Black Friday -ostokset

Kreatiinia ja heraproteiinia
Kreatiinia ja heraproteiinia

Omat Black Friday -ostokseni eivät olleet kummoiset. Olin tilaamassa reilu viikko sitten Myprotein.fi-verkkokaupasta Creapure-kreatiinia sekä heraproteiini-isolaattia. Päätin kuitenkin odotella josko nuo tulisivat tänään tarjoukseen.

No, tulivathan ne. Kilo Creapure-kreatiinia irtosi nyt 18,56 eurolla. Tuolla pitäisi pärjätä vuoden päivät.

Muita Black Friday -ostoksia en varmaan teekään.

Sen kuitenkin huomasin että sekä Norwegianilla että Finnairilla on tänään hyviä tarjouksia lennoista. Tämä täytyy pitää mielessä ensi vuotta ajatellen.

Ihan uteliaisuudesta, mitkä ovat olleet parhaat tarjoukset joita olette itse nähneet ja mitä olette ostaneet?

Edit: Tuli muuten valehdeltua. Ostin alkuviikosta Tokmannista tarjouksesta talouspaperia.

Nainen, näin saat lisää palkkaa

Problem?
Problem?

Uusimmassa Economist-lehdessä oli juttu verotietojen julkisuudesta.

Tässä jutussa oli hauska anekdootti:

Kun hakkerit julkaisivat Sony Picturesin (elokuvastudio) johtajien sähköposteja, maailma sai tietää että jotkut Hollywoodin rahakkaimmista naistähdistä ansaitsivat vähemmän kuin miespuoliset vastanäyttelijänsä.

Tämä paljastus on sittemmin auttanut naisnäyttelijöitä heidän palkkaneuvotteluissa.

Suomessa verotiedot ovat julkisia.

Joten, miksi et tekisi kuten Hollywoodin naistähdet?

  1. Selvitä lähimpien (miespuolisten) työkavereidesi sukunimet ja asuinpaikat
  2. Marssi verotoimistoon ja selvitä heidän tulot
  3. Vaadi itsellesi sama palkka kuin mitä samaa työtä tekevä miespuolinen kollegasi saa

Problem?

Dubain hyvät ja huonot puolet

Dubai yhdellä kuvalla
Dubai yhdellä kuvalla

Palasin vajaa viikko sitten Dubaista. Dubaita oli suositeltu paljon joten pitihän tuo kokeilla.

Dubain paras puoli oli puhtaus. Jopa metroasemien vessat olivat moitteettoman puhtaita.

Loput Dubain hyvät puolet tulevatkin varauksella.

Kyllä, Dubaissa on hyvät shoppailumahdollisuudet. Varsinkin amerikkalaisia vaatteita etsivälle Dubai on lähes yhtä hyvä kuin New York. Amerikkalaisten vaatteiden hinnatkin ovat kohtuullisia.

Yleisesti vaatteiden hinnat ovat Dubaissa järjettömät. Esimerkiksi nuorten vaatekauppa Bershkassa hinnat olivat 2,5-kertaiset hintalapun eurohintoihin verrattuna. Edullisia vaatteita etsivän kannattaa suunnata enemmin vaikka Espanjaan.

Kyllä, Dubaissa on lämmin. Dubaissa voi olla liiankin lämmin. Olimme reissussa lokakuun lopulla ja lämpötila oli varjossa 35-37 astetta. Toisin kuin luulisi, Dubaissa voi olla trooppisen kosteaa. Jo muutaman sadan metrin kävelymatka oli auringon ollessa ylhäällä liikaa.

Kyllä, Dubaissa on turvallista siinä mielessä että turisteihin kohdistuvaa rikollisuutta ei juurikaan ole. Kuitenkin Dubain liikenne on yksi maailman vaarallisimpia.

Dubai on kasvanut viime vuosina todella rajua tahtia. Tämän seurauksena ilmassa on paljon saasteita sekä rakennuspölyä. En suosittele keskustan alueella (downtown) asumista ainakaan astmaatikolle.

Rakentamiseen liittyessä Dubaissa on rakennustöitä kaikkialla. Meillä meni seitsemän kilometrin automatkaan yli tunnin verran tietöiden vuoksi.

Rakentaminen on käynnissä yötä päivää. Oma asuntomme oli Downtown Dubain alueella. Viereisellä rakennustyömaalla paalutettiin keskellä yötäkin ja betonirekat tuuttailivat pihalla aamusta iltaan.

Rakentamisen vuoksi majoituksen valinnassa pitää olla tarkkana. Esimerkiksi erään katsomani hotellin paras etu oli sen yksityinen uimaranta. Tämä ranta oli kuitenkin suljettu vuodeksi rakennustöiden vuoksi.

Yritimme itse mennä uimaan yleiselle uimarannalla jota oli kehuttu. Ranta oli ollut suljettu rakennustöiden vuoksi vuodesta 2015 lähtien. Rakennustöiden loppumisajasta ei tiennyt kukaan.

Dubain kaikkein huono puoli varsinkin tämän blogin näkökulmasta oli kaiken kalleus. Hinnat olivat paikoin järjettömiä. Hissi Burj Khalifan (maailman korkein rakennus) huipulle maksoi 250 euroa. Tee ja leivonnainen yhdelle hengelle maksaa Burj Al-Arab -hotellissa 247 euroa. Suomessa 20 euroa maksava merkkiliikkeen vaate maksaa Dubaissa 50 euroa. Hotellihuone rannalta maksaa 500-1000 euroa per yö.

Luin itse netistä matkakokemuksia joissa Dubain sanottiin olevan edullinen. Tämä edullisuus oli totta vuoden 2008 finanssikriisin jälkimainingeissa vuosiin 2011-2013 asti. Tämän kirjoitushetkellä vuonna 2017 eletään nousukauden huippua ja se näkyi. Viikon oleskelu Dubaissa maksoi meille 2-3  kertaa enemmän kuin saman ajan viettäminen vaikkapa Espanjassa tai jopa New Yorkissa.

Dubaissa voi pärjätä halvemmallakin jos menee asumaan vanhan Dubain puolelle tai alueelle jossa asuu paljon siirtotyöläisiä. Tässä kyllä katoaa mielestäni koko Dubain pointti.

Jos olet lähdössä Dubaihin, suosittelen pakettimatkaa sekä viiden tähden resort -tyyppistä hotellia.

En kuitenkaan varaisi matkaa Apollomatkoilta. Syynä tähän on että Apollomatkan matkustajat lensivät samalla Finnairin reittilennolla kuin mekin. Tämä Finnairin suora lento Dubaihin on järkyttävä. Kone on pieni ja paluumatkalla virvoitusjuomat loppuivat noin tunnin kuluttua lähdöstä.

Jos olet lähdössä Dubaihin suosittelen jotakin toista lentoyhtiötä vaikka se edellyttäisikin välilaskua. Kuulin koneessa että Dubaissa asuvat lentävät yleensä Emiratesilla Tukholman kautta.

Huijaukselta näyttäviä ”suomalaisia” verkkokauppoja

Verkkotunnuksen tiedot
Verkkotunnuksen tiedot

Etsin äsken itselleni shortseja netistä.

Törmäsin useampaankin .fi-verkkotunnuksessa toimivaan verkkokauppaan jotka näyttävät omaan silmääni vahvasti huijaukselta.

Näitä ovat esimerkiksi:

  • dynact.fi
  • redstarmedia.fi
  • uudistuvakaupunki.fi

Sivut ovat täynnä käännös- ja kielioppivirheitä.

Millään näistä verkkokaupoista ei ole kunnollista yhteystietosivua.

Katsottaessa verkkotunnuksen tietoja Viestintäviraston palvelusta näyttää tilanne erittäin epäilyttävältä. Esimerkiksi Redstarmedian sähköpostiosoite on verkkotunnuksessa tjnsu.cn eli Kiinan maatunnuksessa.

Veikkaan että vastaavia kauppoja löytyisi kymmeniä ellei satoja lisää. Ongelmana näiden hakemisessa on että Viestintäviraston rajapinnoista ei voi hakea yksityishenkilöiden rekisteröimiä verkkotunnuksia. Nämä kaikki verkkotunnukset on rekisteröity (ainakin näennäisesti) yksityishenkilöille.

Olen aiemminkin törmännyt esimerkiksi Canada Goose -huijauksiin. Tämä on ensimmäinen kerta kun näen tällaisia sivustoja .fi-verkkotunnuksessa.

 

Norwegianin ja Telian kampanja

Sähköpostiini tupsahti mainos jossa luvattiin 10-kertaiset CashPoint-pisteet liittymän siirtämisestä Telialle.

Halusin selvittää kuinka hyvä tarjous on.

Norwegianin yhden CashPoint-pisteen arvo on lentoja ostettaessa 1 Norjan kruunu. Pisteitä voi käyttää vain lennon nettohinnan maksamiseen, ei esimerkiksi veroihin tai lentokenttämaksuihin.

Yksi Norjan kruunu on noin 0,10 euroa. 10 CashPoint-pisteen arvo on siis noin 1 euro.

Telia tarjoaa liittymisbonuksena kampanjan aikana 250 CashPoint-pistettä. Pisteitä tulee siis kampanjassa 25 euron arvosta.

Tämän voi suhteuttaa siihen että aikoinaan Telen kampanjassa sai Bonuswayn kautta käteistä rahaa 17,50 euroa.

Salaatin ostaminen on typerää

Salaattia
Salaattia

Keräsin taas kaikki ruokakaupan kuitit talteen kuukauden ajalta. Tajusin näitä kuitteja tutkiessani jotakin.

Salaatin ostaminen on typerää.

En tiedä onko syynä koulun lounaslinjasto vai mikä mutta salaatti on alkanut jossakin vaiheessa tarkoittaa minulle lehtisalaattia, kurkkua ja tomaattia. Meillä onkin käytännössä koko ajan jääkaapissa jotakin salaattia.

Katselin noita kauppakuitteja ja aloin laskea paljonko meillä menee salaattiin vuodessa.

Mitä enemmän asiaa mietin sitä typerämmältä salaatin ostaminen alkoi tuntua. Eihän salaatilla ole muuta kuin visuaalista merkitystä.

Tajusin myös että syön vaikkapa Espanjassa paljon enemmän salaatteja. Yksi syy tähän on että espanjalaiset salaatit eivät yleensä sisällä salaattia.

Tämä sai minut googlaamaan asiaa. Löysinkin Washington Postin Tamar Haspelin kolumnin jossa hän argumentoi että salaatti on yliarvostettua.

Tässä pari koottua ajatusta salaatista.

Perinteinen salaatti on kallista

Sata grammaa halvinta keräsalaattia maksaa näin loppukesästä 1,35 euroa. Halvimpien tomaattien kilohinta on 2,70 euroa. Kurkku maksaa 3,15 euroa kilolta.

Perinteisen salaatti-tomaatti-kurkku -salaatin hinnaksi tulee helposti kolmisen euroa.

Salaatista ei saa ravintoaineita

Jäävuorisalaatista 96 % vettä. Tämä ei jätä paljon tilaa ravintoaineille. Kurkunkaan ravintoarvot eivät huimaa päätä.

Kaupan salaatti ei ole ekologista

Lainaan tähän suoraan Tamar Haspelia:

Lehtisalaatti on väline jäähdytetyn veden kuljettamiseksi farmilta ruokapöytään. Jos vaihdamme salaatin ravintoarvoltaan kaksi kertaa rikkaampiin vihanneksiin – kuten erilaisiin kaaleihin, tomaatteihin tai vihreisiin papuihin – sen lisäksi että vapautamme puolet viljelysmaasta tehokkaampaan käyttöön, vähennämme fossiilisten polttoaineiden kulutusta sekä muita lehtisalaatin kuljetukseen ja säilytykseen vaadittavia resursseja.

Pelasta planeetta, jätä salaatti välistä.

Salaatin ostaminen kaupasta voi olla yhtä typerää kuin pullotetun veden ostaminen.

Salaatista syntyy paljon ruokajätettä

Sen lisäksi että salaatin kuljetus ja valmistus kuluttaa resursseja, erittäin suuri osa salaatista menee roskiin.

Salaattia menee roskiin kohtuuttoman paljon niin kaupassa, ravintoloissa kuin kotonakin.

Salaatti voi harhauttaa syömään epäterveellisesti

Salaatti voi saada epäterveelliset ruoat näyttämään terveelliseltä. Paras esimerkki tästä lienee caesar-salaatti.

Jos caesar-salaatista ottaa pois lehtisalaatin (jonka ravintoarvot ovat yhtä tyhjän kanssa), jää jäljelle juustolastuja, paistettua kanaa, krutonkeja ja caesar-kastiketta.

Ps. Millä salaatin sitten voisi korvata? Tuolla yllä ehdotettiin jo tomaatteja ja papuja. Ilmeisesti myös keitetty parsakaali ja kukkakaali voisivat olla parempia vaihtoehtoja. Yllättäen myös pakastevihannekset voisivat olla tuoresalaattia järkevämpi ostos. Otan mielelläni muita ideoita vastaan kommenteissa.

ETFmaticin eri toimintamallit

Fiilikseni
Fiilikseni

Minulle soitettiin äsken ETFmaticilta. He halusivat tietää miksi pidin heidän palveluaan sekavana.

Puhelun aikana sain mahdollisuuden kysellä lisää heidän filosofiastaan.

ETFmaticin palvelussa on kolme eri ”tasoa”:

  1. Aloittelijan sijoitussalkku (starter portfolio)
  2. Sijoitussuunnitelma (investment plan)
  3. Kustomoitu sijoitussalkku (custom portfolio)

Aloittelijan sijoitussalkussa jako omaisuusluokkiin on kiinteä. Sijoitussalkkuvaihtoehtoja on kolme. Kirjoitin aiemmin ETFmaticin mallisalkkujen sisällöstä.

Sijoitussuunnitelmassa ETFmatic suosittelee sijoitussalkkua perustuen riskinsietohalukkuuteen, kärsivällisyyteen ja sijoitushorisonttiin. Tässä mallissa jako omaisuusluokkiin on dynaaminen.

Viimeinen vaihtoehto on kustomoitu sijoitussalkku. Tässä mallissa sijoittaja voi itse valita allokaation eri omaisuusluokkien välillä.

ETFmaticin edustajan mukaan tämä malli on tarkoitettu edistyneille sijoittajille, joilla on vahva näkemys markkinoista. Saman edustajan mukaan heillä on asiakkaina esimerkiksi sijoitusalan ammattilaisia Lontoon Citystä, jotka haluavat esimerkiksi alipainottaa kehittyvien markkinoiden osakkeita.

Minulle ei vielä selvinnyt että mitä palveluita tässä viimeisessä mallissa ETfmatic oikeastaan tarjoaa.

Oletin että edistynyt sijoittaja haluaisi robo-advisor -palvelunsa laskevan optimaaliset painot eri omaisuusluokkien perustuen riskinsietokyvyn lisäksi edistyneen sijoittajan näkemykseen eri omaisuusluokkien odotetuista tuotoista sekä keskihajonnasta.

ETFmatic kuitenkin kertoi että edistyneelle sijoittajalle tarjotussa mallissa sijoittaja voi antaa suoraan painot eri omaisuusluokille. ETFmaticin mukaan tämä on se mitä edellä mainitut Lontoon Cityn asiantuntijat haluavat robo-advisor -palvelunsa tekevän.

Yritin kysyä että mitä tapahtuu tämän jälkeen. Onko ETFmaticin pääasiallinen arvo edistyneelle sijoittajalle parhaan indeksiosuusrahaston valinta vastaamaan kutakin omaisuusluokkaa? Onko se tax loss harvesting? Onko se heidän kykynsä tehdä tehokkaammin indeksiosuusrahastojen ostoja? Onko se heidän kykynsä tasapainottaa salkku tehokkaammin kuin mihin edistynyt sijoittaja? Saamani vastaus oli tutustua uudelleen heidän white paper -dokumentteihin eli karkeasti ”Read the fucking manual!

Yritin lisäksi selvittää mikä on ETFmaticin sijoitusfilosofia. ETFmaticin edustaja selitti asian niin että he eivät tee sijoitusneuvontaa (investment advisor) vaan sijoitussalkun hallintaa (portfolio management).

Jos käsitin keskustelun oikein, heidän sijoitussuunnitelmansa (yllä vaihtoehto 2) perustuu moderniin portfolioteoriaan.

Aloittelijan sijoitussalkussa modernia portfolioteoriaa ei kuitenkaan käytetä. Maantieteellinen allokaatio eri osakeindekseihin tulee suoraan eri markkinoiden painosta MSCI:n All World -indeksissä.

Allokaatio korkojen ja osakkeiden välillä taas on aloittelijan salkuissa hyvin suoraviivainen. Tässä mielessä tämä sijoitussalkku vastaa pitkälti tilipankkien tarjontaa Suomessa maltillisine ja aggresiiviisine sijoitusrahastoineen.

Kun kysyin heidän filosofiaansa, vastaus oli että heidän ajatuksenaan on jako omaisuusluokkiin (asset allocation) sekä indeksiosuusrahastojen (ETF) käyttäminen passiiviseen sijoittamiseen (passive investing).

Lisäksi puheeksi tuli uudelleen ETFmaticin palvelut eri maissa. Mitä enemmän tähän tutustuu, sitä enemmän huomaa maakeskeisyyden. ETFmatic tarjoaa verokuoria Briteissä. Heidän tarjoamat indeksiosuusrahastot ovat lähtökohtaisesti puntamääräisiä. Heidän järjestelmänsä ilmeisesti optimoi asioita brittiläisen verotusjärjestelmän mukaisesti.

En tiedä. En ehkä vain oikein ymmärrä logiikkaa jolla ETFmatic toimii. Ehkä he tarjoavat kaikkea kaikille. Ehkä he katsovat tilannetta teknologia edellä. Ehkä heidän tavoitteensa on vain saada mahdollisimman paljon omaisuutta hallintaan.

Onko heidän palvelustaan apua suomalaiselle sijoittajalle? En oikeasti tiedä. En ainakaan itse keksinyt miten ETFmatic voisi auttaa minua.

Ps. Huomasin juuri jotakin. ETFmaticin omien laskelmien mukaan heidän palvelunsa on kustannustehokas sijoitussalkuille joiden koko on alle 90 000 puntaa.

Pss. Veikkaan että ETFmaticin on jossakin vaiheessa pakko selkiyttää palveluaan. Nyt he yrittävät palvella kolmea hyvin erilaista sijoittajaryhmää.

ETFmaticin uudet mallisalkut

Kirjoitin pari päivää sitten ETFmaticin mallisalkuista. Laitoin näihin liittyen heille viestiä.

ETFmaticilta tulikin ilmoitus että mallisalkut vaihtuivat heidän sivuillaan eilen.

Alla ETFmaticin uudet mallisalkut.

ETFmaticin uudet mallisalkut
ETFmaticin uudet mallisalkut

Suurin ero aiempaan nähden on että ETFmatic on nostanut kehittyvien maiden osakkeiden painoa kaikissa salkuissa. APAC:n painoa on pienennetty.

Osakkeiden ja korkojen suhde on edelleen sama. Myöskään uusia omaisuusluokkia ei ole tullut mukaan.

Elämme nousukauden huippua

Saisiko olla moottorivene osamaksulla postimyynnistä?
Saisiko olla moottorivene osamaksulla postimyynnistä?

Ylen sivuilla julkaistiin äsken uutinen jossa on vertailtu paljonko 10 000 euroa tuotti 5 vuodessa.

Uutisen mukaan Osuuspankin Amerikka-indeksirahastoon sijoitettu 10 000 euroa olisi tuottanut viidessä vuodessa 9165,42 euroa.

Voin vain kuvitella mikä kuhina Osuuspankissa huomenna käy.

Olisin kyllä toivonut että Yle olisi ottanut vertailuun mukaan myös kansainväliset indeksirahastot, esimerkiksi iShares Core S&P 500:n eli tuttavallisemmin SXR8:n.

Tähän indeksirahastoon sijoitettu 10 000 euroa olisi tuottanut viidessä vuodessa 10 174,86 euroa.

Mutta, tämä ei ollut tämän jutun pointti.

Pointtini on siinä että suomalaisia uutisia lukiessa voi unohtua missä taloudellisessa tilanteessa oikeasti elämme tällä hetkellä. Ei, Suomessa bruttokansantuote ei ole juurikaan kasvanut. Kyllä, olemme jääneet kammottavalla tavalla jälkeen Ruotsista.

Maailmalla ja varsinkin USA:ssa ja varsinkin USA:n pörssissä on eletty kohta lähes 10 vuotta historiallisen kovaa nousukautta.

S&P 500 -indeksin Shiller PE ratio
S&P 500 -indeksin Shiller PE ratio

Yllä olevassa kuvaajassa näkyy S&P 500 -indeksin Shillerin P/E-kerroin. USA:n S&P 500 -indeksin on tänään 23. elokuuta 2017 Multpl.com-sivuston mukaan 29,94. S&P 500 -indeksin arvostus on nyt samaa tasoa kuin mustana tiistaina USA:n pörssin romahtaessa vuonna 1929.

S&P 500 -indeksin Shillerin P/E-kerroin on ollut tätä korkeammalla ainoastaan IT-huuman huipulla 1990-luvun lopulla.

Suomen lehdissä on alettu vasta tämän kesän aikana puhua taloudellisen tilanteen parantumisesta. Nyt Yle uutisoi että sijoittamalla S&P 500 -indeksiin olisi voinut tuplata rahansa viidessä vuodessa.

Ei, en kehota markkinoiden ajoittamiseen.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä että pörssikurssit ennustavat reealitalouden kehitystä. Pörssikurssit alkavat nousta jo siinä vaiheessa kun kaduilla on vielä verta.

Se että Suomessa taloustilanne on juuri kääntymässä ei tarkoita sitä että S&P 500 -indeksin nousu jatkuisi vielä toisetkin viisi vuotta. Näin voi toki käydä mutta siitä ei ole mitään takeita. On ihan mahdollista että Osuuspankin OP Amerikka -indeksirahastoon huomenna sijoitetusta 10 000 eurosta ei ole viiden vuoden kuluttua jäljellä kuin 5000 euroa.

10 vuodessa eläkkeelle

Eläkeikään aikaa 10 vuotta
Eläkeikään aikaa 10 vuotta

Löysin eilen sattumalta Mr. Money Mustachen tekemän upean visualisoinnin siitä miten taloudellisen riippumattomuuden voi saavuttaa noin 10 vuodessa.

Ensinnäkin tästä kuvasta näkee upealla tavalla visuaalisesti miten rajusti varsinkin auton omistaminen vaikuttaa siihen milloin eläköityminen on mahdollista.

Mr. Money Mustache ja vankituomio
Mr. Money Mustache ja vankituomio

USA:ssa säästämisaste on jossakin viiden prosentin hujakoilla. Tällä säästämisasteella taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen menee 60 vuotta.

Jättämällä kalliit autot ostamatta säästämisaste nousee 20 prosenttiin. Tällä säästämisasteella taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen menee 37 vuotta.

Opettamalla tekemään ruokaa itse (ja järkeistämällä ruokakuluja) säästämisaste nousee 30 prosenttiin. Tällä säästämisasteella taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen menee 28 vuotta.

Siirtymällä polkupyörän käyttöön säästämisaste nousee yli 40 prosenttiin. Tällä säästämisasteella taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen menee 20 vuotta.

Kuluttamalla hieman fiksummin muuten saa säästämisasteen saa nousemaan 53 prosenttiin. Tällä säästämisasteella taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen menee 16 vuotta.

Ottamalla kulutuksesta loputkin löysät pois saa säästämisasteen 64 prosenttiin. Tällä säästämisasteella taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen menee 10,9 vuotta.

Toisekseen tämän Mr. Money Mustachen kuvan taustalla oleva laskuri havainnollistaa upeasti miten varhainen eläköityminen on seurausta korkeasta säästämisasteesta.

Tuon yllä olevan kuvan taustalla oleva kaavio on peräisin Networthify-sivuston laskurista, jolla voi laskea oman eläkeikänsä. Ja ei, tässä ei nyt puhuta mistään kansaneläkkeestä. Eläke otetaan omien sijoitusten tuotosta.

Laskurissa voi pelata verojen jälkeisillä tuloilla, vuosittaisilla säästöillä, vuosittaisilla kuluilla sekä sijoitussalkun koolla. Laskuri olettaa sijoitusten tuotoksi 5 %.

10 vuodessa eläkkeelle
10 vuodessa eläkkeelle

Oletetaan että nettotulot ovat 75 000 euroa vuodessa ja menot 25 ooo euroa vuodessa. Ilman mitään sijoituksia eläkkeelle pääsisi  10,2 vuodessa. (Linkki)

Suosittelen kokeilemaan tuota laskuria itse. Joskus kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Ps. Kyllä, käytin juuri esimerkkinä 75 000 euron nettotuloja. Ei, en pidä niitä kovin korkeina.