Sijoita kuin guru [KIRJA-ARVOSTELU]

Täydelliset markkinat
Täydelliset markkinat

Sijoita kuin guru on sijoituskirja joka kokoaa yhteen kahdeksan eri sijoitusgurun ajatukset. Kirjassa käydään läpi seuraavat sijoituskirjoja kirjoittaneet gurut ja heidän kirjansa:

Lisäksi kirjassa käydään läpi Warren Buffettin ajatuksia lähinnä hänestä kirjoitetun Snowball-kirjan kautta.

Sijoita kuin guru -kirja onkin käytännössä kahdeksan kirjatiivistelmää yllä esitellystä kahdeksasta kirjasta sekä Jukka Oksaharjun kommentit kunkin kahdeksan kirjan ydinajatuksista.

Tämä oli samalla kirjan suurin heikkous. Kirjassa esitellyistä kirjoista ainoastaan Philip A. Fisherin oli minulle täysin uusi tuttavuus. Olen jo aiemmin lukenut (Robert Shillerin Irrational exuberancea lukuun ottamatta) kaikki Sijoita kuin guru -kirjassa tiivistetyt teokset.

Kirjan tiivistelmien arvo olikin minulle lähinnä joidenkin asioiden palauttamisessa uudelleen mieleen.

En juurikaan kiinnittänyt huomiota Jukka Oksaharjun kirjoittamiin osuuksiin. Minua kun kiinnostaa huomattavasti enemmän sijoittamisen teoreettinen puoli kuin käytännön osuus.

Sijoita kuin guru -kirjan paras puoli oli loppujen lopuksi sen rakenteessa. Laittamalla tällä tavalla kahdeksan toisistaan poikkeavaa sijoitusfilosofiaa yksiin kansiin lukija herää kyseenalaistamaan omia, osin juurtuneita uskomuksiaan. Aloin esimerkiksi itse pohtia kirjan lukemisen jälkeen vakavasti pelkän passiivisen indeksisijoittamisen mielekkyyttä.

Kirja myös herätti ainakin minut toimintaan.

Kaiken kaikkiaan voin suositella kirjan lukemista lämpimästi. Aloittelevalle sijoittajalle kirja tarjoaa hyvän kattauksen tärkeimmistä sijoitusfilosofioista. Sijoitusasioita paremmin tunteville taas Sijoita kuin guru -kirja voi toimia hyvänä omien ajatusten tuulettajana.

Katso myös:

Kiitos Nordnetille kirjan arvostelukopiosta.

Käsin tehtyä jäätelöä, artesaanimakkaraa ja muinaisviljamysliä

Economist-lehti kirjoittaa pienten kuluttajabrändien noususta. Lehti nostaa esiin esimerkkeinä käsityöläisoluet sekä luomuvauvanruoan, jotka valtaavat alaa isoilta brändeiltä.

Isojen, television avulla luotujen brändien etuna oli vuosikymmenien ajan että kuluttajat pitivät niitä luotettavina. Nyt asetelma on kääntynyt päälaelleen. Pienet, sosiaalisen median avulla kasvaneet brändit voivat olla isoja luotettavampia kuluttajien silmissä.

Ilmiö ei ole toki aivan uusi. Aikoinaan kuluttajamarkkinointia opiskellessani kävimme läpi case studyna esimerkiksi Ben & Jerry’s -jäätelöä, jonka omistaa nykyisin Unilever.

Näin säästämisbloggaajana kiinnostavin tieto tuossa artikkelissa oli että USA:ssa tehdyn tutkimuksen mukaan kolmasosa kuluttajista olisi valmiita maksamaan 10 % enemmän tuotteesta, jota he pitävät ”käsityöläisenä” (engl. craft).

Kauppojen hyllyille on Suomessakin viimeisen vuoden aikana ilmestynyt melkoinen määrä uusia tuotteita, jotka yrittävät ratsastaa kaipuullamme takaisin luontoon.

Tässä kolme esimerkkiä.

Jymy Lakritsi

Jymy lakritsi
Jymy lakritsi

Jäätelön puolella meidän omankin S-marketin hyllystä löytyy 3 Kaverin ja Jymyn jäätelöä.

3 Kaverin jäätelöä markkinoidaan tähän tapaan:

Teemme erinomaista jäätelöä puhtaista ja raikkaista lähellä tuotetuista raaka-aineista. Kaikki käyttämämme maito, kerma ja kananmunat tulevat kotimaisilta tiloilta, samoin kuin kaikki marjat Suomen metsistä ja marjatiloilta. Mitään keinotekoisia maku-, väri- tai aromiaineita emme käytä, vaan puhtaat maut syntyvät niistä samoista raaka-aineista, joista kotonakin tehdään jäätelöä.

Oma suosikkini on kuitenkin Jymy, joka nokittaa kolmea kaveria luonnonmukaisuudella:

Kun tehdään parasta mahdollista jäätelöä, sellainen syntyy vain luomumaidosta, joka tuodaan meille aamulla, tuoreena ja vastalypsettynä lehmänlaukan päästä, Suomisen maitotilalta. Pienessä jäätelötehtaassamme se kohtaa aidot ja puhtaat marjat, kahvin, suklaan, vaniljan, lakritsijuuren – kaikki täyttä luomua nekin.

Molempien firmojen jäätelöt maksavat 6-7 euroa per purkki. Verrattuna tavalliseen vaniljajäätelöön hinta on yli 10-kertainen.

Hinta on vähintäänkin suolainen. Myönnän kuitenkin ostaneeni toisenkin kerran tämän kesän aikana Jymyn lakritsajäätelöä joka on todella, todella lakritsaista.

HK Maakarit Marokon Hassan

HK Maakarit
HK Maakarit

HK:n inputti käsityöläisruokien vallankumoukseen ovat HK Maakarit -sarjan makkarat.

HK mainostaa Maakarit-tuotteita näin:

Vantaan Pakkalassa joukko makkarantekemisen mestareita valmistaa yhä omin käsin lihaisia artesaanimakkaroita.

HK todistaa tätä käsityötä mainoskuvalla (ks. yllä), jossa joku asettelee kasaa em. makkaroita paljain käsin peltoympyrän muotoon. Get it? Omin käsin. Voin vain kuvitella tämän keskustelun HK:n brand managerin ja mainostoimiston välillä:

HK:n brand manager: Olisi tärkeää että mainonnan visuaalisuudesta kävisi ilmi, että nämä makkarat on tehty käsityönä.
Mainostoimiston art director: Say no more! Laitetaan siihen kuva, jossa on käsiä ja makkaroita.

HK Maakarit -sarjan makkaroita on esimerkiksi Marokon Hassan, jota kuvaillaan näin (enkä valehtele):

Hassan on pitkä ja voimakas kaveri Pohjois-Afrikasta. Hassan on rakenteeltaan karkea, mutta luonteeltaan hienostunut marokkolainen – ylpeä merguez

Merguez-makkara on yleensä lampaanlihaan tehty raakamakkara, joka tehdään lampaansuolesta tehdyyn kuoreen. Se on voimakkaasi maustettu kuminalla ja chilillä.

Tyypillisen punaisen värinsä merguez-makkara saa harissasta. Harissa on chilitahnaa, jossa on mm. baklouti-chiliä, serrano-chiliä, korianterinsiemeniä ja kuminaa.

HK:n versio merguezista on naudanlihaan tehty ei-raakamakkara, joka saa tyypillisen punaisen värinsä… punaisesta väriaineesta.

HK:n merguez-artesaanimakkaran valmistusaineet ovat:

 • naudanliha
 • vesi
 • suola
 • dekstroosi
 • sokeri
 • maltodekstriini
 • mausteet (valkosipuli, juustokumina, kumina)
 • arominvahvenne (E621)
 • aromit (mm. paprika, kasvisliemi)
 • stabilointiaineet (E450)
 • happamuudensäätöaine (E262)
 • hapettumisenestoaine (E316)
 • väri (karmiini)
 • säilöntäaine (E252)

Omalla kohdallani HK:n tuotteet jäivät hyllyyn.

Jos merguez kiinnostaa, kääntäisin katseen Helsingin Makkaratehtaan lammasmerguezin suuntaan.

Helsingin Makkaratehtaan lammasmerguez on tehty (yllätys, yllätys) lampaanlihasta ja kuten kuuluukin, sisältää mausteena harissaa.

Helsingin Makkaratehtaan lammasmerguezissa ei myöskään ole lisättyä fosfaattia eikä nitriittiä.

Kellogg’s Urlegender

Kellogg's Urlegender -murot
Kellogg’s Urlegender -murot

Eniten kohti ”oletteko tosissanne” -kategoriaa menevät Kellogg’sin Urlegender murot, myslity ja granolat.

Kellogg’s mainostaa tuotteita näin:

Urlegender-myslimme, -muromme ja -granolamme on kaikki valmistettu muinaisviljoista: arvostetuista viljoista, joita söivät ja joista nauttivat myös menneet sivilisaatiot. Niillä on rikas historia, ja monien tärkeiden ravintoaineiden lähteinä ne ovat auttaneet ihmisiä pitämään yllä terveyttään tuhansien vuosien ajan.

Näitä tuotteiden sisältämiä muinaisviljoja ovat muun muassa sellaiset eksoottiset viljat kuin kaura, ohra ja ruis.

Ellen ole aivan väärin ymmärtänyt, yrittää Kellogg’s vastata näillä tuotteilla paleo-tyyppisten luolamiesdieettien nousuun.

Kellogg’s Crunchy -myslin raaka-aineina on käytetty seuraavia luolamiesaikaisia raaka-aineita:

 • täysjyväkaura
 • sokeri
 • täysjyväohra
 • palmuöljy
 • sultanarusina
 • täysjyväruis
 • chia-siemenet
 • kurpitsansiemenet
 • melassi
 • glukoosisiirappi
 • suola
 • natriumvetykarbonaatti
 • hapettumisenestoaine (tokoferoliuute)
 • kaneli

Myslistä  (100 g) on rasvaa 16 grammaa, josta tyydyttynyttä rasvaa 5,4 grammaa. Sokeria 100 grammassa tätä muinaisten luolamiesten ruokaa on 20 grammaa.

AmazonGlobal Priority -toimitus oli pieni pettymys

AmazonGlobal Priority
AmazonGlobal Priority

Tilatessani pari päivää sitten kirjoja Amazonista huomasin, että heillä on uutena vaihtoehtona AmazonGlobal Priority Shipping. Tässä palvelussa tilaukselle taataan tietty toimituspäivä.

Normaalin toimituksen (Standard International Shipping) hinta oli 7,98 dollaria, AmazonGlobal Expedited Shipping -toimituksen hinta 15,48 dollaria ja AmazonGlobal Priority Shipping -toimituksen hinta 31,48 dollaria.

Tällaisena globaalin verkkokaupan fanina tätä oli pakko kokeilla.

Tein tilauksen 11. heinäkuuta 2016 kello 12:28. Minulle taattu toimituspäivä oli 13. heinäkuuta. Tilauksen tekemisen jälkeen näin että tarkalleen ottaen toimitus taattiin 13. heinäkuuta 2016 kello 20:00 mennessä.

Aluksi kaikki näytti hyvältä. En voinut kuin ihailla sitä vauhtia, millä pakettini kiisi ympäri maailmaa.

Tilaukseni UPS:n seuranta
Tilaukseni UPS:n seuranta

Tilaus lähti USA:sta 11.7.2016 kello 18:25 paikallista aikaa. Saksaan tilaus saapui 12.7.2016 kello 19:16. Ruotsiin tilaus saapui 13.7.2016 kello 03:24. Suomessa tilaus oli 13.7.2016 kello 04:30 luvatun toimituspäivän aamuna. Tilaus skannattiin jakeluauton kyytiin kello 09:25.

Ja sitten… ei mitään. Odottelin pakettia saapuvaksi koko eilisen päivän mutta mitään ei kuulunut.

Illalla kello 22:30 otin yhteyttä Amazonin asiakaspalveluun ja kysyin mikä kestää. He kertoivat, että voisin jättää heille soittopyynnön. Tämän jälkeen Amazon soittaisi minulle ja yhdistäisi linjalle UPS:n. Tämä kuulemma tietoturvasyistä.

Amazonin antamat ohjeet olivat kuitenkin hieman virheellisiä. Tämä takaisinsoittopalvelu toimii vain USA:ssa (ja sen alueilla).

Soitin tänään aamulla Suomen UPS:lle itse ja kysyin tilannetta. He kertoivat että pakettini on skannattu jakeluautoon eilen kello 09:25. UPS:n asiakaspalvelija kuitenkin epäili että pakettini ei ole ehtinyt auton kyytiin koska autot kuulemma lähtevät kello 09:00. Tässä oli hieman epäselvyyttä koska pakettini on kuitenkin skannattu autoon.

UPS:n asiakaspalvelija kertoi lisäksi että pakettini on UPS Suomen näkökulmasta UPS Worldwide Saver mikä tarkoittaa sitä, että he jakelevat sen seuraavan työpäivän aikana 09:00 – 18:00. Tässä kohti on selkeä ristiriita tuon Amazonin myymän tuotteen (taattu jakelu) ja Suomen UPS:n järjestelmässä olevan tuotteen (seuraavan työpäivän jakelu Suomessa) kanssa.

UPS:n asiakaspalvelija kertoi lisäksi että heillä ei ole soittopalvelua. Toisin sanoen kuskit eivät soita ennen saapumista ovelle ja / tai jos kotona ei ollut ketään. Voisin kuitenkin jättää ovelle valtakirjan, jolla oikeuttaisin kuskin jättämään paketin etuovelle.

Pakettini toimitettiin minulle lopulta 14.7.2016 kello 12:30. Eroa luvattuun toimitusaikaan tuli 16,5 tuntia.

Lähetin tästä reklamaation Amazonille. Korvauksena myöhästymisestä Amazon hyvitti minulle koko toimituksen hinnan 31,48 dollaria.

Tästä blogijutusta piti tulla kansainvälisen verkkokaupan logistiikan ylistys. Olin aidosti innoissani ajatuksesta että voin tilata kirjan Amazonista USA:sta ja saada sen käteeni alle 48 tunnissa tilauksesta. (Tätä voi todistaa mm. avovaimoni ja kaverini, joille selitin tätä konseptia innoissani suu vaahdossa.) AmazonGlobal Priority Shipping ei kuitenkaan pystynyt täysin kattamaan lupaustaan taatusta toimitusajasta.

Parempi vaihtoehto voi olla AmazonGlobal Expedited Shipping, joka netissä kirjoitettujen komeusten perusteella tuo kirjat perille lähes ja puolta halvemmalla.

Hyvät aluslakanat löytyivät

Ikean Gäspa-lakanat
Ikean Gäspa-lakanat

Olen kironnut pitkään kuinka hankalaa hyvien lakanoiden löytäminen tuntuu olevan. Melkein kaikki ostamani lakanat ovat kutistuneet, rypistyneet tai ne ovat tuntuneet todella ikäviltä ihoa vasten.

Otinkin asiakakseni KonMari-projektin yhteydessä löytää todella hyvät lakanat. Kysyin tästä apua monesta paikasta ja tutkin eri vaihtoehtoja. Opiskelin lakanoiden neulostyypeistä, eri puuvillalaaduista sekä hotellilakanoiden hoidosta.

Lopulta parhaat lakanat löytyivät ihan sattumalta. Ikeasta!

Ostin kuvan Ikea Gäspa-lakanat vierashuoneen lakanoiksi ihan pelkän ulkonäön vuoksi. Kokeilin kuitenkin noita lakanoita itse ja halleluja, nämä ovat osoittautuneet juuri siksi mitä haen.

Lakanat eivät ole kutistuneet pesussa, ne eivät ole menneet pinnaltaan huonoiksi ja ne tuntuvat käytössä todella ylellisiltä. Aivan kuin hotellien lakanat!

Parivuoteen lakanan hinnan ollessa vain 24,95 euroa en voi kuin suositella.

Neliveto, mallisarjan muutokset ja käytetyn auton hinta

Kaksi Skodaa, eri mallisarja
Kaksi Skodaa, eri mallisarja

Olen käyttänyt tässä aika paljon aikaa käytettyjen autojen hintojen ihmettelyyn. Tähän liittyen ajattelin jakaa kaksi havaintoani ja pyytää niihin kommentteja.

Ensimmäinen koskee mallisarjan vaikutusta hintaan. Tuossa yllä olevassa kuvassa on kaksi samanikäistä Skoda Octaviaa. Molemmat 2013, parhaalla varustelutasolla ja samalla koneella.

Vasemmanpuoleinen on vanhaa mallisarjaa ja maksaa 17 900 euroa. Oikealla on uutta mallisarjaa ja maksaa 26 900 euroa. Auton kilometreissä (34 000 kilometriä) ja varusteissa ei ole mielestäni niin suurta eroa että se perustelisi 9000 euron hintaeron. Ainoaksi selittäväksi tekijäksi jää mallisarja. Koska oikealla oleva auto näyttää samalta kuin nyt myytävät uudet, voi siitä pyytää lähes uuden auton hinnan.

Jos tämä on totta, tarkoittaisi tämä mielestäni sitä, että uuden auton ostaminen ei ole ollenkaan niin huono vaihtoehto kuin luulisi.

Uuden auton ostamisessa pitää vain varmistaa, että ostaa auton juuri kun kyseinen mallisarja on julkaistu.

Toki joskus väistyvästä mallisarjasta saa kovia alennuksia. Esimerkiksi nyt BMW X3:sta myydään yli 4000 euron alennuksella. Syynä on, että autosta on tulossa joulukuussa kokonaan uusi mallisarja.

Toinen mielenkiintoinen havainto liittyy nelivedon vaikutukseen käytetyn auton hintaan. Esimerkiksi BMW 5-sarjassa ja Mercedeksen E-sarjassa näyttäisi siltä, että neliveto auttaa autoa säilyttämään arvonsa huomattavasti tehokkaammin kuin takavedon valitseminen. BMW:n 5-sarjassa neliveto on maksanut uutena luokkaa 1000 euroa. Pari vuotta vanhoissa käytetyissä takavedon ja nelivedon hintaero on revennyt tuhansiin euroihin.

Otan näihin mielelläni kommentteja.

Kesälukemista suomeksi

The säästämiskirjailija Suomessa
The säästämiskirjailija Suomessa

Listasin tuossa aiemmassa blogijutussani kesälukemista tuleville miljonäreille hyviä kirjoja säästämisestä ja sijoittamisesta.

Yleisön pyynnöstä kaivoin tuon listan kirjojen suomenkielisiä versioita. Lisäksi lisäsin tuohon nyt joitakin muita kirjoja suomeksi samasta teemasta.

Paras paikka näiden suomenkielisten versioiden löytämiseen on oma kirjasto. Jos omasta kirjastosta ei kirjaa löydy, kannattaa kysyä kaukolainaa.

Talouden (ja rahan psykologian) perusteita

Suomeksi alkuperäiseltä listalta löytyvät:

 • Kerralla valmista: opi tehokkaaksi ilman stressiä (Getting things done)
 • Vaikutusvalta: suostuttelun psykologiaa (Influence)
 • Käytännön neuvottelutaitoa (Getting to yes)

Suosittelen lisäksi:

 • Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta
 • Markkinat ja demokratia
 • Ruhtinas
 • Ensin meitä ei uskottu
 • Vapaus valita

Säästäminen

Säästämiskirjoista on julkaistu suomeksi ainoastaan Babylonin rikkain mies (The richest man in Babylon).

Etsin jossakin vaiheessa hyviä suomalaisia kirjoja säästämisestä. Jätin kuitenkin aika äkkiä leikin kesken.

Lukemistani kirjoista voin suositella alunperin ruotsiksi ilmestynyttä Elämäsi rahat -kirjaa. Lisäksi Terhi Majasalmi on kirjoittanut hyvän Totuus taloudestasi -kirjan.

Sijoittaminen

 • Sattuman kauppaa Wall Streetillä (A random walk down wall street)
 • Raha: peli haltuun (Money: Master the game)

Muita hyviä sijoituskirjoja suomeksi ovat:

 • Osta halvalla, myy kalliilla
 • Paras sijoitus
 • Mitä jokaisen kotiäidin tulee tietää sijoittamisesta

Osakesijoittamisen suomenkielinen peruskirja on Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. En ole lukenut kirjaa itse, joten en osaa kommentoida sitä.

Lisätulojen hankkiminen

Listaltani on julkaistu suomeksi Neljän tunnin työviikko (The 4-hour workweek) sekä Yrityskulttuuri: Selviytymisopas (Corporate culture survival guide).

Self-help

 • Tie menestykseen: 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen (The 7 habits of highly effective people)
 • Ajattele oikein – menesty (Think & grow rich)
 • Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa (How to win friends & influence people)
 • Kuva vei juustoni? (Who moved my cheese)

Dale Carnegien kirjoista on suomennettu myös Miten pääsen turhista huolista: elämisentaidon opastusta.

Ps. Aika moni alkuperäisen listani teoksista löytyy kyllä ruotsiksi.

Kesälukemista tuleville miljonääreille

Kesälukemista
Kesälukemista

Pari kaveriani kysyi minulta aiemmin vinkkejä kesälukemiseksi. Molempien taustassa on paljon samaa. He ovat eläneet railakasta nuoruutta mutta nyt olisi aika laittaa raha-asiat niin sanotusti järjestykseen.

Tässä kirjavinkkini heille ja muille tuleville miljonääreille.

Talouden perusteita

Säästäminen

Sijoittaminen

Lisätulojen hankkiminen

Self-help

Listan linkit ovat affiliate-linkkejä ja osoittavat pääasiassa Amazon.com, josta näkee näppärästi kirjojen saamat arvostelut.

Ps. Päivitän ja tarkennan tätä listaa vielä. Tässä nyt kuitenkin nopeasti ulos yksi lista.

Digitaalinen varainhoito on käsitetty Suomessa (tahallaan) väärin

Onhan tämä nyt aivan järkyttävän siistiä!
Onhan tämä nyt aivan järkyttävän siistiä!

Olen kirjoitellut tänne blogiin pariin otteeseen digitaalisista varainhoidon palveluista ja erityisesti robo-advisor -palveluista.

Pöhinä digitaalisen varainhoidon ympärillä Suomessa on selkeästi kasvanut. Evervest ilmoitti avaavansa ensimmäisenä Suomessa robo-advisor -palvelunsa kesällä. Taviq on pistänyt kierroksia ainakin blogiinsa. Evli Pankki kiirehti pitämään aiheesta webinaaria. Osuuspankki näyttää rekrytoivan robo-advisor -tiimiä. Seligson teki aihealuetta tutuksi vuoden ensimmäisessä neljännesvuosikatsauksessaan.

Olen itse täysin vakuuttunut että digitaalinen varainhoito ja erityisesti robo-advisor -palvelut ovat aivan loistava juttu. En tiedä johtuuko tämä aihealueen hankaluudesta vai uutuudesta mutta mielestäni robo-advisor -palvelut on käsitetty Suomessa jotenkin väärin.

Aloitetaan tärkeimmästä. Robo-advisor -palveluiden ideana ei ole että tietokone tekee sijoituspäätöksiä sijoittajan puolesta. Tämä ei todellakaan ole esimerkiksi Wealthfrontin tai Bettermentin tärkein etu sijoittajalle.

Robo-advisor -palvelun tärkein etu on että robo-advisor kertoo sijoittajalle kustannustehokkaasti mihin indeksirahastoihin kannattaisi sijoittaa. Tämä voi vaikuttaa sijoituspäätösten tekemiseltä sijoittajan puolesta mutta tästä ei ole kysymys. Kysymys on (mielestäni) nimenomaan kustannustehokkuudesta.

Suomessakin aika monet valistuneet sijoittajat ovat jo tajunneet, että yksityiselle sijoittajalle passiiviset rahastot ovat aktiivisia parempia sijoituskohteita. Syynä tähän on, että aktiivisten rahastojen kulut syövät niiden tuotot.

Suomalaisen sijoittajan näkökulmasta ongelmana on kuitenkin ollut että varsinkaan tilipankit eivät halua myydä sijoittajalle passiivisia rahastoja. Hitto, vielä reilu viisi vuotta pankkien ”sijoitusneuvojat” eivät edes tienneet mitä passiiviset rahastot ovat. Yhä edelleenkin indeksirahastojen valitseminen on turkasen hankalaa.

Passiivisesta sijoittamisesta innostuneella sijoittajalla on ollut Suomessa tähän asti käytännössä kolme vaihtoehtoa:

 1. Käydä lukemassa rahoituksen pääaine Kauppakorkeakoulussa
 2. Maksaa sijoitusneuvojalle passiivisen sijoitussalkun tekemisestä (ei mikään huono idea)
 3. Ostaa joku Seligsonin rahasto

USA:ssa on ollut ihan sama ongelma. Sijoittajat kyllä tietävät, että passiiviset rahastot ovat parempia, mutta kun kukaan ei myy niitä.

Passiivisten rahastojen suurin etu on myös niiden suurin heikkous. Koska passiivisten rahastojen kulut ovat niin pienet, pankkien ei kannata tarjota niitä aktiivisesti asiakkailleen.

Robo-advisor -palvelut ratkaisevat juuri tämän ongelman. Tekemällä pankin sijoitusneuvojan normaalisti käsin tekemän kartoituksen tietokoneella, robo-advisor -palvelu auttaa sijoittajaa luomaan sopivan sijoitussalkun passiivisista sijoitustuotteista. Mainitsinko jo, että tämä on kustannustehokasta?

Parhaimmillaan robo-advisor -palvelun tekemä kartoitus on paljon, paljon pankin sijoitusneuvojan tekemää kartoitusta parempi. Robo-advisor -palvelu kun pystyy kartoittamaan sijoittajan riskinsietokyvyn pienemmällä määrällä kysymyksiä. Pankin sijoitusneuvojalla on yleensä 20-40 kysymystä, jotka kysytään kaikki ja järjestyksessä. Robo-advisor -palvelu voi muokata kysymysten määrää ja sisältöä sijoittajan aiempien vastausten perusteella.

Robo-advisor -palvelu pystyy myös tuottamaan paljon sijoitusneuvojaa fiksumman tavan hajauttaa rahoja eri omaisuusluokkiin. Tilipankkien hajautukset ovat todella naiiveja (60 % osakkeisiin, 40 % korkorahastoihin). Robo-advisor -palvelu ottaa huomioon muitakin omaisuusluokkia (raaka-aineet, asunnot). Robo-advisor -palvelu myös muokkaa omaisuusluokkien määrää sijoitettavan varallisuuden perusteella.

Robo-advisor -palvelu pystyy laskemaan hetkessä eri omaisuusluokkien väliset korrelaatiot. Väitän, että Suomessa yksikään tilipankki ei tällä hetkellä tähän kykene. (Jos olen väärässä, kommentoikaa.) Omaisuusluokkien välisten korrelaatioiden laskeminen on kuitenkin sijoitussalkun laadinnassa melko perusasioita.

Robo-advisor -palvelu pystyy myös muokkaamaan salkun painoja mahdollisimman kustannus- ja verotehokkaasti.

Kaiken tämän lisäksi parhaissa robo-advisor -palveluissa sijoittaja näkee visuaalisesti esimerkiksi riskinsietokyvyn muutosten vaikutuksen koko sijoitussalkun odotettuun tuottoon visuaalisesti.

Mutta kyse ei todellakaan ole siitä että ”robotti tekee sijoituspäätöksiä”.

Korkeampi tuotto-odotus on uskottavampi

Törmäsin Time-lehden artikkeliin joka käsitteli vahvistusvinoumaa sijoittamisen kontekstissa.

Antoinette Schoarin MIT:ssä tekemän tutkimuksen mukaan sijoittajat pitävät uskottavampina sijoitusneuvojia, jotka sanovat mitä sijoittajat haluavat kuulla.

Tutkimuksessa ensimmäinen sijoitusneuvoja sanoi sijoittajalle: ”Et voi päihittää markkinoita. Paras mitä voit tehdä on sijoittaa hajautettuun rahastoon, jolla on alhaiset kustannukset”.

Toinen sijoitusneuvoja taas sanoi: ”Luulen, että teknologiasektori on valmis uuteen nousuun, minulla on hyvä rahasto tähän”.

Näistä neuvoista ensimmäinen on nykyisen tiedon valossa parempi. Vaikka toinen neuvoja olisikin oikeassa, syövät näiden erikoisrahastojen kulut yleensä sijoituksen tuotot.

Sijoittajat pitävät kuitenkin uskottavampana sijoitusneuvojia, jotka vahvistavat sijoittajan omia ennakkokäsityksiä.