkinoilta vielä yhtäkään fiksua sähköskootteria.

Kuvan BMW maksaa jotain 16 000 euron tietämillä. Lisäksi tuossa on huippunopeutta yli 120 kilometriä tunnissa? Miksi?

Sähkömopoautohärpätys

Rally USA 2000 sähkömopoautomikälie
Rally USA 2000 sähkömopoautomikälie

BMW:n sähköskootteria halvempi ratkaisu olisi kuvan Rally USA 2000 sähkömopo. Hintaa tällä härvelillä on 6900 euroa.

Tässä on aika paljon hyviä juttuja. Huippunopeus on 45 km/h. Toimintasäde 80 kilometrin tietämillä. Katto, ovet.

Sähköpotkulauta

Velocifero Mad sähköpotkulauta
Velocifero Mad sähköpotkulauta

Kuvassa näkyvän Velocifero Mad sähköpotkulaudan hinta on 1190 euroa.

Tämän härvelin etuna on että tällä saa ilmeisesti ajaa jalkakäytävällä ja pyörätiellä. Tästä selkeää plussaa.

Sähkörullalauta

Boostedboard sähkörullalauta
Boostedboard sähkörullalauta

Jonkinlainen villi kortti listallani on Casey Neistatin Youtube-videoista tuttu sähkörullalauta.

Kuvan Boostedboard maksaa USA:ssa 900 euroa.

Plussaa tämä vehje saa… no, Casey Neistatista.

Vähän epäilyttää kyllä pysyisinkö tuolla pystyssä. Lisäksi luulen että tämän käyttökelpoisuus lakkaa aika nopeasti syksyn sateiden alettua.

Tällaisia härpättimiä olen itse keksinyt. Mitä muita ideoita tulisi mieleen sähkökäyttöiseksi auton korvaajaksi?

Platinasormukset ja valkokulta

Alexander Tillanderin toimitusjohtaja Katja Warborn
Alexander Tillanderin toimitusjohtaja Katja Warborn

Kuningaskuluttajan verkkosivuilla oli mielenkiintoinen juttu platinasormuksista:

Nainen osti 9000 euron platinasormuksen. Myöhemmin ilmeni, että kiven kiinnitykseen oli käytetty valkokultaa. Voiko platinakorussa olla muitakin metalleja?

Kuningaskuluttaja oli kysynyt asiaa Alexander Tillanderin toimitusjohtajalta Katja Warbornilta. Hän vastasi kysymykseen näin:

Tottakai. Kyllä. Siinä voi olla muita metalleja seassa. Ja nykyään laki sallii sen että esimerkiksi platinasormuksia voidaan juottaa eri materiaalilla. Juottaminen tarkoittaa kahden metallipinnan yhdistämistä. Ja se on sallittua.

Mun oma tuntuma on että vaikka laki tämän sallisikin, Alexander Tillanderin brändi ei ainakaan minun silmissä tuota kestä. Yksi platinasormusten hienouksista kun piilee nimenomaan siinä että platina materiaalina on niin turkasen hankalaa työstää.

Kysyin huvikseni Tiffanylta (joka lienee aika suosittu vaihtoehto platinasormusta etsivälle) että mitä materiaalia heidän platinasormuksissa on ja onko sormusten materiaalivalinnoissa eroa Euroopan ja USA:n välillä. Heidän vastaus oli (englanniksi):

At Tiffany & Co. we use 95.0% [platinum] with 5.0% ruthenium. We use the finest metals in all of our products. This is used company wide. The only difference in our products from Europe to the US is the Hallmarks on the actual piece.

Näyttäisi siis siltä että esimerkiksi Tiffany ei käytä valkokultaa platinasormuksissaan.

Miljonäärejä on aivan törkeä määrä

Make it rain
Make it rain

Jos lottoamisen ja haluatko miljonääriksi -ohjelman suosiosta voi mitään päätellä, aika moni suomalainen haluaa miljonääriksi.

Olen (ainakin itse) ajatellut aiemmin että miljonäärejä olisi aika vähän. Tajusin oikeasti vasta tänään kuinka yleistä ”miljonääriys” on.

Viimeisimmän tiedon mukaan Suomessa on 49 200 miljoonääriä. Tämä on keskikokoisen kaupungin verran ihmisiä. Joka sadas suomalainen on miljonääri.

Kun mennään USA:han luvut muuttuvat täysin pökerryttäviksi. USA:ssa on yli 10 miljoonaa miljonääriä.

Kymmenen. Miljoonaa. Miljonääriä.

USA:ssa joka kolmaskymmenes henkilö onkin miljonääri.

Suomesta ultrarikkaita (varallisuus yli 30 miljoonaa euroa) löytyy 580 kappaletta. USA:ssa ultrarikkaita kotitalouksia (varallisuus yli 25 miljoonaa dollaria) on 145 000 kappaletta.

Tilastollisesti katsottuna miljonääristatukseen pääseminen on helppoa kuin heinänteko.

Mitä keskiluokka ei ymmärrä rikkaista

Ei köyhä (Instagram: viki_odintcova)
Ei köyhä (Instagram: viki_odintcova)

Vain harvat ihmiset keskiluokassa ymmärtävät rikkaiden ihmisten ajatusmaailmaa. Jos he ymmärtäisivät, hekin kuuluisivat parhaiten ansaitsevien joukkoon.

– Steve Siebold

Törmäsin tänään Steve Sieboldin artikkeliin, jossa hän esitteli viisi asiaa, joita keskiluokkaiset eivät ymmärrä rikkaista. Nämä asiat ovat:

 1. Rikkaat viihtyvät epämukavuusalueellaan. Suurin osa ihmisistä haluaa tuntea olonsa mukavaksi. Rikkaat tietävät että rikastuakseen heidän on siedettävä väliaikaisesti kipua. Ei ole helppoa puskea eteenpäin kun kaikki ympärillä ovat negatiivia, kyynisiä eivätkä tue sinua.
 2. Rikkaat haaveilevat tulevaisuudesta. Ihmiset, jotka uskovat, että parhaat päivät ovat takana eivät yleensä rikastu. Varakkaat ovat optimistisia tulevaisuudesta. He päättävät miltä tulevaisuuden pitää näyttää ja tekevät ja toteuttavat suunnitelman, jolla tuo tulevaisuus toteutuu.
 3. Rikkaat ovat itsevarmempia. Rikkaat ovat itsevarmoja koska he onnistuvat jatkuvasti tavoitteissa, jotka he asettavat itselleen. Pikkuhiljaa he uskovat voivansa saavuttaa mitä tahansa. Lopulta tästä tulee itsensä toteuttava ennustus.
 4. Rikkaille raha on vapautta. Rikkaat eivät hanki rahaa statuksen vuoksi. He hankkivat rahaa saavuttaakseen vapauden. Todellinen vapaus on mahdotonta ilman varallisuutta.
 5. Rikkaat valitsevat seuransa tarkoin. Hyvässä kunnossa olevat viettävät aikaa muiden hyväkuntoisten kanssa. Menestyneet ihmiset ovat samaa mieltä siitä että ajatukset ovat tarttuvia. Meistä tulee samankaltaisia kuin ihmisistä joihin samaistumme. Pyri viettämään enemmän aikaa ihmisten kanssa jotka ovat sinua rikkaampia.

Jos Steve Sieboldin ajatukset kiehtovat, häneltä löytyy kirja How rich people think.

Steve Sieboldin tarina on että hän päätyi näihin havaintoihin tutkimalla kymmenien vuosien ajan satojen rikkaiden ajatuksia. Saman tempun tehneitä löytyy paljon muitakin. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Think and grow rich (Napoleon Hillin klassinen, jo vuonna 1937 julkaisema kirja, jota on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 100 miljoonaa kappaletta.)
 • Secrets of the millionaire mind (T. Harv Ekerin teoksen lähtökohtana on että jos et menesty niin hyvin kuin haluaisit, kyse ei ole siitä että sinussa olisi jotain vikaa. Kyse on ainoastaan siitä että et tiedä jotakin.)
 • The millionaire next door (Tohtorien Stanley ja Danko kirjoittama kirja, jonka pääviestinä on että amerikkalaiset miljonäärit elävät pääasiassa hyvin kurinalaista elämää. Rahojaan levittelevät ihmiset ovat yleensä joko perineet varallisuutensa tai heillä ei ole sitä laisinkaan.)
 • How to win friends and influence people (Dale Carnegien kirja joka, hämmentävää kyllä, tekee mitä lupaa otsikossa.)
 • Rich dad poor dad (Robert T. Kiyosaki puhuu samasta asiasta kuin kaikki edellä. Kiyosakin tehokeinona on kääntää tarina kertomukseksi asioista jotka hän oppi rikkaalta isäpuoleltaan ja köyhältä biologiselta isältään. Monet Kiyosakin jutuista ovat faktisesti huttua mutta tämä ei ole estänyt tätä kirjaa nousemasta yhdeksi myydyimmistä talousoppaista.)

Sijoita kuin guru [KIRJA-ARVOSTELU]

Täydelliset markkinat
Täydelliset markkinat

Sijoita kuin guru on sijoituskirja joka kokoaa yhteen kahdeksan eri sijoitusgurun ajatukset. Kirjassa käydään läpi seuraavat sijoituskirjoja kirjoittaneet gurut ja heidän kirjansa:

Lisäksi kirjassa käydään läpi Warren Buffettin ajatuksia lähinnä hänestä kirjoitetun Snowball-kirjan kautta.

Sijoita kuin guru -kirja onkin käytännössä kahdeksan kirjatiivistelmää yllä esitellystä kahdeksasta kirjasta sekä Jukka Oksaharjun kommentit kunkin kahdeksan kirjan ydinajatuksista.

Tämä oli samalla kirjan suurin heikkous. Kirjassa esitellyistä kirjoista ainoastaan Philip A. Fisherin oli minulle täysin uusi tuttavuus. Olen jo aiemmin lukenut (Robert Shillerin Irrational exuberancea lukuun ottamatta) kaikki Sijoita kuin guru -kirjassa tiivistetyt teokset.

Kirjan tiivistelmien arvo olikin minulle lähinnä joidenkin asioiden palauttamisessa uudelleen mieleen. Parhaat tiivistelmät olivat mielestäni Lynchin ja Siegelin kirjoja käsittelevät.

En juurikaan kiinnittänyt huomiota Jukka Oksaharjun kirjoittamiin osuuksiin. Minua kun kiinnostaa huomattavasti enemmän sijoittamisen teoreettinen puoli kuin käytännön osuus.

Sijoita kuin guru -kirjan paras puoli oli loppujen lopuksi sen rakenteessa. Laittamalla tällä tavalla kahdeksan toisistaan poikkeavaa sijoitusfilosofiaa yksiin kansiin lukija herää kyseenalaistamaan omia, osin juurtuneita uskomuksiaan. Aloin esimerkiksi itse pohtia kirjan lukemisen jälkeen vakavasti pelkän passiivisen indeksisijoittamisen mielekkyyttä.

Kirja myös herätti ainakin minut toimintaan.

Kaiken kaikkiaan voin suositella kirjan lukemista lämpimästi. Aloittelevalle sijoittajalle kirja tarjoaa hyvän kattauksen tärkeimmistä sijoitusfilosofioista. Sijoitusasioita paremmin tunteville taas Sijoita kuin guru -kirja voi toimia hyvänä omien ajatusten tuulettajana.

Katso myös:

Ps. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Björn Wahlroos. Jos et ole muuten kiinnostunut kirjasta, kannattaa lukea ainakin tämä Wahlroosin osuus.

Kiitos Nordnetille kirjan arvostelukopiosta.

Käsin tehtyä jäätelöä, artesaanimakkaraa ja muinaisviljamysliä

Economist-lehti kirjoittaa pienten kuluttajabrändien noususta. Lehti nostaa esiin esimerkkeinä käsityöläisoluet sekä luomuvauvanruoan, jotka valtaavat alaa isoilta brändeiltä.

Isojen, television avulla luotujen brändien etuna oli vuosikymmenien ajan että kuluttajat pitivät niitä luotettavina. Nyt asetelma on kääntynyt päälaelleen. Pienet, sosiaalisen median avulla kasvaneet brändit voivat olla isoja luotettavampia kuluttajien silmissä.

Ilmiö ei ole toki aivan uusi. Aikoinaan kuluttajamarkkinointia opiskellessani kävimme läpi case studyna esimerkiksi Ben & Jerry’s -jäätelöä, jonka omistaa nykyisin Unilever.

Näin säästämisbloggaajana kiinnostavin tieto tuossa artikkelissa oli että USA:ssa tehdyn tutkimuksen mukaan kolmasosa kuluttajista olisi valmiita maksamaan 10 % enemmän tuotteesta, jota he pitävät ”käsityöläisenä” (engl. craft).

Kauppojen hyllyille on Suomessakin viimeisen vuoden aikana ilmestynyt melkoinen määrä uusia tuotteita, jotka yrittävät ratsastaa kaipuullamme takaisin luontoon.

Tässä kolme esimerkkiä.

Jymy Lakritsi

Jymy lakritsi
Jymy lakritsi

Jäätelön puolella meidän omankin S-marketin hyllystä löytyy 3 Kaverin ja Jymyn jäätelöä.

3 Kaverin jäätelöä markkinoidaan tähän tapaan:

Teemme erinomaista jäätelöä puhtaista ja raikkaista lähellä tuotetuista raaka-aineista. Kaikki käyttämämme maito, kerma ja kananmunat tulevat kotimaisilta tiloilta, samoin kuin kaikki marjat Suomen metsistä ja marjatiloilta. Mitään keinotekoisia maku-, väri- tai aromiaineita emme käytä, vaan puhtaat maut syntyvät niistä samoista raaka-aineista, joista kotonakin tehdään jäätelöä.

Oma suosikkini on kuitenkin Jymy, joka nokittaa kolmea kaveria luonnonmukaisuudella:

Kun tehdään parasta mahdollista jäätelöä, sellainen syntyy vain luomumaidosta, joka tuodaan meille aamulla, tuoreena ja vastalypsettynä lehmänlaukan päästä, Suomisen maitotilalta. Pienessä jäätelötehtaassamme se kohtaa aidot ja puhtaat marjat, kahvin, suklaan, vaniljan, lakritsijuuren – kaikki täyttä luomua nekin.

Molempien firmojen jäätelöt maksavat 6-7 euroa per purkki. Verrattuna tavalliseen vaniljajäätelöön hinta on yli 10-kertainen.

Hinta on vähintäänkin suolainen. Myönnän kuitenkin ostaneeni toisenkin kerran tämän kesän aikana Jymyn lakritsajäätelöä joka on todella, todella lakritsaista.

HK Maakarit Marokon Hassan

HK Maakarit
HK Maakarit

HK:n inputti käsityöläisruokien vallankumoukseen ovat HK Maakarit -sarjan makkarat.

HK mainostaa Maakarit-tuotteita näin:

Vantaan Pakkalassa joukko makkarantekemisen mestareita valmistaa yhä omin käsin lihaisia artesaanimakkaroita.

HK todistaa tätä käsityötä mainoskuvalla (ks. yllä), jossa joku asettelee kasaa em. makkaroita paljain käsin peltoympyrän muotoon. Get it? Omin käsin. Voin vain kuvitella tämän keskustelun HK:n brand managerin ja mainostoimiston välillä:

HK:n brand manager: Olisi tärkeää että mainonnan visuaalisuudesta kävisi ilmi, että nämä makkarat on tehty käsityönä.
Mainostoimiston art director: Say no more! Laitetaan siihen kuva, jossa on käsiä ja makkaroita.

HK Maakarit -sarjan makkaroita on esimerkiksi Marokon Hassan, jota kuvaillaan näin (enkä valehtele):

Hassan on pitkä ja voimakas kaveri Pohjois-Afrikasta. Hassan on rakenteeltaan karkea, mutta luonteeltaan hienostunut marokkolainen – ylpeä merguez

Merguez-makkara on yleensä lampaanlihaan tehty raakamakkara, joka tehdään lampaansuolesta tehdyyn kuoreen. Se on voimakkaasi maustettu kuminalla ja chilillä.

Tyypillisen punaisen värinsä merguez-makkara saa harissasta. Harissa on chilitahnaa, jossa on mm. baklouti-chiliä, serrano-chiliä, korianterinsiemeniä ja kuminaa.

HK:n versio merguezista on naudanlihaan tehty ei-raakamakkara, joka saa tyypillisen punaisen värinsä… punaisesta väriaineesta.

HK:n merguez-artesaanimakkaran valmistusaineet ovat:

 • naudanliha
 • vesi
 • suola
 • dekstroosi
 • sokeri
 • maltodekstriini
 • mausteet (valkosipuli, juustokumina, kumina)
 • arominvahvenne (E621)
 • aromit (mm. paprika, kasvisliemi)
 • stabilointiaineet (E450)
 • happamuudensäätöaine (E262)
 • hapettumisenestoaine (E316)
 • väri (karmiini)
 • säilöntäaine (E252)

Omalla kohdallani HK:n tuotteet jäivät hyllyyn.

Jos merguez kiinnostaa, kääntäisin katseen Helsingin Makkaratehtaan lammasmerguezin suuntaan.

Helsingin Makkaratehtaan lammasmerguez on tehty (yllätys, yllätys) lampaanlihasta ja kuten kuuluukin, sisältää mausteena harissaa.

Helsingin Makkaratehtaan lammasmerguezissa ei myöskään ole lisättyä fosfaattia eikä nitriittiä.

Kellogg’s Urlegender

Kellogg's Urlegender -murot
Kellogg’s Urlegender -murot

Eniten kohti ”oletteko tosissanne” -kategoriaa menevät Kellogg’sin Urlegender murot, myslity ja granolat.

Kellogg’s mainostaa tuotteita näin:

Urlegender-myslimme, -muromme ja -granolamme on kaikki valmistettu muinaisviljoista: arvostetuista viljoista, joita söivät ja joista nauttivat myös menneet sivilisaatiot. Niillä on rikas historia, ja monien tärkeiden ravintoaineiden lähteinä ne ovat auttaneet ihmisiä pitämään yllä terveyttään tuhansien vuosien ajan.

Näitä tuotteiden sisältämiä muinaisviljoja ovat muun muassa sellaiset eksoottiset viljat kuin kaura, ohra ja ruis.

Ellen ole aivan väärin ymmärtänyt, yrittää Kellogg’s vastata näillä tuotteilla paleo-tyyppisten luolamiesdieettien nousuun.

Kellogg’s Crunchy -myslin raaka-aineina on käytetty seuraavia luolamiesaikaisia raaka-aineita:

 • täysjyväkaura
 • sokeri
 • täysjyväohra
 • palmuöljy
 • sultanarusina
 • täysjyväruis
 • chia-siemenet
 • kurpitsansiemenet
 • melassi
 • glukoosisiirappi
 • suola
 • natriumvetykarbonaatti
 • hapettumisenestoaine (tokoferoliuute)
 • kaneli

Myslistä  (100 g) on rasvaa 16 grammaa, josta tyydyttynyttä rasvaa 5,4 grammaa. Sokeria 100 grammassa tätä muinaisten luolamiesten ruokaa on 20 grammaa.

AmazonGlobal Priority -toimitus oli pieni pettymys

AmazonGlobal Priority
AmazonGlobal Priority

Tilatessani pari päivää sitten kirjoja Amazonista huomasin, että heillä on uutena vaihtoehtona AmazonGlobal Priority Shipping. Tässä palvelussa tilaukselle taataan tietty toimituspäivä.

Normaalin toimituksen (Standard International Shipping) hinta oli 7,98 dollaria, AmazonGlobal Expedited Shipping -toimituksen hinta 15,48 dollaria ja AmazonGlobal Priority Shipping -toimituksen hinta 31,48 dollaria.

Tällaisena globaalin verkkokaupan fanina tätä oli pakko kokeilla.

Tein tilauksen 11. heinäkuuta 2016 kello 12:28. Minulle taattu toimituspäivä oli 13. heinäkuuta. Tilauksen tekemisen jälkeen näin että tarkalleen ottaen toimitus taattiin 13. heinäkuuta 2016 kello 20:00 mennessä.

Aluksi kaikki näytti hyvältä. En voinut kuin ihailla sitä vauhtia, millä pakettini kiisi ympäri maailmaa.

Tilaukseni UPS:n seuranta
Tilaukseni UPS:n seuranta

Tilaus lähti USA:sta 11.7.2016 kello 18:25 paikallista aikaa. Saksaan tilaus saapui 12.7.2016 kello 19:16. Ruotsiin tilaus saapui 13.7.2016 kello 03:24. Suomessa tilaus oli 13.7.2016 kello 04:30 luvatun toimituspäivän aamuna. Tilaus skannattiin jakeluauton kyytiin kello 09:25.

Ja sitten… ei mitään. Odottelin pakettia saapuvaksi koko eilisen päivän mutta mitään ei kuulunut.

Illalla kello 22:30 otin yhteyttä Amazonin asiakaspalveluun ja kysyin mikä kestää. He kertoivat, että voisin jättää heille soittopyynnön. Tämän jälkeen Amazon soittaisi minulle ja yhdistäisi linjalle UPS:n. Tämä kuulemma tietoturvasyistä.

Amazonin antamat ohjeet olivat kuitenkin hieman virheellisiä. Tämä takaisinsoittopalvelu toimii vain USA:ssa (ja sen alueilla).

Soitin tänään aamulla Suomen UPS:lle itse ja kysyin tilannetta. He kertoivat että pakettini on skannattu jakeluautoon eilen kello 09:25. UPS:n asiakaspalvelija kuitenkin epäili että pakettini ei ole ehtinyt auton kyytiin koska autot kuulemma lähtevät kello 09:00. Tässä oli hieman epäselvyyttä koska pakettini on kuitenkin skannattu autoon.

UPS:n asiakaspalvelija kertoi lisäksi että pakettini on UPS Suomen näkökulmasta UPS Worldwide Saver mikä tarkoittaa sitä, että he jakelevat sen seuraavan työpäivän aikana 09:00 – 18:00. Tässä kohti on selkeä ristiriita tuon Amazonin myymän tuotteen (taattu jakelu) ja Suomen UPS:n järjestelmässä olevan tuotteen (seuraavan työpäivän jakelu Suomessa) kanssa.

UPS:n asiakaspalvelija kertoi lisäksi että heillä ei ole soittopalvelua. Toisin sanoen kuskit eivät soita ennen saapumista ovelle ja / tai jos kotona ei ollut ketään. Voisin kuitenkin jättää ovelle valtakirjan, jolla oikeuttaisin kuskin jättämään paketin etuovelle.

Pakettini toimitettiin minulle lopulta 14.7.2016 kello 12:30. Eroa luvattuun toimitusaikaan tuli 16,5 tuntia.

Lähetin tästä reklamaation Amazonille. Korvauksena myöhästymisestä Amazon hyvitti minulle koko toimituksen hinnan 31,48 dollaria.

Tästä blogijutusta piti tulla kansainvälisen verkkokaupan logistiikan ylistys. Olin aidosti innoissani ajatuksesta että voin tilata kirjan Amazonista USA:sta ja saada sen käteeni alle 48 tunnissa tilauksesta. (Tätä voi todistaa mm. avovaimoni ja kaverini, joille selitin tätä konseptia innoissani suu vaahdossa.) AmazonGlobal Priority Shipping ei kuitenkaan pystynyt täysin kattamaan lupaustaan taatusta toimitusajasta.

Parempi vaihtoehto voi olla AmazonGlobal Expedited Shipping, joka netissä kirjoitettujen komeusten perusteella tuo kirjat perille lähes ja puolta halvemmalla.

Hyvät aluslakanat löytyivät

Ikean Gäspa-lakanat
Ikean Gäspa-lakanat

Olen kironnut pitkään kuinka hankalaa hyvien lakanoiden löytäminen tuntuu olevan. Melkein kaikki ostamani lakanat ovat kutistuneet, rypistyneet tai ne ovat tuntuneet todella ikäviltä ihoa vasten.

Otinkin asiakakseni KonMari-projektin yhteydessä löytää todella hyvät lakanat. Kysyin tästä apua monesta paikasta ja tutkin eri vaihtoehtoja. Opiskelin lakanoiden neulostyypeistä, eri puuvillalaaduista sekä hotellilakanoiden hoidosta.

Lopulta parhaat lakanat löytyivät ihan sattumalta. Ikeasta!

Ostin kuvan Ikea Gäspa-lakanat vierashuoneen lakanoiksi ihan pelkän ulkonäön vuoksi. Kokeilin kuitenkin noita lakanoita itse ja halleluja, nämä ovat osoittautuneet juuri siksi mitä haen.

Lakanat eivät ole kutistuneet pesussa, ne eivät ole menneet pinnaltaan huonoiksi ja ne tuntuvat käytössä todella ylellisiltä. Aivan kuin hotellien lakanat!

Parivuoteen lakanan hinnan ollessa vain 24,95 euroa en voi kuin suositella.

Neliveto, mallisarjan muutokset ja käytetyn auton hinta

Kaksi Skodaa, eri mallisarja
Kaksi Skodaa, eri mallisarja

Olen käyttänyt tässä aika paljon aikaa käytettyjen autojen hintojen ihmettelyyn. Tähän liittyen ajattelin jakaa kaksi havaintoani ja pyytää niihin kommentteja.

Ensimmäinen koskee mallisarjan vaikutusta hintaan. Tuossa yllä olevassa kuvassa on kaksi samanikäistä Skoda Octaviaa. Molemmat 2013, parhaalla varustelutasolla ja samalla koneella.

Vasemmanpuoleinen on vanhaa mallisarjaa ja maksaa 17 900 euroa. Oikealla on uutta mallisarjaa ja maksaa 26 900 euroa. Auton kilometreissä (34 000 kilometriä) ja varusteissa ei ole mielestäni niin suurta eroa että se perustelisi 9000 euron hintaeron. Ainoaksi selittäväksi tekijäksi jää mallisarja. Koska oikealla oleva auto näyttää samalta kuin nyt myytävät uudet, voi siitä pyytää lähes uuden auton hinnan.

Jos tämä on totta, tarkoittaisi tämä mielestäni sitä, että uuden auton ostaminen ei ole ollenkaan niin huono vaihtoehto kuin luulisi.

Uuden auton ostamisessa pitää vain varmistaa, että ostaa auton juuri kun kyseinen mallisarja on julkaistu.

Toki joskus väistyvästä mallisarjasta saa kovia alennuksia. Esimerkiksi nyt BMW X3:sta myydään yli 4000 euron alennuksella. Syynä on, että autosta on tulossa joulukuussa kokonaan uusi mallisarja.

Toinen mielenkiintoinen havainto liittyy nelivedon vaikutukseen käytetyn auton hintaan. Esimerkiksi BMW 5-sarjassa ja Mercedeksen E-sarjassa näyttäisi siltä, että neliveto auttaa autoa säilyttämään arvonsa huomattavasti tehokkaammin kuin takavedon valitseminen. BMW:n 5-sarjassa neliveto on maksanut uutena luokkaa 1000 euroa. Pari vuotta vanhoissa käytetyissä takavedon ja nelivedon hintaero on revennyt tuhansiin euroihin.

Otan näihin mielelläni kommentteja.